"Тази среща на върха ще бъде мъчителна", предрече европейски дипломат, пожелал анонимност.

"Успехът й ще зависи от настроението на Доналд Тръмп", уточнява висш представител на алианса.

"При управлението на Тръмп някаква дълбока несигурност е обхванала главните европейски действащи лица като цяло", подчертава френският евродепутат Арно Данжан, специалист по въпросите на отбраната.

Мненията са цитирани от Кристиан Спилман във Франс прес.

2-та процента

Тръмп продължава да настоява съюзниците от НАТО драстично да увеличат разходите за отбрана. По думите му те не дават достатъчно пари за отбраната на Европа, а карат САЩ да плащат сметките им.

"Президентът ще пристъпи към тези разговори с нагласата да защитава американския народ, да стои редом до нашите партньори и съюзници, обаче както е казвал много пъти досега, Америка често е възприемана като прасенцето-касичка на света и това трябва да престане", заяви преди дни говорителят на Белия дом Хоган Гидли.

"Съединените щати харчат много повече за НАТО от всяка друга Страна. Не е нито справедливо, нито приемливо", предупреди вчера в Туитър Доналд Тръмп.

"Въпреки че тези страни увеличиха вноската си откакто станах президент, те трябва да правят за това повече", предупреди американският президент.

В края на юни Тръмп изпрати заплашителни писма на девет страни от 29-членния алианс, в това число Германия, Канада, Белгия и Норвегия, приканвайки ги да спазят ангажимента си да увеличат военните си разходи на 2% от брутния си вътрешен продукт през 2024 г.

През 2014 година страните от НАТО се договориха до 10 години да достигнат този дял. В момента само осем държави от Алианса спазват това изискване.

"Германия е с 1 процент (от своя БВП), САЩ са с 4 процента, а НАТО облагодетелства Европа много повече, отколкото САЩ. Според някои САЩ осигуряват 90 процента от финансирането за НАТО, докато много други страни са далече от 2-та процента, които обещаха да внасят", изтъкна президентът вчера.

"Германия е най-голямата държава в Европейския съюз, а има много малък дял в разходите за отбрана в своя бюджет. В същото време ние носим огромна тежест и на практика гарантираме безопасността на целия ЕС и на Германия. А след това Меркел плаща на Русия милиарди долари за доставка на руски природен газ и петрол. Така ние, американците изглеждаме като идиоти-плащаме им сметките, а те пълнят джобовете на Русия". Това са думи отново на Тръмп от преди няколко дни.

Подялбата на разходите ще е една от основните теми на срещата на върха, потвърди генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който е норвежец.

Къде сме ние

България в момента отделя 1.3% от БВП за отбрана, като е планирано (в национален план, приет м.г.) разходите да достигнат 2% до 2024 г. Очаква се обаче разходите тази година да се увеличат рязко - до 1.56% (с 1,64 милиарда лева), както показват данни, представени от НАТО преди срещата на върха.

Нищо чудно Тръмп да ни посочи за пример. Българската делегация ще се ръководи от президента Румен Радев (доскоро висш военен).

Военните маневри

След като Москва анексира Крим през 2014 г., НАТО значително увеличи ученията и разполагането на военни по северния и източния си фланг. Но тъй като САЩ упорито изтъкват, че "плаща сметките", в Европа вече смятат, че Тръмп може да постави под въпрос военните маневри, които в някои страни приемат за жизнено важни заради "угрозата от Русия".

Американският президент би могъл да направи така, че да бъдат отменени ученията "Трайдънт джънкчър", планирани за есента в Норвегия и обявени за най-големите маневри, организирани от НАТО след края на Студената война. Президентът може да извади мотива, че те може да бъдат сметнати от Русия за заплаха и че ще струват прекалено скъпо на американците данъкоплатци, отбелязва Иън Бонд, експерт по Русия в мозъчния тръст Център за европейски реформи (CER).

Високопоставени дипломати от НАТО вече изтъкнха, че на форума на алианса може да се очаква Тръмп да обяви замразяване на военните учения или изтегляне на войниците от Балтика.

В същото време канадският премиер Джъстин Трюдо, с когото Тръмп влезе в конфликт на неотдавнашната среща на върха на Г-7, обяви, че страната му ще продължи с четири години военното си присъствие в Латвия, като ще увеличи бойния контингент от 455 войници в натовския батальон до 540.

Член 5

Доналд Тръмп вся в европейците съмнения, че САЩ биха се задействали автоматично в случай на нападение срещу някой от европейските им съюзници, както постановява член 5 от договора на НАТО. Миналата година президентът на САЩ не потвърди изрично, че ще се "включи" в клаузата за взаимна защита на алианса.

Това кара Европа да ускори ориентацията към автономност. Старият континент поема повече отговорност за собствената си сигурност. Това е в допълнение, а не замества НАТО, уточни генералният секретар Столтенберг днес при подписването на договора между ЕС и алианса.

Вече се изтъква, че организацията се нуждае и от "Член 5а". Подобна стъпка би изпратила сигнал на Москва, че Западът сериозно се противопоставя на такива действия, пише Питър Апс от Ройтерс.

Такъв член би се задействал в случаи на кибератака или "предполагаема намеса на Москва в избори", или пък като отравянето в Солсбъри. Изтъква се, че такива "атаки" не попадат в категорията на конвенционално военно нападение, което би задействало клаузата за самоотбрана.

В навечерието на започващата утре среща на върха на НАТО председателят на ЕС Доналд Туск се обърна пряко към Доналд Тръмп, който, по неговите думи, от дълго време почти всекидневно порицава ЕС, главно заради разходите за отбрана.

Америка няма и няма да има по-добър съюзник от Европа. Днес харчим за отбрана много повече от Русия и колкото Китай. Това е пряко вложение в европейската и американската сигурност. Скъпа Америка, оценявай съюзниците си, не са ти много. Парите са важни, но съпричастието е по-важно, заяви Туск.

Ние имаме много съюзници, но няма да позволим те да се възползват от нас, заяви в отговор Тръмп. И подчерта, че "високите военни разходи на Вашингтон по линия на НАТО "им помагат много повече", отколкото на САЩ.

"Ню Йорк Таймс" писа, че ако предстоящият форум на върха на НАТО изтъкне разделенията в НАТО, това може да бъде от полза за руския президент Владимир Путин, с когото Тръмп ще се срещне на 16 юли в Хелзинки и "чиято основна цел е да сее разделение в алианса".