Как работи пропагандната машина на Путин? Документалният филм на френската компания "Ligne de front" търси отговор на този въпрос, разказвайки историите на различни хора - известни и най-обикновени.

Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество - за това разказва 43-минутният документален филм "Пропагандната машина на Путин - манипулираният народ", който ZDF ще излъчи на 5 декември.

Всички независими медии са блокирани

От него се вижда как след началото на войната в Украйна конформизмът в руското общества се е засилил още повече. Независимите източници на информация, определени социални мрежи и всичко, свързано с възможността да се чуе алтернативно мнение, е закрито или блокирано. Държавните медии представят войната в Украйна като "освободителна" и "неизбежна". А последните останали в страната опозиционери и критично настроени журналисти са обект на преследвания.

Главни герои в този филм са хората. И техните истории. Журналистите се опитват да намерят отговор на въпроса защо толкова голяма част от хората, живеещи в Русия вярват на режима и на неговите пропагандни наративи, дори ако лично са пострадали.

Майката на загинал в Украйна войник се гордее със сина си и с Путин

В град Луга, област Санкт Петербург, екипът се среща на гробището със семейството на загинал в Украйна руски танкист. 20-годишният Никита Авров, заминал доброволно да воюва в Украйна, умира в Изюм в края на март. "Беше много мило момче, добронамерено, винаги помагаше с каквото може", разказва майка му Анастасия Аврова.

Тя споделя, че е получила значително обезщетение за смъртта на сина си - почти 15 милиона рубли (около 460 000 лева ). Посмъртно Никита Авров бил награден с орден за мъжество - награда, която получила майка му. "Гордея се с президента, със страната и със сина си", казва Анастасия.

Главният пропагандатор на Путин

Авторите на филма са се срещнали и с известния рупор на Путин - телевизионния водещ Владимир Соловьов. Ненавистта, агресията и лъжата са се превърнали в негова визитна картичка, но както заявява самият той - целта му била да казва истината. Пред германските камери той се хвали с милионната си аудитория: "Хората обичат моите предавания".

Соловьов повтаря едно към едно настоятелния наратив на Кремъл за нацистите в украинското правителство и унищожаването на хората в Донбас в продължение на осем години. След това разказва и за уж организирано срещу него покушение, за чийто поръчител смята Володимир Зеленски.

Темата за Втората световна война в пропагандата

Според авторите на филма спомените за победата във Втората световна война и историческите паралели играят една от най-важните роли в кремълската пропаганда. Пример за това е не само парадът на Девети май, но и военно-патриотичният парк за култура и отдих на руските въоръжени сили "Патриот" в Подмосковието, открит през 2015 година лично от Путин.

В този военен "Дисниленд" с площ от пет хектара не само се демонстрира военна техника, но има и много неща, които могат да се изпробват лично - децата например могат да пострелят с различни видове оръжие, което радва родителите и шокира зрителите в Западна Европа.

Путиновата пропаганда отделя особено внимание на НАТО. Кремъл прави опит да представи войната в Украйна като отговор на уж агресивната политика на Алианса, на неговия стремеж за разширяване и за създаване на заплаха по руските граници. За увеличаване на "просвещението" сред населението в Москва е била открита и специална изложба, наречена "НАТО - хроника на жестокостта".

Засилване на репресиите срещу критиците на Кремъл

От началото на войната натискът спрямо всички, които не поддържат действията на Кремъл, е засилен. Независимите медии са закрити или принудени да прекратят работа. Критиците на властта са изтласкани от страната, нямат възможност да работят по специалността си и да предлагат алтернативна гледна точка на ставащото. Същевременно работещите в чужбина журналисти биват представяни като "врагове на народа", както по време на Сталин.

Опозиционните политици също са принудени да замлъкнат - като намиращият се в затвора от април Владимир Кара-Мурза, станал на два пъти обект на покушение. "Искаха да го убият", казва неговият адвокат, който споделя и с какви трудности се е сблъсквал, за да има възможност да общува със своя клиент.

*Френската компания Ligne de Front е специализирана в създаването на репортажи и документални филми, като отделя най-голямо внимание на автентичността и ангажираността.

Материалът е публикуван в DW