Гражданските лица трябва да бъдат обучени и оборудвани за формиране на "гражданска армия" от десетки хиляди души, в случай че Великобритания бъде въвлечена във война с

с държава като Русия, смята началникът на британската армия, цитиран от в. "Таймс".

Генерал сър Патрик Сандърс, началник на генералния щаб, също така публично разкритикува недостига на средства за армията и неспособността за модернизация.

Той заяви, че в рамките на три години трябва да има да има по-голяма армия от 120 000 души, включваща редовни войници, резервисти и "стратегически резерв", за който се смята, че е съставен от пенсионирани войници.

Сандърс обаче е заявил, че това няма да е достатъчно и че за спечелването на една война е от съществено значение да се предприемат стъпки, които да гарантират, че обществото ще бъде в "бойна готовност, когато е необходимо". Той смята, че е "разумно" да се положат основите на "национална мобилизация", пише британският вестник.

В своята рязка реч, която от Даунинг стрийт не са пожела да бъде обнародвана, Сандърс е заявил, че милиардите, обещани на армията, все още не са отпуснати, което я прави уязвима, и определи плановете за нейното оборудване като "недостъпни". В речта си на Международната конференция за въоръжението в Туикенхам, Лондон, той е заявил: "Нуждаем се от армия, която може бързо да се разраства, за да осигури първия ешелон, да осигури ресурсите на втория ешелон и да обучи и оборудва гражданската армия, която трябва да я последва."

Според "Таймс" Министерството на отбраната на Великобритания води преговори за създаване на обща армия от 500 000 души, готови за бойни действия, включително вече служещи и цивилни, готови да защитават страната в случай на нападение. Министрите разглеждат начина, по който Украйна е мобилизирала гражданите си за борба с Русия, като им е предоставила оръжия и основно обучение. В Обединеното кралство никой няма да бъде призован в армията, но населението ще бъде убедено да изпълни дълга си към страната.

Високопоставен източник заяви: "Теоретично ще трябва да мобилизираме 500 000 души. Ако погледнете войните в историята, то вторият ешелон е този, който печели войната. Трябва първо да изпратим обучени сили в битката и след това да мобилизираме втория ешелон." Настоящата численост на армията е 102 529 души, включително резервните сили, в сравнение с армията като цяло, която включва 139 492 редовни военнослужещи и 32 951 резервисти - общо 172 443 военнослужещи.

Очаква се генерал Сандърс, който е обичан в армията, да напусне поста си в рамките на шест месеца. Твърди се, че с публичните си изказвания той е разгневил министър-председателя Риши Сунак и на практика му е било забранено да говори пред медиите, след като е критикувал съкращаването на армията, която до средата на десетилетието ще бъде намалена до 73 000 души - най-малкият брой от времето на Наполеон.

В речта си той заяви, че предшествениците му не са успели да предвидят последиците от кризата от юли 1914 г. - периода между убийството на ерцхерцога Франц Фердинанд в Сараево и избухването на Първата световна война - и са се "препънали в най-лошата от войните".

Сандърс заяви: "Днес не можем да си позволим да направим същата грешка. Няма да бъдем имунизирани и ние, като предвоенно поколение, трябва да се подготвим за това - и това е задача на цялата нация". Украйна по жесток начин илюстрира, че редовните армии започват войни, а гражданските армии ги печелят".

Сандърс посочва, че през последните 30 години числеността на армията е намалена наполовина. Въпреки това той казва, че молбите за присъединяване към армията са най-много от шест години насам и младите хора в страната са "готови да служат, да търсят приключения, да намерят своето място".

Поколението Z обаче с право иска подходящо оборудване, което да осигурява бойни способности, каза той и добави, че модернизацията на армията е задължителна. "Нейната липса се усеща в броя на наборните войници", каза той. "Размерът на армията винаги привлича вниманието, но всъщност става въпрос за способности и модернизация". Той също така призова промишлеността да увеличи производството на оръжия.

Обединеното кралство ще изпрати 20 000 военнослужещи за участие в учението Steadfast Defender - едно от най-големите учения на НАТО от времето на Студената война. През следващите пет години армията ще получи повече от 1200 бронирани машини, включително дългоочаквания лек танк Ajax. През 2022 г. Сандърс заяви, че Великобритания е изправена пред "момент от 1937 г." заради конфликта в Украйна и че тя трябва да е готова да се "бие и да побеждава", за да отблъсне заплахата от Русия, припомня "Таймс".