Ако досега възприемахме "Всяко ново е добре забравено старо" за съотносимо предимно към света на модата, е време да приложим популярната максима и в полическата сфера. Повод е опитът за нахлуване в бившия Партиен дом във вечерта на шестия ден от антиправителствения протест.

Какво се случи в 22:30 часа на 14 юли?

По данни на СДВР, без никакъв повод, група младежи хвърлят по централния вход на сградата две бомби, придружени с бутилки и още куп предмети. След това опитват да оплискат всичко с предварително подготвена червена боя и накрая щурмуват вратите в опит да ги строшат и да нахлуят вътре.

Благодарение на адекватната намеса както от страна на предупредените за готвени провокации мирно протестиращи, така и от силите на реда, проникването в сградата е предотвратено, а ситуацията - овладяна. С цената на няколко ранени. Задържани са шестима, като двама от тях - в тийнейджърска възраст, признават, че са привърженици на "Левски" и ЦСКА.

Какво се случи в 22:30 часа на 11 юли?

В извънредно включване на живо от официалната си страница във Фейсбук премиерът Бойко Борисов предупреди, че до него е достигнала информация за подготвян погром и се обърна към всички протестиращи с молба да се пазят взаимно и да не проливат кръв.

"Използването на такъв език на омразата няма да доведе до нищо добро за държавата. Много пъти в нашата история това се е случвало. Когато запалиха Партийния дом... Понеже чуваме сега, че за това се готвят след малко, нека си спомнят следващите 12 години как всички вървяха нагоре, а за България - мъртво, застой, блато", каза тогава Борисов.