Икономическият подем е по-силен в Европа, отколкото в Съединените щати, но Европейската централна банка (ЕЦБ) е още далеч от вдигане на лихвите, както направи Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Драги изтъкна, че засилването на растежа в Европа е в ранна фаза и все още се нуждае от умерена подкрепа въпреки силното увеличение на БВП от 2,6 на сто на годишна основа през четвъртото тримесечие.

Във вторник УФР повиши основната си лихва с четвърт процентен пункт.

Шефът на ЕЦБ подчерта също така, че ръководството на банката не иска да определя краен срок за програмата за изкупуване на активи.

През октомври банката съобщи, че от януари 2018 година намалява наполовина до 30 милиарда евро месечната си програма за изкупуване на активи, но че ще я продължи до септември или повече, ако е необходимо.

ЕЦБ се опита да успокои пазарите, че стимулите ще бъдат намалени постепенно, за да не се създадат сътресения в икономиката, отбелязва АП.

Драги подчерта също така, че банката следи отблизо за опасност от финансови рискове, които биха могли да възникнат в резултат на продължителен период на ниски лихви.

Според него тази солидна циклична динамика дава повод за оптимизъм, че инфлацията ще достигне целта от малко под 2 процента.

Пресконференцията на Марио Драги се състоя след като беше обявено решението на ЕЦБ да запази без промяна лихвите си и стимулиращата програма.