2020 ни показа колко важни са фактите в журналистиката - проверената, потвърдена и истинска информация, чиято главна цел е да бъде полезна. Онези факти, които съобщаваме на читателите, зрителите и слушателите си с цялата отговорност, която професията журналист предполага.

2020 беше жестока в много отношения и добра само в няколко. Но едно от тях е, че оценихме колко важни са усилията на медиите да запазят информацията си чиста и такава, която борави с факти. Все пак живеем във времена, които доказват, че фалшивата информация и интерпретациите могат да бъдат фатални. Днес повече от всякога е важно да се придържаме към фактите и да говорим чрез тях.

Конкурсът за добра журналистика на Dir.bg Web Report започва четвъртото си поредно търсене днес. Вече очакваме предложенията на талантливи автори с усет към важната за хората новина, разследване, репортаж, истинска история, снимка, видео.

Web Report e конкурсът и мястото за журналистическите материали, които заслужават внимание поне още веднъж след публикуването си онлайн. Защото повдигат и разкриват важни проблеми, разказват творчески интересни истории и показват истински моменти. Ние ценим това и като най-големия интернет портал, Dir.bg за четвърта година дава още една трибуна на журналистическите попадения.

Какво ново в Web Report 2021?

Тази година освен жанровете, в които авторите се състезаваха досега, прибавяме и изключително актуалните подкасти.

Авторите могат да подават материалите си за участие в следните категории - Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт.

"Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда. Мотото на тазгодишното издание на журналистическото състезание е най-краткото обяснение на посланието на Web Report - стандартът за добра журналистика е, когато авторите говорят с факти. Горди сме, че успяхме да затвърдим конкурса като мястото за чиста журналистика, на което значимата и проверена информация и обективният подход са сред най-силните аргументи на авторите да спечелят. Очакваме материалите на новите участници с ентусиазъм, любопитство и изключително компетентно жури", казва оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков. 

Да влезе журито!

Както и при предишните издания на конкурса, водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали. Сред професионалистите с тежка дума в Web Report 2021 са: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Наградата за всяко първо място в категория е парична премия. Журито на конкурса ще отличи най-добрите фото, видео и подкаст публикации със специални награди. На церемонията по връчването на наградите по традиция ще бъде обявена и наградата "Млад автор".

Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg https://webreport.bg, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса и изискванията към материалите. Подробности за него можете да видите и във Фейсбук страницата https://www.facebook.com/webreportdir.bg

Изисквания и допълнителна информация:

  • За да бъдат одобрени материалите за Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.

  • Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 17.02.2020 - 17.05.2021 г.

  • Конкурсът вече е отворен за участие и заявките и материалите се приемат само в електронен формат на имейл webreport@webreport.bg.

  • Срокът за подаване на материалите изтича в 00 ч. на 17.05.2021 г.

Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на конкурса са и Hendrick"s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".