Премиерът на Великобритания Тереза Мей бе отписвана от мнозина политически анализатори преди една година, като някои твърдяха, че тя е "ходеща мъртва жена"* и до края на 2017 г. вече няма да е премиер. При изминали шест месеца от следващата година Мей е въвлечена в поредната криза в своята Консервативна партия относно начина на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Евроскептичните привърженици на "чистото скъсване" с ЕС се разбунтуваха срещу нейното последно предложение Великобритания да може да запази някои облаги от общия пазар на ЕС.

Сега, след като най-големият й съперник Борис Джонсън реши да се присъедини към бунта срещу нея, малцина дръзват да я отписват.

Саймън Ъшъруд, съсредоточил се върху Брекзита политолог от Университета на Съри, бе сред мнозината анализатори, които очакваха Мей да бъде изтласкана от поста, след като тя загуби парламентарното си мнозинство на предсрочните избори през юни 2017 г.. Преди това тя призоваваше избирателите да подкрепят нея и нейните планове за Брекзит. Сега Мей е принудена да разчита на подкрепата на десетима депутати от северноирландската Демократическа юнионистка партия, за да печели ключови гласувания в парламента.

Ъшъруд смята, че Мей е оцеляла миналата година, защото нейните критици сред консерваторите не са разполагали със свой съгласуван план. Миналия уикенд мнозина десни евроскептични депутати от Консервативната партия останаха недоволни от компромиса между Мей и нейния кабинет след еднодневната среща в петък в правителствената резиденция Чекърс край Лондон. "Мисля, че това е същият основен проблем (като миналата година); лесно е да кажеш, че тя не си върши добре работата, но да излезеш със смислена алтернатива е доста по-трудно", каза Ъшъруд за ДПА. "И смятам, че това е същинският проблем. Виждате го днес - привържениците на "твърдия Брекзит" не са доволни от сделката в Чекърс, но те не могат да изложат различен план, който да им позволи да наложат различен възглед. Така че гневът им се поддържа от тяхното разочарование, но също и от разочарованието, че не могат да излязат с алтернатива", каза той.

По думите на Мей кабинетът се е съгласил, че след Брекзита Великобритания трябва да остане в съвместна с ЕС "зона за свободна търговия" на стоки и в резултат на това да остави сектора под правилата на ЕС за единния пазар. В жест към критиците тя се ангажира да спре свободното движение на граждани на ЕС до Великобритания, като прие, че това би означавало Великобритания да напусне единния пазар на услуги, който съставлява около 80 на сто от британската икономика.

"Единствените цели на Мей са да напусне ЕС през следващата пролет и да не разрушава Консервативната партия в този процес. Нищо друго не е от значение", казва Джим Галахър, бивш високопоставен държавен служител и професор по управление в Центъра по конституционно управление със седалище в Единбург. "Това видяхме през този уикенд (след Чекърс)", пише Галахър в анализ за Лондонското училище по икономика. "Проблемът с политиката е отложен, без решение, и за цели два дни бе избегнато фатално разделение в кабинета", казва той. "Сега, когато Дейвид Дейвис най-после подаде оставка (като министър за Брекзит) заради "мекостта" на предложения Брекзит, разделенията в партията на торите са още по-убедителни, но може би недостатъчни за свалянето на Мей", заключава Галахър.

Дейвис и влиятелният член на дясното крило Джейкъб Рийс-Мог (потенциален конкурент на Мей за лидерския пост) бяха сред няколкото бунтовници, които миналия понеделник я приканиха да преразгледа предложенията си, но казаха, че не искат да я принуждават да се оттегли. Всичко това може да се промени след оставката на Джонсън, смятан от мнозина анализатори за най-вероятния приемник на Мей.

Саймън Хикс, политолог в Лондонската школа по икономика, казва, че оставката на Джонсън ще окаже "огромен натиск" върху няколко други "про-Брекзит" министри да напуснат кабинета на Мей. "Чудя се колко от тях ще бъдат там до края на деня утре", написа Хикс вчера в "Туитър".

Ако достатъчен брой бунтовници поискат избори за лидер, като отправят петиция до влиятелния "Комитет 1922"** (който трябва да свика избор, ако поне 48 от 316-те консервативни депутати се обявят "за"), не е сигурно какво ще последва и дали Мей ще може да спечели вота", каза Ъшъруд преди оставката на Джонсън. Бунтът на Джонсън може да доведа до "много различна" ситуация, каза Ъшъруд.

- - - - - - - - - -

* Заимствано от заглавието на популярния криминален роман "Dead woman walking" от Шарън Болтън - бел.прев.

** Комитетът на частните консервативни членове, известен като "Комитет 1922", е всъщност парламентарната група на Консервативната партия в Камарата на общините; на ежеседмичните заседания на комитета по време на парламентарна сесия депутатите от задните редове имат възможност да изразяват възгледите си пред депутатите от предните редове, сочи справка в уебсайта на "Енциклопедия Британика" - бел.прев.

Превод Климент Тренков, БТА