След като Бойко Борисов предаде властта на служебния си наследник Стефан Янев в Гранитната зала на МС, започнаха церемониите и в отделните министерства.

В знак на приемственост бившият и новият външен министър - Екатерина Захариева и Светлан Стоев, излязоха с обща декларация за ситуацията в Израел. В МВнР те осъдиха насилието и терора и призоваха за деескалиране на напрежението.

Светлан Стоев очерта като приоритет организирането на изборите в чужбина, но без да се неглижират други значими външнополитически теми.

На въпрос за позицията за Република Северна Македония, Стоев отговори, че тя е приета с консенсус от всички политически сили в българския парламент. Ние, като служебно правителство, нямаме никаква оторизация да променяме тази рамкова позиция, мога да ви уверя, че каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи, ще бъде направено за продължаване на диалога, посочи той. Оттук нататък всичко е в ръцете и на официалните представители на Република Северна Македония, те са наясно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна, докато трае това служебно правителство, заяви Стоев.

"С господин Стоев имах удоволствието да работя в министерството. Благодарение на него за българското председателство се говори и до днес. Аз много се радвам за избора на президента. Тук е важно да има човек с опит, който познава системата. Работата е отговорна и по време на избори поема отговорността за вота в чужбина", каза Захариева.

Снимка: МВнР

В МОН Красимир Вълчев предаде властта на новия просветен министър проф. Николай Денков.

Няма да има никакви резки промени в политиките, които води Министерството на образованието и науката, и ще работим в режим на пълна прозрачност и публичност в решенията, които вземаме. Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат по начина, по който са планирани и по който са подготвени от досегашния екип на министерството. Няма да променяме нищо, защото времето е много кратко и системата трябва да знае, че нещата ще се случат така, както са подготвени, каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков на церемонията при получаването на поста.

Снимка: МОН

"Мисля, че системата на образованието е отиграла този процес в организационно отношение, справя се добре през всички последни години с провеждането на изпитите, но пандемията поставя допълнителни предизвикателства", коментира досегашният образователен министър Вълчев.

Новият социален министър Гълъб Донев, поемайки поста от Деница Сачева, заяви, че основният приоритет, който ще следва в своята работа, е да се възстанови заетостта след COVID пандемията, да се повиши качеството на работната сила чрез придобиване на нови умения, така че безработните да могат по-бързо да намерят работа.

Донев заяви, че ще работи с мисъл за гражданите и за бизнеса, за да бъдат преодолени по най-добрия начин последствията от пандемията. Акцент ще бъдат уязвимите групи, които най-много пострадаха от пандемията, допълни той. Ще има целенасоченост на плащанията към тези хора.

Деница Сачева предаде на Гълъб Донев папка с информация за всички обществени поръчки в министерството. Тя заяви, че оставя министерството в добро състояние. 

Най-важната задача на новия служебен министър на финансите Асен Василев ще бъде план-сметката за предстоящите избори, която трябва да е готова до следващия понеделник.

Предшественикът на Василев - Кирил Ананиев обясни, че пари за мерките, свързани с COVID-19, както и добавката от 50 лева за пенсионерите, са планирани в бюджета до края на май.

По въпроса дали е трябвало да се направи актуализация на бюджета обаче старият и новият министър влязоха в спор:

"Няма как да направиш в последната си седмица или в последните си три дни актуализация на бюджета, която няма да отразява политиките и програмите на новото правителство", заяви бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

Снимка: БТА

"Аз бих направил актуализация в малък размер, която да обезпечи мерките като 60-40, допълнителните 50 лева към пенсионерите, които беше ясно, че трябва да продължат след първото тримесечие", каза служебният министър на финансите Асен Василев.

Без официална и открита за медиите церемония премина предаването на властта в здравното министерство. Макар да дойдоха заедно, за да говори с журналистите излезе само вече бившият министър Костадин Ангелов. Отсъствието на новия служебен министър Стойчо Кацаров Ангелов обясни така:

"Предадох всичко, обяснил съм всичко. Тръгваме си с изпълнен дълг към българските граждани. Не съм се притеснявал от критика. С д-р Кацаров се познаваме от много години, пожелавам му успех. Нещата отвън винаги изглеждат по много лесен начин, пожелавам му да ги направи по-бързо, по-ефективно, в полза на хората, а ние ще гледаме отвън и ще критикуваме или ще хвалим, зависи от резултата".

Състоянието на транспортния сектор и степента на изпълнение на инфраструктурните и телекомуникационни проекти бяха обсъдени от новоназначения служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и досегашния министър Росен Желязков по време на предаване на управлението на министерството.

