Основният удар по Израел през последните дни беше нанесен от бойци на палестинското ислямистко движение Хамас. Организацията е създадена от палестинския шейх Ахмед Ясин на 14 декември 1987 г. Програмният й документ е "Ислямска харта". В нея е формулирана целта на движението да унищожи Израел и да създаде ислямска държава в Палестина.

Хамас контролира изцяло ивицата Газа, като от 2007 г. е управляващата партия там. От самото начало тя се противопоставя на Организацията за освобождение на Палестина на Ясер Арафат (която допуска възможността за запазване на държавата Израел и водеше преговори с нея). Сега политическите решения на ООП се влияят главно от Фатах (паравоенна политическа партия в Палестина). Махмуд Абас, президентът на Палестинската автономия, е едновременно ръководител на Фатах и на изпълнителния комитет на ООП. Западният бряг на река Йордан е под частичен контрол на Фатах. Противоречията между Фатах и Хамас периодично довеждат Палестина до ръба на гражданска война.

Хамас включва легално крило и бойни части, наброяващи 10-12 хил. души. По време на своето съществуване организацията е извършила над 1100 терористични нападения, като често прибягва до използването на атентатори самоубийци - шахиди.

Хамас е изключително активна в областта на разяснителната и пропагандната дейност. Под нейна егида се откриват центрове за взаимопомощ, болници и училища (предимно с религиозен уклон). Това оказва пряко въздействие върху популярността на движението сред обикновените палестинци.

Желанието да се заличи Израел от политическата карта е в съответствие и с намеренията на Иран - от създаването на теократичната република на аятолах Хомейни там. Ето защо до неотдавна Иран е основният спонсор на движението, като превежда на Хамас милиони долари месечно. Техеран спонсорира и друга терористична ислямистка организация - ливанската Хизбула, която преди два дни пое отговорност за обстрела на северните израелски територии в знак на солидарност с Хамас.

Бойците на Хамас са обучени най-вече на територията на Сирия и Иран. По време на гражданската война в Сирия отношенията между Хамас и Иран претърпяха период на охлаждане. През 2010 г. това доведе до частично преориентиране на движението към сътрудничество с Катар и Турция. Напоследък Хамас отново започва да се сприятелява със Сирия и Иран на базата на споделената омраза към Израел.

Повечето развити страни признават членовете на Хамас (както и на Хизбула) за терористи. Русия, заедно с Китай и Турция, счита движенията за легитимни. През 2022 г. лидерът на Хамас Исмаил Хания пътува до Москва за преговори.

Снимка: БТА/АР

В продължаващата десетилетия регионална вражда между Израел и Иран палестинската войнствена групировка Хамас никога не е попадала изцяло под влиянието на ислямската република, пише в. "Файненшъл Таймс".

През последните години тя получава пари от Катар, усвоява стила на пропаганда от ИДИЛ и поддържа отношения с египетското разузнаване.

Но атаката срещу Израел в събота, приветствана от Иран, предизвика преоценка на това колко дълбоки са връзките между Хамас и Техеран. За Израел и регионалните сили основният въпрос е дали подкрепяните от Техеран групировки, които представляват екзистенциална заплаха за Израел - т.нар. ос на съпротивата - дават обяснение как Хамас е развил способността да извърши такава дръзка атака.

"Оста на съпротивата... има за цел да унищожи и изтрие от лицето на земята Израел", казва Абдул Маджид Ауад, ръководител на службата за политически и медийни връзки на Хамас в Ливан. Другите съюзници не са били информирани за операцията, докато тя не е била в ход, но Иран и неговият най-важен пълномощник, ливанската бойна групировка Хизбула, са "следили всеки момент" от нападението, каза Авад.

Според израелски официални лица през последните години Иран работи усилено за укрепване на връзките с палестинските войнстващи групировки, представяйки се за защитник на тяхната кауза в момент, когато няколко арабски държави се стремят да нормализират отношенията си с еврейската държава.

Оценката на Израел е, че Техеран е направил опит да пренесе пари, оръжия - и дори наркотици - в окупирания Западен бряг през Йордания като част от усилията си да подклажда нападения на палестински бойци срещу израелски цели.

