Властите в Ню Йорк пуснаха видео с правила за поведение в случай на ядрен удар.

Департаментът за управление на извънредни ситуации в Ню Йорк отбелязва, че вероятността от "инцидент с ядрено оръжие в Ню Йорк или в околностите му е много малка", но е важно жителите да знаят как да останат в безопасност.

Видеоклипът симулира ситуация, в която градът е засегнат от ядрена атака. "Не ме питайте защо или как", казва жена във видеоинструкцията и призовава хората да следват инструкциите. В краткото послание в три стъпки се посочва какво трябва да направят хората, когато научат за ядрена атака:

"Първото нещо, което трябва да направите, е да влезете на закрито възможно най-бързо. Всички трябва да се укрият: вие, семейството ви, приятелите ви." Във видеото се казва, че човек не трябва да остава в колата, тъй като превозните средства не са достатъчно защитени.

"Останете вътре, затворете вратите и прозорците и, ако е възможно, се укрийте в мазето. Ако няма подземно убежище, трябва да отидете в централните помещения на сградата, възможно най-далеч от входа и прозорците. Ако сте били навън по време на експлозията, трябва да се свалят дрехите, върху които са се утаили радиоактивен прах и пепел.

Следете новините. Излизайте навън само когато официалните власти са потвърдили, че е безопасно", гласи съобщението.

В края на май Рон Хъбард, собственик на Atlas Survival Shelters, една от най-големите компании за изграждане на бункери в САЩ, разкри, че търсенето на убежища за защита от ядрени удари в САЩ рязко се е увеличило. Цената на един такъв бункер е около 200 000 долара.

След началото на войната в Украйна в края на февруари руският президент Владимир Путин нареди на Министерството на отбраната на Русия да приведе силите за възпиране на руската армия (които включват и ядрени оръжия) в "режим на повишена готовност". По-късно, през април 2022 г., руският външен министър Сергей Лавров заяви, че принципната позиция на Москва е да предотврати използването на ядрени оръжия. Министърът отговори задочно на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който осъди подобна реторика като "контрапродуктивна" и добави, че Вашингтон "няма да се намеси".

В края на май заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че евентуален конфликт между НАТО и Русия може да прерасне в ядрена война.

Днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници опасно балансират на ръба на открита военна конфронтация с Русия, която би довела до ядрена ескалация.