Швеция преживява от началото на годината вълна от криминални експлозии - уникален феномен в Европа, който допълва уреждането на сметки с Калашников.

Класирана сред най-богатите и най-проспериращите страни в света, Швеция се радва на слабо ниво на насилие в сравнение с другите западни страни. Но скандинавското кралство същевременно е обхванато от нарастваща социална маргинализация и социално-икономически различия, които се задълбочават повече, отколкото в която и да било друга страна членка на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР).

В големите, а все по-често и в средните градове, банди, често свързани с трафика на дрога, безчинстват и водят кървава война. Освен престрелките, които всяка година причиняват десетки убити и ранени, съперничещи си групи вече използват почти обичайно и взривни устройства, ръчни гранати или термос, пълен с барут.

"Не ни е известно подобно явление в чужбина", призна шефът на шведската полиция Андерш Торнберг на пресконференция миналата седмица.

"Разбирам, че много хора са разтревожени от случващото се - имаме усещането, че уреждането на сметки става нещо обичайно", допълни той.

През последните дни няколко инцидента потресоха южните шведски градове. Бомба избухна на стълбище на жилищна сграда в Малмьо, третия по големина град в страната, взривно устройство беше намерено пред търговски център в Кристианщад, а експлозия повреди балкон на апартамент в Хеслехолм.

От януари до октомври сапьори са се намесвали при 99 експлозии, двойно повече от същия период на миналата година, и заради 76 неексплодирали взривни устройства.

"Това се превърна в тенденция, една засилваща се тенденция", казва Линда Стааф от службите за криминално разузнаване.

Няколко жилищни сгради, но също и малки фирми и полицейски управления станаха мишена на атаки.

Изолирано насилие

Тези умишлени експлозии рядко водят до жертви, за разлика от престрелките. От януари до октомври 33-ма души, повечето мъже под 30 години, бяха убити при 268 случая на уреждане на сметки с огнестрелно оръжие. В същия период на миналата година Швеция е регистрирала 37 убити при 248 случая.

"Понякога първоначалният конфликт е забравен отдавна и става дума само за репресии", казва Линда Стааф.

Според властите повечето от извършителите на престрелките са израснали в зони, които шведската полиция квалифицира като "уязвими".

През юни властите публикуваха списък с около 60 квартала от този тип, които се характеризират с лоши социално-икономически условия, и където "престъпниците имат влияние върху местната общност".

За повечето от младежите, които израстват там, насилието се превръща в начин да си изградят име.

"Имаме примери, при които хора бързо са си спечелили голям престиж, убивайки някого в полза на трето лице", разказва Линда Стааф.

За Андерш Торнберг тази ескалация представлява "невероятно сложно предизвикателство", с което силите на реда трудно се справят, и за което дори самите полицаи признават, че добива нарастваща сила.

На 7 юни зрелищна експлозия разруши фасадите на две жилищни сгради в Линкьопинг, на два часа с кола от Стокхолм. По чудо нямаше тежко ранени.

"В повечето случаи само по случайност няма ранени или убити", казва Линда Стааф, уточнявайки, че авторите на тези престъпления изглежда все по-малко и по-малко се грижат да не причинят странични жертви. Имаше обаче и няколко убити, по-конкретно две малки деца през 2015 г. и 2016 г., което предизвика възмущение в страната.

За Линда Стааф по-голямата част от насилието се ограничава до престъпните среди, но властите са свидетели и на случаи, при които бомбени атаки са били извършени и заради любовни връзки или "просто за удоволствие".

Съветът за превенция на престъпността публикува през юни изследване, което показва, че макар престъпленията с насилие да са се увеличили в Швеция, нивото им все пак е по-ниско от регистрираното през 90-те и че макар убийствата в криминалните среди да са се увеличили, битовите са намалели.

"От глобална гледна точка Швеция отчита много ниски нива на смъртоносно насилие", изтъква Съветът.

Според Бюрото на ООН за борба с трафика на наркотици и престъпността средното равнище на убийствата в света е 6,1 на 100 000 души през 2017 г., 3 на 100 000 в Европа и само 1,1 на 100 000 в Швеция.

Превод БТА