Казват, че той плаща на протестиращи и наема автобуси да ги превозват. Някои казват, че негови хора складират тайно тухли, които да бъдат хвърляни по витрини на магазини или по полицаи, пишат в анализ за Асошиейтед пред Дейвид Клепър и Лори Хинънт, предаде БТА.

Джордж Сорос, милиардерът инвеститор и филантроп, който отдавна е мишена на конспиративни теории, сега е несправедливо обвинен, че организира и финансира протестите срещу полицейските убийства на чернокожи, които тормозят САЩ. Разпространявани от все повече хора от крайната десница, вкл. някои републикански лидери, през последните седмици броят на онлайн постовете за Сорос главоломно нарасна. придружени са от онлайн реклами, платени от консервативни групи, в които се отправя призив към властите "да разследват Джордж Сорос за финансиране на вътрешен тероризъм и продължаваща от десетилетия корупция".

Осемдесет и девет годишният Сорос е дарил милиарди долари лични средства за либерални и антиавторитарни каузи по света и затова е предпочитана мишена за мнозина от десницата. Този унгарски американец, който е евреин, е от десетилетия предмет на антисемитски атаки и конспиративни теории.

Понастоящем подобни измислици могат да стигат по-далеч и по-бързо чрез социалните мрежи. Само за четири дни в края на май негативните постове в "Туитър" за Сорос са скочили от 20 хиляди дневно до над 500 хиляди на ден, сочи анализ на Лигата срещу обругаването (Anti-Defamation League). Институтът за стратегически диалог - лондонски мозъчен тръст, който изследва екстремизма и поляризацията - също установява значителен скок във Фейсбук, където през май е имало 68 746 споменавания на Сорос. Предишният рекорд от 38 326 споменавания на Сорос бе през октомври 2018 г, когато в гневни постове се твърдеше, че той помага на мигрантите, насочили се към САЩ.

Сега се надигна нова вълна от демонстрации заради смъртта на Джордж Флойд, причинена от полицията в Минеаполис. Някои настояват, че Сорос финансира протестите, а други казват, че е заговорничил с полицията, за да се инсценира смъртта на Флойд миналия месец. Но всички налични доказателства свидетелстват, че протестите са такива, каквито изглеждат: събират се хиляди американци, обезпокоени от полицейската жестокост и расовата несправедливост.

"Мисля, че това е отчасти опит да бъде отклонено вниманието от реалните проблеми пред нас - пандемията, протестите или движението "Животът на чернокожите има значение", казва за конспиративните теории Лора Силбър, шеф по комуникациите във Фондацията "Отворено общество" на Сорос.

"Доста е унизително за хората, които протестират, ако някой твърди, че те всички са платени. Това е обидно", добавя тя.

Експерти, които изследват конспиративните теории казват, че новите обвинения срещу Сорос са средство да бъдат делегитимирани протестите и действителната причина за тях. Някои виждат антисемитизъм или съживяване на прастарата теза, че сенчести интриги на богати хора - илюминати, семейство Ротшилд, семейство Рокфелер, Бил Гейтс или Сорос - манипулират събитията в света.

Теориите имат последици в реалния свят. През 2018 г., по време на новините за короните от мигранти, тръгнали към границата между Мексико и САЩ, онлайн дезинформация за Сорос бе свързана с насилие. Сизър Сайок от Флорида, страстен почитател на Тръмп, споменава името на Сорос десетки пъти в социални мрежи, преди да изпрати самоделни бомби до медии, видни демократи и самия Сорос.

Въпреки сериозното проучване досега не е открито доказателство за връзка между мигрантите и Сорос. Обаче Тръмп помогна за раздухването на огъня, когато бе запитан дали Сорос е замесен. "Не бих се изненадал. Много хора казват, че е", каза президентът.

Все пак някои републиканци започнаха да се дистанцират от неверните твърдения за връзка на Сорос с протестите и от разпространителите на слухове. След като някои ръководители на Републиканската партия в един окръг в Тексас споделяха постове, че Сорос стои зад демонстрациите, щатският партиен лидер ги призова да подадат оставки.

Експерти казват, че конспиративните теории могат да се превърнат в проблем, когато доведат до заплахи за насилие или накарат хората да изгубят доверие във важни институции. Тези теории може да заглъхват, за да се появят наново във времена на кризи.

"Конспиративните теории са като вирусите", казва Джош Интроун, професор по информатика в Сиракюзкия университет, който изследва конспиративните теории. - "Характеристиките може малко да се променят и теорията може да мутира. Но те не умират", добавя той.