Очните заболявания са честа съпътстваща патология при болните от диабет. На пръв поглед очите и зрението нямат връзка с кръвната захар, но с времето диабетът може да доведе до отслабено зрение, дори слепота. Може ли да се предотвратят диабетните очни заболявания или да се спре прогресията им? Може. Чрез контрол на кръвната захар, артериалното налягане, холестеролът, спиране на тютюнопушенето и чести посещения при офталмолог.

Защо диабетът засяга зрението?

Най-честите и сериозни диабетни очни заболявания започват с проблеми с кръвоносните съдове. Високата кръвна захар с времето уврежда не само големите съдове, но и малките в задната част на очите. Както и лещите. Такъв процес може да стартира дори по време на предиабет. Увредените съдове могат да причинят различни структурни и функционални аномалии в окото и да афектират зрението.

Очните заболявания, които са сериозна заплаха за зрението, са четири: диабетната ретинопатия, диабетен макулен едем, катаракта и глаукома.

Диабетната ретинопатия засяга всеки четвърти диабетик над 40-годишна възраст. В началото заболяването протича безсимптомно, но то е най-честата причина за загуба на зрение при пациенти с диабет. Рисковите фактори са свързани с прогресирал диабет, поддържане на високи нива на кръвната захар и бременност.

Какво представлява диабетната ретинопатия? Ретината е съставена от зрителни рецептори, а нейните неврони предават чрез оптичния нерв до мозъка картината, която виждаме пред очите си. Когато се увредят кръвоносните съдове в ретината и се наруши микроциркулацията, структурата им се променя и те стават крехки и лесно раними. Кръвоизливът от тези съдове нарушават зрението и водят до поява на движещи се петна, някои от които изчезват след време.

На повърхността на ретината могат да се образуват и анормални кръвоносни съдове, водещи до белези и загуба на клетки, които също рефлектират сериозно върху зрението.

Диабетният макулен едем (оток) се развива обикновено при хора, които вече имат други признаци на диабетна ретинопатия и е едно от най-тежките й усложнения, водеща до частична загуба на зрение или пълна слепота.

Макулата е онази част от ретината, отговорна за централното зрение. Заболяването макулен едем представлява силно задебеляване на макулата вследствие натрупване на течност и/или липопротеини. Това води до сериозно увреждане на зрителната острота и цветоусещане , което прави невъзможно детайлизирането на предмети и лица и е и основната причина за намаляване и загуба на зрението при пациенти със захарен диабет тип 1 и тип 2.

В основата си глаукомата се дължи на нарушена регулация на вътрешното очно налягане, но тя може да се причини и при наличие на съдови промени. Диабетът удвоява шансовете за глаукома спрямо здравата популация, а симптомите зависят от вида й. Заболяването е прогресивно и може да доведе до увреда на зрителния нерв и е другата най-честа причина за пълна слепота.

Катаракта е увреждане на лещите на окото, които са отговорни за остротата на зрението. С напредване на възрастта те проявяват склонност да помътняват, но болните с диабет са по- предразположени, особено младите. Според офталмолозите високите нива на кръвна захар причиняват натрупване на отлагания в лещите. Замъгленото зрение и избледняване на цветовете са едни от честите симптоми на катаракта.

Бременност и диабет

Бременните с диабет са предразположени да развият проблеми с очите, защото промените, които настъпват по време на бременността натоварват кръвоносните съдове. Наличните вече очни заболявания в този период по правило се влошават. Могат ли обаче тези жени да раждат нормално или трябва да се предприеме цезарово сечение, четете в рубриката Светът на мама в някои от следващите публикации. Това, което се знае до момента, макар и учените да не дават задоволително обяснение, е че появата на гестационен диабет (диабет, появил се по време на бременността), обикновено не причинява проблеми с очите.

Какви са най-честите симптоми на диабетно очно заболяване?

Най-често това са проблеми със замъглено или променено зрение, честа промяна в качеството на образите, зони на зрително потъмняване или частична (парцеална) загуба на зрение, промяна в цветовете, поява на солидни или плаващи петна, светлинни проблясъци или блещукания. Всеки един от тези симптоми е сигнал за спешна консултирация с офталмолог, а когато липсват симптоми, след поставяне на диагноза диабет, пациентът трябва да прави най-малко 1 годишен преглед.

Как се лекуват диабетните очни заболявания?

Всички форми на терапия се включват в лечението на очните заболявания при диабет. С медикаменти може да се блокира растежа на анормални кръвоносни съдове в окото или да се спре изтичането на течности, които се събират като оток при проблеми с макулата. Обикновено това са инжекции, които се поставят вътре окото след предварително обезболяване на мястото. Тази терапия може да спре прогресията на загуба на зрение и да го подобри.

Спуканите кръвоносни съдове и събраната допълнителна течност, причиняваща оток могат да се повлияят благоприятно от лазерно лечение (фотокоагулация). Тази терапия е подходяща за диабетен макулен оток или диабетна ретинопатия. Лазерът е подходящ избор и при тромбоза на венозните съдове, периферни ретинални дегенерации, разкъсване на ретината (без или с малко локално отлепване).

Витректомията е операция за отстраняване на стъкловидния гел, който изпълва центъра на окото. Процедурата третира проблеми със силно кървене или белези, причинени от диабетна ретинопатия. Белегът може да принуди ретината да се отлепи от тъканта под нея.

С хирургия на лещата се третира и катаракта. При тази интервенция обикновено помътнялата леща се заменя с изкуствена.

Всеки един от тези терапевтични подходи не може да възстанови зрението такова, каквото би било, ако заболяването диабет се контролира прецизно и нивата на кръвна захар се държат в норма. Като всяко хронично заболяване и диабетът прогресира, но когато темповете са бавни и отложени във времето, пациентът може да се радва на добро зрение толкова дълго, колкото всеки човек, без диабет.