Великобритания напусна тази нощ Европейския съюз, с което сложи край на 47-годишен бурен брак. След три години и половина на разногласия и разединение страната отваря нова, несигурна страница в историята си, предаде Франс прес.

След три отлагания историческото излизане на страната от ЕС стана факт в 23 часа лондонско време снощи - полунощ в Брюксел (01 ч. българско време днес).

Брекзит не е краят, а началото на нова страница в британската история. Той е началото на нова ера на приятелско сътрудничество с Европейския съюз, заяви британският премиер Борис Джонсън в обръщение към сънародниците си.

Тази вечер напускаме Европейския съюз. За мнозина това е удивителен момент на надежда, момент, който те мислеха, че никога няма да настъпи. Много хора, разбира се, изпитват тревога и загуба, а има и трета група хора, вероятно най-голямата, които се безпокояха, че цялата тази политическа препирня никога няма да приключи, каза премиерът.

Разбирам всички тези чувства и нашата работа като правителство, моята работа, е да обединим тази страна сега и да я поведем напред, добави той.

Най-важното, което трябва да се каже тази вечер е, че това не е краят, а началото, мигът, когато пуква зората и завесата се вдига за ново действие в нашата славна национална драма", отбеляза поетично Джонсън.

Каквито и да са препятствията по пътя, знам, че ще успеем, каза премиерът в изявлението си преди излизането на Великобритания от ЕС.