Появиха се и първите изказвания на Конференцията по сигурността в Мюнхен. Както можеше да се очаква, Украйна поиска по-щедра оръжейна подкрепа, Западът потвърди, че ще помага толкова време, колкото е необходимо, Москва реагира остро срещу Вашингтон за това, че подстрекавал режима в Киев. А България, в лицето на президента Радев, смята, че е време за фокус върху прекратяването на военните действия.

Конференцията се провежда почти една година след началото войната на Русия в Украйна.

Първите думи на Зеленски   

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници да ускорят оръжейните доставки за страната му, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Зеленски говори чрез видеоконферентна връзка на започналата днес Мюнхенска конференция по сигурността.

"Имаме нужда от бързина. Бързина, за да сключим нашите споразумения, бързина на доставките, за да увеличим нашата бойна мощ, бързина на решенията, за да ограничим руския потенциал. Няма алтернатива на бързината, защото от нея зависи животът", подчерта украинският президент пред участниците във форума от целия свят.

Зеленски предупреди, че оръжейните доставки не бива да се бавят, защото докато Украйна се сражава с Русия, а Западът преговаря за снабдяването й с танкове, Кремъл обмисля как "да задуши Молдова". "Бавенето винаги е било и продължава да бъде грешка", отбеляза той.

"Очевидно е", че Украйна няма да бъде "последната спирка" за Владимир Путин, подчерта Зеленски. Той прогнозира, че руския президент "ще продължи" агресията си към други бивши съветски републики.

Малко вероятно е Беларус да се включи във войната на страната на Русия, добави украинският президент.

Междувременно Украйна потвърди днес позицията си, че Русия първо трябва да се изтегли от всички нейни територии, които е окупирала, преди да започнат мирни преговори, предаде Ройтерс.

В противен случай Москва просто ще спечели време, за да прегрупира своите въоръжени сили, и може да възобнови военните действия във всеки един момент, аргументира се в публикация в "Туитър" Михайло Подоляк, съветник по политическите въпроси на украинския президент Володимир Зеленски. Той подчерта, че "за да бъде декриминализирана глобалната политика и да бъде постигната истинска световна сигурност, войната трябва да завърши с победа на Украйна".

Вчера, в интервю за Би Би Си, самият Зеленски също изключи възможността да направи каквито и да било териториални отстъпки на Русия в замяна на мир. Украинският президент каза, че руските въоръжени сили вече са започнали пролетната си офанзива, като настъпват в няколко направления.

Намеренията на Берлин

Германският канцлер Олаф Шолц увери, че подкрепата на Германия за Киев - финансова, хуманитарна и военна, е замислена така, че "да продължи дълго", предаде Франс прес. Той говори на започналата днес Мюнхенска конференция по сигурността - .

"Украинците бранят свободата си с цената на големи жертви и с абсолютно впечатляваща решимост", подчерта Шолц. Той обеща Германия и съюзниците ѝ да подкрепят Киев "дотогава, докогато е необходимо".

Макрон: Повече военна подкрепа, но и да възобновим диалога с Русия 

Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани днес съюзниците да увеличат военната си подкрепа за Украйна, за да подпомогнат страната за необходимото контранастъпление срещу Русия, предаде Ройтерс.

Абсолютно трябва да интензифицираме нашата помощ и усилия в помощ на съпротивата на украинския народ и армията му и да ги подпомогнем да започнат контраофанзива, която единствена може да даде възможност за заслужаващи доверие преговори, определени от Украйна, от нейните власти и нейния народ, каза Макрон на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

"Готови сме за продължителен конфликт. Като казвам това, не го желая. Но най-вече щом не го желаем, трябва заедно да вярваме в способността си трайно да полагаме усилия", добави френският лидер, цитиран от Франс прес.

Той заяви пред участниците, че има желание да организира в Париж "конференция за противовъздушната отбрана в Европа", която да обсъди индустриални, но и стратегически проблеми, свързани с тази сфера.

Трябва да имаме сила и смелост да подновим диалога с Русия, за да намерим трайно решение. Ясно е обаче, че сега не е време за диалог, заключи Макрон, цитиран от ТАСС.

Столтенберг: Украйна може да спечели

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази по време на форума увереността си, че Украйна може да спечели във войната срещу руските нашественици, предаде ДПА.

"Това е причината, поради която подкрепяме" Киев, каза Столтенберг. Той призова за повече ангажираност що се отнася до изпращането на танкове за Украйна.

"Призовах съюзниците да направят всички по силите си, за да доставят съвременни оръжия, в това число бронирани машини и бойни танкове", каза Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО отбеляза, че войната вероятно ще приключи на масата за преговори, но това зависи от силата на Украйна на бойното поле.

Руският президент Владимир Путин също трябва да разбере, че при преговорите ще трябва да приеме, че Украйна ще оцелее като суверенна и независима държава, добави той.

Москва: Военнолюбци от САЩ засилват напрежението

Русия обвини днес Съединените щати, че подстрекават Украйна да ескалира конфликта, предаде Ройтерс. Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза това (разбира се, тя не участва в Мюнхенската конгференция), след като заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви по-рано тази седмица, че като минимум Крим трябва да бъде демилитаризиран, дори да остане под контрола на Москва. Третият човек в йерархията на Държавния департамент освен това изрази подкрепа за украински атаки по военни цели на полуострова, който Русия отне от Украйна през 2014 г.

"Сега американските войнолюбци отидоха още по-далеч: те подстрекават режима в Киев към по-нататъшна ескалация на войната", каза пред репортери Захарова, когато бе помолена за коментар на думите на Нюланд. Тя посочи, че Съединените щати доставят на Украйна "оръжия в огромни количества (и) разузнавателна информация" и "участват пряко в планирането на военните операции".

Някои представители на американските власти "мечтаят като луди" Русия да бъде победена, добави Захарова.

Каква е позицията на българския президент

Международната общност най-сетне следва да се фокусира върху прекратяването на военните действия между Русия и Украйна и търсенето на мирно решение с политически средства, заяви президентът Радев пред журналисти преди началото на Мюнхенската конференция по сигурността.

Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да приемем войната в Европа за нормално явление. Държавният глава подчерта, че дълбоките противоречия между Русия и Украйна трудно ще се разрешат чрез война. Още по-малко тази война може да доведе до устойчив мир.

"За съжаление, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир", посочи Румен Радев. Затова, по думите на президента, е изключително важно международната общност най-сетне да се фокусира върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и да се възобнови диалогът, така че войната да намери своето разрешение основно чрез политически средства.