Над 100 журналисти се борят за победа в силна конкуренция в Web Report 2021, след като вчера изтече последният срок за кандидатстване. Конкурсът за добра журналистика на Dir.bg получи над 300 материала, с които авторите участват в престижното състезание, организирано за четвърта поредна година от най-големия български интернет портал. Победителите ще бъдат ясни в началото на юни, когато ще бъдат наградени на специална церемония в НДК.

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда.

В тазгодишното издание журналистите се състезават в категориите Общество, Икономика, Истински истории, Технологии и иновациии, Спорт, Култура и изкуство, Видеорепортаж, Фоторепортаж и особено актуалния Подкаст. Най-много автори в Web Report 2021 ще се борят в категорията Общество, но не липсва ентусиазъм, впечатляващи истории и силна конкуренция и в останалите.

"Повечето материали са свързани с коронавируса - с начина, по който той е повлиял на конкретни сектори и на отделни хора. Има баланс сред участниците - участват голям брой млади колеги, които сега започват да творят и в същия момент имаме материали и от доста опитни професионалисти, които познаваме от работата им досега", каза пред БНТ журналистът от Dir.bg Иван Боянов.

"Всички участници имат равен старт и не е нужно зад журналиста да седи голямата медия, за да успее да впечатли с материала си. Това е шанс за младите автори да бъдат забелязани и да привличат още хора да правят това - да разказват истински истории, подкрепени с факти. Тази година имаме много силни материали във всички различни категории", разкри впечатленията си от конкурса Боянов в предаването "Денят започва".

Тазгодишното послание на конкурса е "Когато авторите говорят с факти", което най-пълно отразява и критериите, по които ще бъдат оценявани материалите. А те са традиционни за добрата журналистика - обективност, проверка и достоверност на източниците на информация, социално значение и отзвук на темата на материала, както и присъствие в мрежата.

"Конкуренти сме, но в момента работим заедно. В журито на Web Report има водещи имена от много различни медии, за да успеем да намерим наистина най-доброто в журналистиката. Постиженията се оценяват от главни редактори, водещи и продуценти в големи медии, включително и в БНТ. Ако те задават критериите и оценяват авторите, защото са специалисти с дългогодишен опит, можем да имаме идея какво наистина е добър материал. Колкото повече такива конкурси има за чиста журналистика, толкова повече ще се вдига нивото", посочи още Иван Боянов.

Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намерите на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021. В следващите 2 дни там ще бъдат качени всички материали, които отговарят на изискванията за участие и са били подадени в срока до 17 май.

Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на конкурса са Hendrick`s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".