Преди началото на форума бе разпространен и текстът на речта на финансиста и милиардер Джордж Сорос. В нея той казва че ако бъде Русия е разгромена във войната в Украйна, това ще доведе до разпадане на онова, което той нарича руска империя и Русия повече няма да е заплаха за Европа и за света, предават Ройтерс и БТА.

Сорос допълва, че САЩ ще подкрепят Украйна, но казва, че президентът Джо Байдън е заявил на украинския лидер Володимир Зеленски, че има граници и че трябва да бъде избегната Трета световна война. Сорос не разкрива кой е източникът на тази информация.

Относно Китай в речта си Сорос казва, че стратегията на Си Цзинпин за нулев ковид е разклатила доверието в Комунистическата партия и настоящата ситуация "отговаря на всички предварителни условия за промяна на режима или за революция". Според Сорос това е само началото на един неясен процес, отзвукът от който ще бъде усетен за дълъг период от време.

В краткосрочен план Си вероятно ще остане на власт, защото той има твърд контрол върху всички инструменти за репресия, допълва Сорос и казва, че е убеден, че Си няма да остане на поста и доживот и че докато той е начело на Китай, страната няма да стане доминираща политическа и военна сила, към което се стреми Си.