Снимка: МТИТС

Като най-значими области за работа през следващите месеци бяха очертани обектите, които се изграждат с европейско финансиране.

"Ще вземем всички мерки, които законът предвижда за функциите, дейността, правомощието на органите на МВР, така че да гарантираме на българските граждани, на цялото общество провеждането на честни, прозрачни избори, които няма да имат основание някои да ги оспорват. Другите задачи - спокойствие, противодействие и превенция на престъпността в тези вече летни, бих казал, месеци, които предстоят са предпоставки за засилване на миграционния натиск", заяви новият министър на МВР Бойко Рашков.

Снимка: МВР

От своя страна вече бившият вътрешен министър Христо Терзийски допълни:

"25 години съм работил в Министерството и наистина си тръгвам емоционално, защото това е една от най-важните части в моя живот. Сърцето ми остава с МВР. Всичко, което е необходимо от моя страна, ще бъде направено, и пожелавам успех на г-н Рашков".

Това, което не беше свършено за десет години, ще се опитам да го направя за два месеца. С такава заявка влезе в Министерството на културата новият служебен министър проф. Велислав Минеков и посочи, че ще се съветва с предшественика си Боил Банов.

Снимка: Министерство на културата

"Отивам на място, на което възнамерявам да свърша много работа - това, което не беше свършено за 10 г., ще се опитам да се свърши за два месеца", каза Минеков и добави, че му предстоят срещи с представители на представените досега партии в парламента.

"Мисля, че ритуалът е хубав, един добър символ - на добър час от сърце и дано бъдете удовлетворен от работата си тук. Това ще значи, че всички в областта на културата също ще бъдат удовлетворени", посочи Банов.

Новият министър на икономиката в служебното правителство Кирил Петков встъпи в длъжност и пое поста от Лъчезар Борисов на официална церемония в министерството.

Снимка: Министерство на икономиката

Двамата проведоха среща, на която обсъдиха предизвикателствата пред българската икономиката, както и мерките, които са предприети за българския бизнес в системата на Министерството в период на криза.

Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение, както и предстоящите събития, към които министерството има ангажименти, обсъдиха новоназначеният министър Виолета Комитова и досегашният министър Петя Аврамова.

Снимка: МРРБ

Служебният министър прие поста от своята предшественичка на символична церемония в МРРБ.

"Обществото до голяма степен свързва правосъдие със справедливост, въпреки че министерството не извършва правораздавателна дейност. Очакванията на гражданите са много големи", каза министър Янаки Стоилов, след като прие властта от Десислава Ахладова.

Снимка: Министерство на правосъдието

От своя страна Десислава Ахладова благодари на екипа на министерството за съвместната работа и им пожела да продължават да отстояват професионализма си. Тя пожела успех на новия министър.

Министърът на отбраната Георги Панайотов от служебния кабинет на министър-председателя Стефан Янев встъпи в длъжност днес, 12 май. На официална церемония в зала "Тържествена" на Министерството на отбраната досегашният министър Красимир Каракачанов, чийто четиригодишен мандат изтече, сдаде поста на министър Георги Панайотов и пожела успешна работа на него и на екипа му. 

Снимка: Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Георги Панайотов подчерта, че основната функция на служебното правителство е да организира и проведе предсрочните парламентарни избори. "Живеем във времена на тектонични геополитически размествания. В такива времена армията трябва да бъде силна. Защото силна държава може да има само ако има силна армия", посочи той.

По думите му способностите на българските въоръжени сили трябва да бъдат развивани и армията трябва да бъде модернизирана.

По традиция новият министър на отбраната Георги Панайотов получи от досегашния Красимир Каракачанов икона на Свети Георги, покровител на българското войнство. Той бе запознат с ръководния състав на Министерството на отбраната и Българската армия и представи част от екипа си, който ще се допълва в следващите дни.

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Андрей Кузманов встъпи официално в длъжност и пое поста от Красен Кралев. Церемонията се състоя в сградата на министерството, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Снимка: Министерство на младежта и спорта

"Разчитам и ценя професионализма на хората в моя сектор. Ще работя прозрачно в интерес на обществото и ще се опитам да подобря още повече работата на министерството Не може да става и дума за реваншизъм" заяви министър Кузманов.

"Върховен приоритет на моята работа ще бъде запазването на здравето на работещите в туризма, хотелиерството, ресторантьорството, туроператорите, транспортните фирми и екскурзоводите, както и осигуряване на една благоприятна среда за тяхната дейност", заяви новият министър на туризма Стела Балтова при поемането на длъжността от досегашния министър Марияна Николова.

Марияна Николова от своя страна изтъкна, че България е четирисезонна дестинация и Министерството трябва да продължи работа в тази посока.