"Иран разглежда палестинската арена като основна възможност да популяризира визията си за обграждане на Израел с "огнен пръстен"... тежко въоръжени терористични армии, които могат да активират огнева мощ и трансгранични набези срещу Израел под иранско влияние", казва Яков Лапин, израелски анализатор в областта на отбраната. "Това е част от целта на Иран да предизвиква Израел отвътре и по границите му".

Преобладаващо шиитският Иран вече има пълномощник в Газа в лицето на палестинския "Ислямски джихад" - по-малка групировка, която понякога се съревновава с "Хамас", а понякога се бие заедно с него.

Хамас "не е в джоба" на Иран. Тя има многобройни връзки, наред с други, с Катар и Турция", казва Моханад Хаге Али, старши научен сътрудник в близкоизточния мозъчен тръст "Карнеги", базиран в Бейрут. "Този нов съюз с Иран, колкото и важен да е той, има смисъл само ако е реципрочен и ако ще подкрепи Хамас".

Израел е изчислил, че "Ислямски джихад", която също твърди, че е участвала в нападението в събота, и Хамас получават по 100 млн. долара годишно от Иран. Техеран също така предоставя обучение на бойци и експертни познания за това как да се подобри производството на ракети, за да станат те по-смъртоносни и точни.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви за нападението срещу Израел: "С божията воля туморът на узурпаторския ционистки режим ще бъде изкоренен от ръцете на палестинския народ и съпротивителните сили в целия регион."

Снимка: AP/БТА

Въпреки това Хамас - сунитско ислямистко движение, създадено по времето на първата палестинска интифада - винаги е поддържало стратегическа двусмисленост, за да запази максимална подкрепа за своята кауза. "Всички, които се противопоставят на ционисткия режим, са наши приятели - палестинската кауза е универсална", заяви миналата година пред "Файненшъл таймс" Ахмед Юсеф, старши съветник на лидерите на Хамас.

Израел и Иран водят война в сянка в целия Близък изток - в Сирия, Ливан и Ирак - с ракетни удари и нападения с дронове, както и с убийства. Иран тормози Израел от север чрез Хизбула в Ливан и от североизток, където ирански бойци и бойци на Хизбула имат свобода на действие по сирийската граница.

В неделя "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че ирански служители по сигурността са "помогнали за планирането" на изненадващата атака в събота - доклад, който беше отречен от Иран и неговите пълномощници. "Ние категорично заставаме в непоколебима подкрепа на Палестина; въпреки това не участваме в действията на Палестина, тъй като те се предприемат единствено от самата Палестина", заявиха от иранската мисия на ООН.

Високопоставен израелски военен служител заяви, че макар мнението му да е, че "иранците са замесени", той предупреди да не се преувеличава ролята на Техеран.

Ави Меламед, бивш служител на израелското разузнаване, казва, че целта на Иран в изграждането на групировки като Хамас и Ислямски джихад в Газа, Хизбула в Ливан и различни шиитски милиции в Сирия е да "унищожи държавата Израел ...". Трябва да се запитаме дали войната, която Хамас започна, не е началото на атака на няколко фронта".

Въпреки че офанзивата на Хамас е била планирана отдавна - израелски анализатори твърдят, че вероятно е отнела месеци, ако не и година, за да се развие - моментът може да е бил свързан със страховете на Иран и Хамас от нарастващите перспективи за нормализиране на споразумението между Израел и Саудитска Арабия.

Хаменей също така наскоро предупреди, че е "грешка" да се залага на "нормализиране на отношенията с ционисткия режим", докато иранското външно министерство определи инвазията на Хамас като "спонтанна".

Един от инцидентите, които сочат към засилено сътрудничество между враговете на Израел, беше посещението в Ливан през април на лидера на Хамас Исмаил Хания, за да се срещне с палестинските фракции в Ливан. Той ги е помолил да се "обединят и да ескалират".

Други членове на ръководството на Хамас посещават Иран и редовно се срещат с Хизбула, а някои лидери на групировката са се преместили в Ливан.

Засиленото присъствие на ръководството на Хамас в Ливан означава, че Хизбула и Ливан са "обвързани с междупалестинското напрежение и с насилието срещу израелската окупация", заяви Хаге Али и добави, че тази завера може да доведе до по-широк регионален конфликт.