Изострянето на предизборната обстановка, като при вчерашния скандал в студиото на бТВ, ще бъде бонус за опонентите на "Продължаваме промяната", коментира социологът Васил Тончев в интервю за Dir.bg. Според него сме наблюдавали театър, което е грешна пиарска постановка, тъй като вятърът духа в съвсем друга посока и вълната сега не е революционна. "Формулата в момента е единство", казва още анализаторът, който коментира, че политиците не се вслушаха в притесненията на хората, а вземането на заеми, за да се раздават социални помощи, не е решение. "Смущава ме и друго - че една значителна част от хората нямат доверие в честността на изборите, което пак се дължи и на взаимното оплюване между партиите", коментира Васил Тончев. Той е категоричен, че в тази кампания президентът Румен Радев е бил равноотдалечен от всички политически сили, а желаещите президентска република никак не са малко - 21,7%, което показва, че партиите отблъскват избирателя с конфронтацията помежду си.

- Предвид дистанцията в проучването на "Сова Харис", което дава преднина от 8-9 процента на ГЕРБ, след вчерашната случка в студиото на бТВ, кой ще калкулира минусите и плюсовете от появата на Кирил Петков на дебата, на който не беше поканен?

- Очевидно това е театър, постановка на пиарите на "Продължаваме промяната". Но мисля, че с доста сгрешена стратегия, защото на базата на това, че ПП изостава от ГЕРБ, се опитват да предизвикат скандал, да изострят обстановката и да променят тенденцията. Но мисля, че това би могло да стане, ако нещата са оспорвани, ако са много близко резултатите, ако има вълна, която да стои зад подобен тип поведение, революционно и т.н. Сега просто вятърът духа в друга посока. Разликата с ГЕРБ е голяма и вълната върви в друга посока. И правилната стратегия на ПП в случая по-скоро е в изграждането на единство, даването на стабилност, спокойствие. Изострянето на обстановката по този начин би могло да мобилизира някаква част от привържениците на ПП, но в много по-голяма степен ще мобилизира техните противници. Това ще бъде бонус за опонентите на партията на Кирил Петков.

- Помним, че понякога предизборни дебати са предрешавали изхода от двубоя или многобоя, взеха ли си поука от този риск политиците?

- Очевидно не са взели, но мисля, че съветниците на ПП и пиарите на Кирил Петков някак си нямат спомени и не са направили анализ на това, което е ставало в миналото.

- Защо лидерите бягат от предизборен сблъсък? Това не е ли неуважение към избирателите?

- Неуважение е, разбира се, и мисля, че Бойко Борисов наложи този стил. Преди управлението на ГЕРБ такива сблъсъци винаги имаше. И според мен те бяха ползотворни. Но Борисов така изпъкна сред другите, че на всички такива сблъсъци щяха да са всички срещу него, хегемона, и затова ги избегна. И оттук-нататък те някак не се и възобновиха.

- Според вашите данни ДПС и БСП се борят за третото място, а чак след тях са "Възраждане". Гласовете от чужбина ли ще предопределят изхода? И допускате ли, че за партията на Костадинов пък може да има скрит вот?

- Най-вероятно гласовете от чужбина ще окажат голямо влияние, тъй като знаем, че в Турция се разкриха много секции, там хората ще бъдат улеснени, така че там подкрепата за ДПС ще се увеличи. При "Възраждане" - да, за част от хората е непрестижен вот за тях и би могло да има известен резерв. Но, така или иначе, той ще е в рамките на патриотичната ниша, а тя е някъде там - 250 000, максимум 300 000 гласа. Те в момента са успели да я овладеят. Малка част от тях отива към ВМРО, но да мине "Възраждане" над този таван - мисля, че не се очертава. Нямаме основания да смятаме.

- Според вашата прогноза ДБ, ИТН и "Български възход" са в следващия парламент. Други допитвания поставят последните две партии под чертата. Кой има най-голям резерв от тези формации да опровергае предварително прогнозираните проценти?

- ДБ все пак са значително над чертата. Мисля, че могат да бъдат спокойни от гледна точка на това, че ще присъстват в следващия парламент. Те са малко и скачен съд с "Продължаваме промяната", така че там са възможни известни преливания от едната към другата партия. Но ИТН и "Български възход" са доста близо, така че не можем с абсолютна сигурност да кажем, че ще бъдат в парламента, но така или иначе, резултатите показват, че макар и с малко, но са отгоре. Поне данните до момента показват това. До тях са "Изправи се БГ", но на дистанция още, за да може да се каже, че има вероятност и да влезе в парламента.

- Очаквате 47% избирателна активност - това песимистична или оптимистична прогноза е? Как да гледаме на това - като наполовина пълна или наполовина празна чаша?

- По-скоро е като наполовина празна - виждаме как от избори на избори все повече хора се отдръпват от политическа активност, което е лош показател. И все пак това е очаквана активност - около 2,6 млн. Около половината избиратели, които са в страната. Но в списъците ще бъдат и българите, които са в чужбина, а те са още един милион. Отнесено към тях, избирателната активност отива към 40%.

