Лидерът на НФСБ Валери Симеонов категорично отрече да е показвал среден пръст на протестиращите днес рестораньори пред Министерския съвет. Той коментира пред Dir.bg обвиненията от протестиращи ресторантьори, че ги е обидил с неуважителния жест от прозореца на парламента днес.

"Аз подкрепям исканията на ресторантьорите и мисля, че освобождаването на режима за тях, поне в тези граници, в които са освободени другите работещи в момента ресторанти, няма да доведе до увеличаване на заболеваемостта. Още повече на фона на отваряне на училищата - там е много по-голям рискът, на всички ни е ясно. В това съм убеден и няма никаква логика, след като съм го заявявал, аз да се подигравам на хората, които са излезли съвсем основателно да си търсят правата. Фейк нюз", подчера депутатът пред Dir.bg.

Той обясни, че е отворил прозореца само за да види колко е голям митингът.

"Аз с тези хора, организаторите, съм почти в ежедневен диалог. Единственият политик, който до момента е защитавал тяхната позиция, колкото и нескромно да звучи, бях аз", заяви Симеонов.

По думите му заведенията могат да бъдат отворени при условията, при които в момента работят ресторантите към хотелите - 50% посещаемост и отстояние 1,5 м от посетителите.

"Мисля, че няма някакви особени рискове за разпространяване на епидемията, но в никой случай не трябва - убеден съм и съм го казал много пъти вече - да се отварят нощните заведения. Там обстановката е коренно различна, динамиката е друга, общуването между хората, движението и т.н.", смята Валери Симеонов.

Според него обвинението в показване на неуважителния жест е начин за отклоняване на вниманието от основната тема.

"Отваряме училищата, залите за танцуване, където знаете - няма хоро, където хората да не се хванат ръка за ръка, а от друга страна, кафенетата и ресторантите ги държим затворени и то само някои от тях. Аз съм убеден в моята правота и ще продължавам да работя, да опитвам да убеждавам щаба и изпълнителната власт, и министър-председателя. Дай, Боже, да разберат", посочи лидерът на НФСБ.

На протеста на ресторантьорите възникна напрежение, след като един от прозорците на правителствената сграда бе отворен от човек, който силно прилича на зам.-председателя. Множеството го посрещна с обидни скандирания и викове. Въпросната фигура се задържа на прозореца няколко секунди и преди да го затвори вдигна ръка в жест, който прилича на показване на среден пръст.