"Ултиматумът на Джонсън: Подкрепете ме или ще поискам избори на 14 октомври" - това гласи заглавието на в. "Гардиън". Премиерът заяви, че няма да иска от ЕС отлагане на Брекзит след Хелоуин, докато бунтарите сред консерваторите се опитват да блокират Брекзит без споразумение, пише изданието, цитирано от БТА.

Депутатите се надяват да прокарат закон, който ще задължи Джонсън да удължи датата на напускането на ЕС до 31 януари догодина, освен ако парламентът подкрепи някакво споразумение или одобри излизане от ЕС без споразумение. Премиерът заяви, че този изготвен от консервативни депутати законопроект би обезсилил позициите на Лондон при преговорите с Брюксел.

Борис Джонсън заяви, че според него шансовете за постигане на споразумение за Брекзит нарастват, но официални лица посочиха, че някои лидери от ЕС ясно са дали да се разбере, че няма да се ангажират, докато не са сигурни, че британският парламент няма да изключи вариант за излизане без споразумение, пише в. "Индипендънт".

Готвеният от депутатите текст допуска избягване на отлагане на датата на Брекзит само ако Джонсън постигне споразумение с ЕС до 19 октомври или ако депутатите решат да подкрепят напускане без споразумение, отбелязва "Индипендънт" и напомня, че срещата на върха на ЕС ще е на 17 и 18 октомври.

Източник от канцеларията на премиера заяви, че гласуване на такъв законопроект ще се приеме като равносилно на вот на недоверие на правителството и ако бъде приет, правителството ще обмисли варианта за предсрочни избори на 14 октомври.

Съгласно закон от 2011 г. правителството може да насрочи нови избори, ако такова предложение бъде подкрепено от две трети от депутатите. Тъй като основната опозиционна Лейбъристка партия подкрепя предсрочни избори, стига да не са след 31 октомври, се очаква искане от кабинета за избори на 14 октомври да бъде прието.

Високопоставени консервативни депутати бунтари и депутати лейбъристи са скептични, че Джонсън ще удържи на думата си и ще свика избори преди 31 октомври, макар че източници от правителството изключиха всякаква възможност за промяна на датата, след като депутатите са я гласували, отбелязва "Гардиън". Вестникът цитира правителствен източник, че трябва да има яснота кой ще е премиер преди срещата на върха на ЕС на 17 октомври, ако Великобритания иска да има някакъв шанс да постигне споразумение за Брекзит. Източникът изтъкна, че Джонсън "съвсем ясно заяви, че иска да постигне споразумение".

В друга статия "Гардиън" отбелязва, че ЕС обмисля дали да категоризира евентуален Брекзит без споразумение като тежко природно бедствие, подобно на наводнение, пожар или земетресение, за да може да се отпусне спешна финансова помощ на най-засегнатите страни членки. Този план би позволил на ЕС да отпусне средства от фонда за солидарност, който бе създаден през 2002 г. От него може да се отпускат до 500 милиона евро годишно, плюс неизразходвани средства от предишната година при поискване.

Сред страните, които биха получили такава помощ от ЕС, са споменати Ирландия, Белгия, Холандия, Германия, Дания и Испания.

Това предложение показва контраста между подготвяните мерки на ЕС и тези на правителството на Великобритания, което е критикувано, че омаловажава вероятните икономически щети от Брекзит без споразумение, коментира "Гардиън".

Едни предсрочни избори биха били силно хазартен ход за Джонсън и за опонентите му, водени от лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, пише в. "Вашингтон пост".

Джонсън, който встъпи в длъжност през юли с предизвикателното обещание да осигури Брекзит "каквото ще да става", може да понесе тежко поражение в национален вот или съществено да укрепи позициите си. Възможно е обаче нови избори да дадат премиерския пост на крайнолевия лидер и остър критик на президента Тръмп Джереми Корбин, което би изпълнило с несигурност Брекзита и отношенията на Великобритания със САЩ, пише вестникът.

Бившият премиер лейбърист Тони Блеър предупреди вчера, че опонентите на Джонсън трябва да подходят предпазливо към идеята за предсрочни избори, която по думите му може да е заложен от Джонсън "слонски капан". Блеър посочи, че Корбин е толкова непопулярен сред мнозина избиратели, а опозицията е толкова разделена, че е възможно консерваторите да спечелят едни предсрочни избори, отбелязва "Вашингтон пост".

Джонсън признава, че може да има икономически и социални смущения при Брекзит без споразумение, но заявява, че те могат да бъдат овладени, пише в. "Ню Йорк таймс".

Критиците му посочват предупрежденията, че такова излизане от ЕС може да предизвика блокиране на пристанища и да доведе до недостиг на гориво, лекарства и някои храни. Те също така изтъкват, че Брекзит без споразумение би отслабило позициите на Великобритания, когато ще трябва да преговаря за новите си търговски отношения с ЕС, който е най-големият й търговски партньор. Маневрите в британския парламент днес може да се окажат решаващ момент в тригодишната битка за излизането на Великобритания от ЕС, отбелязва "Ню Йорк таймс".