Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги положи днес клетва като министър-председател на Италия пред президента Серджо Матарела и застана начело на правителство на националното единство, призвано да се справи с кризата с коронавируса и икономическия спад, предаде Ройтерс.

Всички основни италиански партии без една - крайнодясната "Италиански братя", застанаха зад него. Правителството му включва депутати от целия политически спектър, както и технократи на ключови постове като финансовото министерство и новосъздаденото министерство на екологичния преход.

Ще успее ли "Супер Марио"?

Сега много неща ще зависят от способностите на Драги - или Супер Марио, както е неговият прякор заради ролята му в спасяване на еврозоната през 2012 г. в разгара на дълговата криза. Той трябва да планира възстановяването на Италия от пандемията и незабавно да състави планове как да похарчи над 200-те милиарда евро европейски средства за възстановяване на изпадналата в рецесия икономика. Ако успее, Драги вероятно ще укрепи цялата еврозона, която отдавна е разтревожена от дългогодишните икономически проблеми на Италия. Успехът му би доказал също така на скептичните северни съюзници на Италия, че отпускайки средства на по-бедния Юг, те ще укрепят целия блок, отбелязва Ройтерс.

Италианският президент Серджо Матарела възложи на Драги да състави кабинет, след като предишното коалиционно правителство се разпадна заради партийни дрязги. Вчера Драги представи 23-членния си кабинет, който включва осем жени и осем технократи. В него влизат представители на шест подкрепящи го основни италиански партии, като най-голямата - Движението "5 звезди", има четирима министри. По трима министри имат Демократическата партия, Лигата и "Форца Италия", а "Италия Вива" и "Свободни и равни" имат по един представител.

Ключови фигури влязоха в правителството

Драги за избра за министри изтъкнати представители на подкрепилите го формации.

Луиджи Ди Майо, лидер на Движение 5 звезди, остава външен министър, а Джанкарло Джорджети, високопоставена фигура от партия Лига на Матео Салвини, ще бъде министър на промишлеността. Андреа Орландо от левоцентристката Демократическа партия ще бъде министър на труда.

Някои ключови постове обаче ще бъдат заети от технократи като Даниеле Франко, генерален директор на италианската централна банка, който беше предложен за министър на икономиката, и Роберто Чинголани, физик и експерт по информационни технологии, на когото беше дадена новата роля на министър на екологията и екологичния преход. Бившият председател на Конституционния съд Марта Картабия, която също е технократ, ще оглави министерството на правосъдието.

Като цяло обаче редица министри от подалото оставка правителство на Джузепе Конте запазват постовете си и в този състав на кабинета. Освен Ди Майо, там са и министърът на вътрешните работи Лучана Ламорджезе и на здравеопазването Роберто Сперанца. Дарио Франческини, министърът на културата, също остава на поста, но с леко променени функции, а Лоренцо Гуерини запазва креслото си като министър на отбраната.

Трима видни представители на партията на Силвио Берлускони Форца Италия също влизат в правителството. Ренато Брунета ще отговаря за въпросите, свързани с държавните служби, Мара Карфаня ще отговаря по въпросите на териториалната интеграция и италианския Юг, Мария Стела Джелмини ще отговаря за регионалните въпроси.

Метаморфозата на Салвини

През февруари 2017 г. буйният популист Матео Салвини обвини тогавашния шеф на Европейската централна банка Марио Драги, че е съучастник в "икономическото убийство" на Италия, написаха преди два дни Криспиан Балмер и Жизелда Ваньони от Ройтерс.

Четири години по-късно Салвини неочаквано обеща подкрепата на своята партия Лига за правителство, което Драги се опитва да състави, за да се бори с двойното бедствие на пандемията от новия коронавирус и икономическата криза, които опустошават страната.

За човек, който едно време водеше кампания за излизане на Италия от еврозоната, подкрепата на Салвини за Драги бележи потенциална промяна в курса за Лигата, премествайки я от крайнодесния евроскептичен лагер в умерения десноцентристки.

Политици от Лигата казват, че това е премерен ход, целящ да подобри имиджа на Салвини и подобрявайки по този начин шансовете му някой ден да стане премиер, като същевременно прави по-привлекателна партията, която напоследък губи подкрепа, отбелязват двамата автори.