Посещението на Володимир Зеленски в САЩ, срещата с президента Джо Байдън и с речта му пред Конгреса мина под знака на общите цели за отблъскване на Русия.

Веднага след разговора на 4 очи в Белия дом Байдън призова американците и света да продължат да подкрепят Украйна през 2023 г.

"С приближаването ни към Новата година е важно американците - а и светът - да чуят направо от Вас, г-н президент, за битката на Украйна и нуждата да продължим да стоим заедно през 2023 г.", заяви Байдън на пресконференция със Зеленски. Той каза, че никога не е виждал НАТО или ЕС по-единни, отколкото във връзка с Украйна.

Байдън заяви, че САЩ ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна на стойност 1,85 милиарда долара, включително системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът", както по-рано обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. Байдън каза, още че САЩ споделят същото виждане за "свободна, независима, просперираща и сигурна Украйна". Той заяви, че Зеленски е готов да се стреми към "справедлив мир", но руският президент Владимир Путин не показва признаци да иска да спре конфликта. Според Байдън Путин няма намерение да спре "тази жестока война".

"Позволете ми да завърша с това. Тази вечер е четвъртата нощ на Ханука. Време, когато евреите по света, президентът Зеленски и много други семейства сред тях почитат вечното чудо на малка група воини, борещи се за своите ценности и свободата си срещу много по-голям враг и как те издържаха и как побеждават. Как пламъкът на вярата с масло, достатъчно само за един ден, горя ярко в продължение на осем дни. История за оцеляване и устойчивост, която ни напомня, че най-студените дни в годината, тази светлина винаги ще надделее над мрака. А надеждата прогонва отчаянието. Човешкият дух е непобедим, стига да има добри хора, желаещи да вършат това, което е правилно", завърши Джо Байдън.

Володимир Зеленски подчерта, че американското обещание за предоставяне на системата "Пейтриът" е важна стъпка към създаване на ефективен въздушен щит. "Това е единственият начин, по който можем да лишим терористичната държава от нейния основен инструмент за терор - възможността да поразява нашите градове, нашата енергетика", заяви той на пресконференцията в Белия дом. "Ние обсъждаме санкции и правен натиск спрямо терористичната страна Русия", каза Зеленски.

По думите му "справедлив мир" с руснаците означава да не се правят компромиси със суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В реч пред американския Конгрес по-късно Зеленски заяви, че милиардите долари, предоставяни от САЩ, не са благотворителност, а инвестиция в световната сигурност, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Зеленски каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му.

Снимка: БТА/АП

"Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация", каза той, призовавайки за двупартийна подкрепа за Украйна - както от демократите, така и от републиканците.

Снимка: БТА/АП

Зеленски беше поздравен с бурни ръкопляскания в залата. Трима членове на Конгреса издигнаха голямо украинско знаме при влизането му.

"За мен е голяма чест да бъда в Конгреса на САЩ и да говоря пред вас и всички американци. Противно на всички мрачни сценарии Украйна не падна. Украйна е жива и здрава", каза той. "Ние победихме Русия в битката за умовете на света", заяви украинският президент.

Снимка: БТА/АП

Зеленски подчерта, че Русия има предимство в боеприпаси, ракети и самолети, но Украйна никога няма да се предаде.

Снимка: БТА/АП

"Имаме артилерия. Достатъчно ли е? Не", каза Зеленски и добави, че битката в Бахмут ще реши бъдещия ход на събитията.

В края на своята реч Владимир Зеленски благодари на американците за помощта и подари на конгресмените украински флаг от полесражението в Бахмут.

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП