Тялото беше ексхумирано от мавзолея и прехвърлено в съседна джамия, където палестински лекари взеха проби от него, които ще бъдат изследвани, за да се установи дали той е бил отровен с радиоактивен полоний.

Прехвърлянето на тялото в джамията се наложи, защото според исляма само мюсюлмани могат да докосват тленните останки на мюсюлманин. След като палестинските лекари взеха пробите от трупа, те ги предадоха на швейцарски, френски и руски експерти, които ще ги изследват в техните страни. Проби бяха взети и от спалнята на Арафат, от офиса му и от някои негови лични вещи.

Докато се извършваше ексхумацията, мавзолеят на Арафат беше скрит зад сини полиетиленови платнища, за да се попречи на евентуалното заснемане на процедурата. Властите имаха опасения, че ексхумацията на Арафат, който си остава силно популярен сред палестинците, ще предизвика протести.

Съмненията за отравянето

Ясер Арафат почина на 75 години на 11 ноември 2004 г. във военната болница Перси, край Париж. Причините за смъртта му така и не бяха изяснени. Тезата за евентуалното отравяне на Ясер Арафат беше подета от излъчен по телевизия "Ал Джазира" документален филм, в който става ясно, че Институтът по радиофизични изследвания в Лозана, в Швейцария, е анализирал биологични проби, взети от личните вещи на Арафат и е открил голямо количество полоний, посочва Франс прес.
Тогава лабораторията, извършила изследването, обяви, че резултатите от него са изненадващи, но подчерта, че те са недостатъчни, за да докажат, че Арафат е бил отровен.

Палестински служители твърдят, че е бил отровен от Израел, но не представят доказателства в подкрепа на тезата си. Израел отрича да има нещо общо със смъртта на Арафат. През 2004 г. не е била извършена аутопсия на тялото по молба на вдовицата на Арафат. Лекувалите го френски лекари казаха, че не могат да определят причината за смъртта, припомня Ройтерс.

Изследванията на тленните останки ще продължат няколко месеца и не се очаква да има някакви конкретни резултати преди март-април догодина, каза говорител на университетската болница в Лозана, Швейцария, където бяха направени първоначалните изследвания на дрехите на Арафат.

Председателят на палестинската разследваща комисия Тауфик Тирауи пък обяви, че Палестинската автономна власт ще сезира Международния наказателен съд, ако пробите потвърдят, че покойният палестински лидер е бил отровен, съобщи АФП.

Суха Арафат - защо руснаци?

Вдовицата на Ясер Арафат - Суха, изрази недоумение от присъствието на руски експерти на ексхумацията на тленните останки на палестинския лидер, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА.
"Какво общо имат руските експерти с тази история? Тяхното присъствие на ексхумацията ме притеснява", каза Суха, която живее в Малта с дъщеря си от брака с Арафат.
Суха посочва, че руснаците вече не са основни съюзници на палестинците, както
по времето на Студената война.