- Последните няколко дни са решаващи за мобилизирането за вота и оформянето на нагласите на избирателите, възможни ли са изненади все пак?

- Има ситуации, при които през последните дни действително стават значителни промени. Но като че ли сега виждаме, че няма някакво движение през последния месец. Някакви скандали от типа на снощния могат да повлияят, но поне засега няма признаци да очакваме някакви съществени различия. Няма нов субект, който да предизвика вълна около себе си и да набира все повече и повече, да обира надеждите на хората. Като че ли нещата стоят на едно плато и изглеждат предрешени.

- Интересни данни вадите от отговора на въпроса чие правителство ще изведе най-успешно страната през кризата - процентите на ГЕРБ-СДС и ПП са почти равни - 22,6% за първите и 21,9% - за вторите.

- Тук вече нямаме партийни нагласи, а имаме букет от партии, които седят зад дадена идея. И виждаме какво голямо е разслоението на мненията на хората. Ако България в момента има нужда от нещо - тя има нужда от единство на политическите субекти, за да преминем през тези тежки времена и сериозни кризи. Докато разслоението е много голямо. Виждаме и вариантите в главите на хората са съвсем различни.

- Тогава ще имаме ли кабинет след тези избори?

- Това показва, че който и да направи кабинет - срещу себе си ще има много голяма опозиция. Освен ако не успее да събере максимално голяма подкрепа от колкото се може повече партии около себе си. Това ще бъде печелившата формула. Примерно, ПП с ДБ и с БСП заедно са много далеч от мнозинство, така че този вариант предварително можем да кажем, че отпада. Ясно е, че с "Възраждане" никой няма да иска да работи, тъй като са на антиевропейски позиции. От страна на ГЕРБ с останалите, евентуално с ДПС, с "Има такъв народ", с "Български възход", ако влязат, е възможно да съберат мнозинство, но това ще бъде много крехко мнозинство и много слаба легитимност ще има едно такова управление.

Така че, мисля, че много трудно може да се тръгне и по този път. Най-вероятно е да се търси някаква много по-широка подкрепа и много по-широк консенсус, което предполага, че може би през третия мандат, ако някоя от по-малките партии успее да изгради мостове и в двете посоки - и в посока ГЕРБ, и в посока ПП. Но каквото и да стане, според мен, ГЕРБ ще бъде незаобиколим със своите депутати, тъй като ще има доста голямо преимущество по отношение на броя на депутатското присъствие.

Смущава ме и друго - че една значителна част от хората нямат доверие в честността на изборите, което пак се дължи и на взаимното оплюване между партиите. И много тяснопартийно гледат на нещата. Ситуацията не е такава. Печелившата формула сега е единство.

- Вслушаха ли се партиите и политиците в дневния ред на хората - според изследването 62,6% казват, че парите им стигат само за най-необходимото, а на 30, 9% и за това не им стигат?

- Не мисля, че се вслушаха. По-скоро се върви по линия на популизма. Да, действително значително обедняват, и то огромни обществени прослойки. И безспорно тук трябва да се носи отговорност и в това отношение трябва да се работи. Но да взимаме заеми, за да раздаваме социални помощи и да провеждаме социални политики, е някак си абсурдно. Не е решение. Много бързо ще закъсаме и то много по-лошо. Така че, много по-отговорно трябва да се отнасяме и точно заради това трябва да има много по-широк политически консенсус, за да могат да се решават тези проблеми. Защото неблагоприятни мерки, обедняване - при всички случаи ще има.

- 21,7 на сто от анкетираните се обявяват за президентска република - това много ли е, или малко в нашите условия?

- Според мен е много и показва, че идеята е жива. И показва, че партиите, с това взаимно оплюване и конфронтация помежду си, отблъскват хората и създават нагласа да се търси нещо различно. Това трябва да се има предвид.

- Ще повлияе ли на избирателя и в каква посока откриването на интеконектора на 1 октомври - събитие, буквално часове преди вота с участието на Урсула фон дер Лайен и азербайджанския президент Алиев, които идват по покана на Румен Радев?

- Румен Радев продължава да е най-популярният политик и авторитет в политическата сфера, макар че известни слоеве и отляво, и отдясно се настроиха в някаква степен срещу него. Но на тези избори аз мисля, че той се държи на доста голяма дистанция от всички. Той не припозна нито един политически субект като свой. А който е работил по отношение на това да се случи тази газова връзка, ще има някакви дивиденти. Там състезанието пак ще бъде - дали още по времето на ГЕРБ е заложена и развита газовата връзка, дали я направиха следващите, но все пак не мисля да има пряко влияние върху изборите на базата на това, че президентът е дистанциран и се държи като независим. Държи се много по-близо до същността на ролята, която му е отредена като президент.