Строителният подизпълнител - френската Текнип (Tecnip) се е задължил да пусне в експлоатация новото съоръжение за по-малко от три години. Сега рафинерията "Лукойл Нефтохим" има капацитет от 9,8 млн. тона, но реално използва малко над половината потенциал на съоръжението - миналата година там са преработени 5,95 тона петрол.

Според БГНЕС, която също съобщава новината, става дума за нова инсталация на територията на завода в Бургас.

По-късно от пресслужбата на ЛУКОЙЛ-България потвърдиха, че договорът с Tecnip, който ще бъде подписан в края на септември, не се отнася до ново предприятие, а до изграждане на нова инсталация "Хидрокрекинг" в рамките на комбината в Бургас, съобщи БТА.
В близките 10 години ще бъдат инвестирани повече от 16 милиарда долара в модернизация на нефтопреработката, включваща и инсталацията "Хидрокрекинг" в бургаския комбинат, която ще бъде най-голямата в Източна Европа.

От десетте рафинерии, които "Лукойл" притежава, половината са извън Русия. В края на миналата година общата производствена мощност на рафинериите на компанията е била 71,5 млн. тона годишно.

През август Уикилийкс разсекрети грама на бившия посланик на САЩ Нанси Макълдауни, според която България е обмисляла строителството на нова рафинерия, за да намали зависимостта от Русия.