Съботният ирански удар по Израел беше огромен по всички стандарти. По данни на Тел Авив, Техеран е изстрелял повече от 170 дрона с експлозиви, около 120 балистични ракети и около 30 крилати ракети. Щетите можеха да бъдат катастрофални. Както се оказа, почти всички бяха прехванати.

Този успех се дължеше на комбинацията от сложната система за противовъздушна отбрана на Израел и решаващата помощ, предоставена от САЩ и други западни и арабски партньори. Американски, британски и йордански военни самолети изиграха особено важна роля в свалянето на безпилотните апарати. Повечето от иранските дронове и ракети бяха унищожени още преди да достигнат израелското въздушно пространство.

Въпросът дали Израел и неговите поддръжници ще бъдат в състояние да повторят тези действия в случай на тотална война - иранската атака от този уикенд, за която беше ясно съобщено предварително, беше обратното на изненадващо нападание - е отворен, както и способността на Израел да се защити без външна помощ.

Това е ключово съображение, докато Израел и САЩ търсят начини да реагират на новата стратегическа реалност.

Един тежък удар по иранска територия може да доведе до много по-опустошителен отговор. Но липсата на какъвто и да е отговор или ако той е твърде слаб, също може да подкопае възпирането, като направи Израел и други страни по-уязвими за бъдещи ирански бомбардировки.

Системите за ПВО, особено Arrow и Patriot, използвани срещу балистични ракети, са изключително скъпи и ограничени по брой. Конгресът на САЩ, като забави пакета за военна помощ за Израел, Украйна и Тайван, създаде допълнително усложнение.

При атаката в събота е използвана само малка част от огромния арсенал от дронове и ракети на Ислямската република. От решаващо значение е, че Техеран държи в резерв и ливанската си марионетна сила "Хизбула", която разполага с хиляди ракети и снаряди.

И въпреки че иранските ракети пробиха защитата само няколко пъти в събота, военните на Техеран получиха ценни сведения, наблюдавайки израелската и американската противовъздушна отбрана.

"Иран тестваше противовъздушната отбрана, решимостта на страните от региона и на Съединените щати", казва Джонатан Шанцър, изследовател във Фондацията за защита на демокрациите във Вашингтон.

Командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Хосейн Салами представи обстрела в събота като създаване на ново стратегическо уравнение - всяка израелска атака срещу обекти от ирански интерес в региона ще бъде посрещната с директна иранска атака срещу Израел. Това, разбира се, е червена линия, която Тел Авив, който от десетилетия се бори срещу иранските пълномощници, не може да приеме.

Но при обмислянето на отговор Израел трябва да има предвид интересите на своите арабски партньори като Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Въпреки народния гняв заради убийството на десетки хиляди палестинци по време на израелските военни операции в Газа, Йордания и други партньори помогнаха на Израел да отблъсне иранските ракети и дронове в събота.

"Нашите регионални партньори се активизираха въпреки шестте месеца на много голямо напрежение между тях и Израел, както и между тях и Съединените щати, тъй като молеха Съединените щати да направят нещо, за да сдържат израелците", заяви анализаторът от Съвета за международни отношения за Близкия изток Стивън Кук. Той смята, че колкото страните от региона не харесват израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, толкова още по-малко харесват иранското правителство.

Жизненоважната роля, която арабските партньори, заедно със САЩ и други страни, изиграха при предоставянето на разузнавателна информация, отварянето на въздушното си пространство и, в случая с Йордания, реалното унищожаване на ирански оръжия, вероятно ще им даде ново влияние върху израелското правителство при развитието на кризата и подготовката на отговора.

Замисълът на иранския удар е до голяма степен същият като при някои от големите руски атаки в Украйна. Първо рояк от бавно движещи се дронове "Шахед", предназначени да потискат противовъздушната отбрана и да определят местоположението на зенитните батареи, след това крилати ракети, последвани от залп от по-бързи балистични ракети, които са известни с това, че трудно се прехващат.

Мащабът на нападението е един от най-големите в съвременната война. На 24 февруари 2022 г. Русия нанесе между 160 и 200 удара с крилати и балистични ракети по Украйна, която е повече от 20 пъти по-голяма от Израел.

За първи път Русия използва ирански дронове заедно с ракетни удари при атаката на 10 октомври 2022 г. - изстреляни бяха общо 84 ракети и 24 безпилотни летателни апарата, като бяха прехванати само около половината от руските ракети.

Въпреки че оттогава Украйна е подобрила показателите си за прехващане, повечето руски балистични ракети поразяват целите си - контраст с резултатите от атаката в събота. Иранската ракетна технология до голяма степен се основава на съветска и севернокорейска технология.

Представители на САЩ заявиха пред "Уолстрийт Джърнъл", че половината от изстреляните от Иран балистични ракети или не са успели да се изстрелят, или са паднали на земята, без да достигнат целите си.

Неспособността на Иран да нанесе сериозни щети на Израел поради превъзходната противовъздушна отбрана "показа колко слаби са те, когато става въпрос за конвенционални военни заплахи. Това не е нещо ново и затова Иран инвестира толкова много в терористични групировки и различни фракции, които по същество отслабиха държавната система в Близкия изток... Но те все още имат способността да сеят страх и да бъдат източник на голям риск за региона", заяви Брайън Катулис, старши сътрудник в Института за Близкия изток.

Демонстрираната слабост на конвенционалните военни способности на Иран може да доведе до рискове от ескалация, предупреди Али Ваез, директор на проекта "Иран" в Международната кризисна група.

Тъй като нито прокси атаките на Хизбула и Хамас, нито директният удар по Израел изглеждат ефективни, той казва, че отговорните лица в Техеран може все повече да се ориентират към ядрения вариант: "Ако стигнат до заключението, че конвенционалните им възпиращи средства, които са ракетни и безпилотни системи, са наистина недостатъчни, вероятно ще стигнат до извода, че единственият изход за тях е крайното възпиране."