Собственици и персонал на затворените заведения се събраха на национален протест пред Министерския съвет в 12 ч. днес. Те настояват да започнат работа от 1 февруари. Акцията е под мотото "Марш към свободата" и се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Преди дни от бранша поискаха и оставката на здравния министър Костадин Ангелов.

Протестиращите носят български знамена и плакати, на които пише "Не сме престъпници" и такива с портрети на Васил Левски и други революционери и народни будители, които са изобразени с маски.

Още снимки вижте тук >>>

В района има засилено полицейското присъствие. Входовете към сградите на Народното събрание, Министерски съвет и президентската администрация са оградени от служители на реда.

Блокиран за движение е бул. "Цар Освободител".

Собственици и персонал на затворените заведения смятат, че пандемията се управлява неправилно и това отнема правото им на труд. При това без задоволителни решения за компенсации.

"Браншът е дискриминиран и затова излиза на протест", обяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

"Единственото нещо, което искаме, е да работим. За нас е необяснимо по каква причина оставаме затворени при положение, че ясно се вижда, след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, че няма никакво повишение на заболеваемостта", казва той.

От двете организации искат оставката на здравния министър Костадин Ангелов, който, по думите им, води лична война със заведенията и категорично заявяват, че политически фигури нямат място на протеста".

Собственици на заведения и ресторанти в Стара Загора и в Бургас също възнамеряват да се включат в днешния протест в София.

Близо 20 представители на Асоциацията на заведенията от Бургас ще се включат в протеста на бранша. Рано тази сутрин те се събраха на изхода на града в посока към АМ "Тракия", откъдето отпътуваха за столицата.

Над 80 представители от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Велинград ще се включат в протеста. Около 150 души от Кърджали трябваше тази сутрин да потеглят за столицата за участие в протеста.

Заради лошото време обаче те се отказаха и ще подкрепят колегите си в социалните мрежи. Това каза Данаил Дялков, регионален председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

На протест в София се чакат и собственици на заведения и ресторанти от Пловдив и областта.

Освен отваряне от 1 февруари от бранша настояват и помощите за затворените заведения да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано, а работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно.