Покрай събитията, свързани с опита за въоръжен метеж в Русия и твърдата позиция на руския президент Владимир Путин, че бунтът ще бъде твърдо потушен, възниква въпросът дали е възможно да се "неутрализира" ЧВК "Вагнер".

"Неутрализирането на тези, които са организирали въоръжения метеж" с "твърди решителни действия", както заяви Владимир Путин във видеопосланието си, е много трудна задача по няколко причини едновременно, коментира руската служба на Би Би Си.

Първият проблем е, че силите на ЧВК навлизат в големите градове. В Ростов вагнеровците са установили контрол над важни военни и административни обекти, включително щаба на Южния военен окръг и кметството. Има съобщения, че наближават Воронеж. В някои канали в Telegram се появиха съобщения за боеве в този район, но засега непотвърдени.

По-рано Пригожин обвини руското военно ръководство за ракетни удари по лагерите, в които са базирани бойците на "Вагнер", той също така заяви, че са свалени три армейски хеликоптера.

Сега те се намират в град, от който не са евакуирани цивилни граждани. А "твърдите решителни действия", обявени от руския президент, ще трябва да бъдат проведени в гъсто населени квартали, където е трудно да се използват самолети и тежки бронирани машини. Ако бойците с опит от сраженията в Бахмут решат да не се предават и да се бият в Ростов или Воронеж, тогава задачата на правителствените сили ще бъде много трудна, защото срещу тях ще се изправят опитни и мотивирани военни (Пригожин твърди, че разполага с 25 000 души).

"Вагнер" разполага с тежка бронирана техника - на снимките от Ростов на Дон се виждат танкове и БТР-и. Възможно е вагнеровците да са успели или да успеят да завземат и някаква военна техника в Ростов или по пътя.

Появиха се и съобщения за блокирани големи участъци от федералната магистрала "Дон", водеща към Москва. Предполага се, че ще бъдат затворени и други пътища.

Още на 9 май, когато предизвикателството на Пригожин към Владимир Путин стана ясно за първи път, стана ясно, че с оплакванията от липсата на боеприпаси за Вагнер и нападките срещу "щастливия дядо", който ръководи военните действия, сериозно подкопават авторитета на руския президент, пише The Spectator.

Това не е предвидено да се случва в системата на Путин. Системата на Путин позволява на слугите да се нападат един друг, но никога не могат да подкопават вертикалната структура, коментира изданието. Пригожин прекрачи тази граница. И Путин трябваше да реагира. Но Путин продължи да се държи така, сякаш нищо не се е случило и едва наскоро реши да застане зад Министерството на отбраната, подкрепяйки идеята, че ЧВК "Вагнер" трябва да бъде подчинен на него.

Междувременно Пригожин ясно разбираше, че времето му изтича и че сега е моментът да действа. Три фактора вероятно са изиграли роля. Първият е украинската контраофанзива, която сковава руската армия. Вторият е, че Пригожин вероятно е усетил, че Путин близо до идеята да подкрепи неговия съперник, министъра на отбраната Сергей Шойгу, а крайният срок, даден от Шойгу за подчиняването на "Вагнер" на руските военни е съвсем близо - 1 юли.

Третият фактор е, че Пригожин вероятно има хора отвътре, които го подкрепят, подкрепят заявката му за власт. Министерството на отбраната разпространи изявления на бившия съюзник на Пригожин генерал Сергей Суровикин (Пригожин преди това призоваваше Суровикин да бъде поставен начело на Министерството на отбраната) и на заместник-началника на ГРУ Владимир Алексеев. И двамата осъждат стремежа на Пригожин към власт.

Докъде води всичко това? Тук има три възможности. Първо, Пригожин ще успее да извърши преврат в Москва, което ще доведе до свалянето и/или смъртта на Путин. Вероятността това да се случи е малка, но са се случвали и по-странни неща. Това би бил "сценарий за чист преврат".

Вторият вариант е Пригожин да успее да завладее и задържи регионална база (например Ростов, където в момента се намират войските му). В комбинация с бързо влошаващата се ситуация в Украйна (където руските сили се опитват да удържат фронта срещу настъпващите украински сили), това наистина може да се превърне в неприятна и продължителна борба. Нека го наречем "сценарий за гражданска война".

Трето, Пригожин ще бъде заловен и/или убит. ЧВК "Вагнер" е победена. Тогава бихме могли да очакваме съобщение от Кремъл, че Пригожин всъщност е бил агент на ЦРУ. Резултатът ще бъде по-нататъшен завой към брутални репресии в Русия. Нека наречем това "сценарий Киров", наречен така по името на мистериозното убийство на Сергей Киров през 1934 г., което дава на Сталин повод да атакува предполагаемите си врагове (това води след време до Голямата чистка), припомня The Spectator.

Ето какво е известно досега за бунта на Пригожин:

  • "ЧВК на Вагнер" контролира центъра на Ростов на Дон, включително щаба на Южния военен окръг. На сутринта се появи видеозапис, на който се вижда как Пригожин е в щаба на Южния военен окръг и казва, че тръгва към Москва.
  • Вагнеровците се придвижват към Воронеж. Видео и снимки показват, че в близост до града има много военна техника и хора в униформи. Местният губернатор заяви, че се провеждат "оперативни и бойни действия".
  • Владимир Путин излезе със спешно обръщение, в което така и не нарече Пригожин по име, но нарече действията му "предателство" и "измяна" и призова бунтовниците да спрат "да участват в престъпни действия".
  • Путин беше подкрепен от ръководителите на руските региони, председателите на Държавната дума и на Съвета на федерацията, от Дмитрий Медведев, Рамзан Кадиров и патриарх Кирил.
  • Пригожин заяви, че Путин "дълбоко греши", като го обвинява в държавна измяна.
  • В Москва, Московска област и Воронеж е обявена антитерористична операция. Много други региони съобщават за засилени мерки за сигурност. В Московска област частично са затворени магистралите "Дон", "Урал" и "Крим".
  • Владимир Зеленски коментира случващото се в Русия: "Колкото по-дълго Русия държи войските си на наша територия, толкова по-голям хаос ще получи. Всеки, който избере пътя на злото, сам се унищожава. Унижава хората и хвърля стотици хиляди във война - за да се барикадира накрая в Московска област от тези, които сам е въоръжил".
  • В Русия са спрели да се отварят електронните издания, свързани с Пригожин, а в редица градове демонтират билбордовете, с които ЧВК "Вагнер" се рекламираше.
  • Съобщава се за смущения в работата на Telegram в Русия.
  • Путин се е обадил на ръководителите на страните членки на ОДКБ - Беларус, Казахстан и Узбекистан - Александър Лукашенко, Касим-Жомарт Токаев и Шавкат Мирзияев, за да обсъдят случващото се в Русия. Токаев е нарекъл бунта на Пригожин "вътрешен проблем на Русия".