Понякога думите изчезват, защото вече няма нужда от тях. По-младите вече не могат да отпочнат каквото и да било с тях, не се трогват, когато думите се използват отново, в часовете по история, в разказите, пише "Шпигел".

"Възпиране" беше една от тези думи. Но сега тя се завръща. В сряда сутринта, на поляната пред Капитолия във Вашингтон, тя беше използвана два пъти в различни варианти.

Германският канцлер е застанал пред микрофона, Олаф Шолц иска да каже няколко думи, преди да се срещне с останалите държавни и правителствени ръководители на срещата на върха на НАТО. "Европа е изправена пред брутална война, брутална агресия от страна на Русия срещу Украйна", казва канцлерът. Затова е добре, че НАТО още преди години започна да увеличава своя "възпиращ потенциал". Алиансът трябва да продължи да прави всичко възможно, "за да възпира другите от война".

Възпиране е дума от времето на Студената война. Ако всичко не е някаква заблуда, тя се завръща. И Шолц трябва да я води на фронтовата линия.

Новата Студена война току-що започна

НАТО се събра във Вашингтон за среща на върха, която бе особено тържествена, тъй като алиансът празнува своята 75-годишнина. И изведнъж много неща изглеждат като преди 40, 50, 60 години.

"Русия остава най-голямата и непосредствена заплаха за сигурността на партньорите от алианса", се казва в декларацията от срещата на върха. Армиите на Запада трескаво се превъоръжават, държавите от НАТО купуват танкове, самолети и боеприпаси в огромни количества. А в сряда сутринта САЩ обявиха, че ще разположат конвенционални оръжия с голям обсег в Германия за първи път от края на Студената война. Те ще могат да поразяват цели дълбоко в сърцето на Русия.

Нищо от това няма да бъде лесно да се обърне, след като войната в Украйна приключи. Фронтовете, които в момента се втвърдяват, ще останат на мястото си през следващите години. Новата Студена война току-що започна.

Когато държавните и правителствените ръководители се събраха за церемонията във вторник, бе прожектиран имиджов филм за НАТО. Наред с други неща, той показваше как президентът на САЩ Роналд Рейгън призовава Михаил Горбачов да събори Берлинската стена през 1987 г.: "Г-н Горбачов, съборете тази стена!".

Сега много неща звучат като тогава, например този пасаж от документа от срещата на върха: "Ядреното възпиране е крайъгълният камък на сигурността на Алианса". Ядрените оръжия вече не се разглеждат като реликва, от която може да се откажем. Вместо това на тях отново се гледа като на колективна застраховка живот.

Тонът става все по-остър

Тонът спрямо Русия става все по-конфронтационен, в декларацията си държавните и правителствените ръководители оставят малко място за евентуални бъдещи преговори. "Никога няма да признаем незаконните анексии на украинска територия, включително Крим, от страна на Русия", се казва в документа.

И още: "Русия се стреми към фундаментална реорганизация на евроатлантическата архитектура за сигурност. Всеобхватната заплаха, която Русия представлява за НАТО, ще се запази в дългосрочен план".

Олаф Шолц възприе новия тон. Той, който някога е демонстрирал в Хофгартен в Бон срещу разполагането на американски ракети със среден обсег, сега при всяка възможност подчертава колко много Германия е увеличила разходите си за отбрана. И че ще продължи да ги увеличава. "Ако погледнете десет години назад, ще разберете, че това е почти удвояване на средствата", каза той в сряда. Звучи доста доволен от това.

Китай също се смята за противник

За НАТО Русия е основният противник, но тонът спрямо Китай също става по-остър. На срещата си на върха миналата година алиансът все още беше "отворен за конструктивно сътрудничество" с Китай. Вместо това в документа от срещата на върха се казва: "Задълбочаването на стратегическото партньорство между Русия и КНР и техните взаимно подсилващи се опити да подкопаят и преобразят международния ред, основан на правила, са причина за голяма загриженост."

Вътрешнополитическият фронт в Германия вече напомня за дебатите по време на Студената война. Тогава се появи движението за мир, а и този път има съпротива.

Сара Вагенкнехт реагира незабавно на американското съобщение, че в Германия отново ще бъдат разположени оръжия с голям обсег на действие. "Разполагането на допълнителни нападателни ракети на германска земя не подобрява нашата сигурност, а напротив, увеличава опасността самата Германия да се превърне в театър на война, което ще има ужасни последици за всички хора, живеещи тук. Тази лудост трябва най-накрая да бъде спряна", заяви председателката на ДСВ пред "Шпигел".

Според Вагенкнехт не е необходима нова надпревара във въоръжаването, а мирни преговори за прекратяване на войната в Украйна. Освен това е необходимо да се възстановят договорите за разоръжаване, които бяха повишили сигурността в Европа след края на Студената война. "И се нуждаем от федерално правителство, което да представлява екзистенциалните интереси на страната ни, вместо да изпълнява покорно желанията на Съединените щати, които няма да бъдат пряко засегнати от последиците на една голяма европейска война."

Какво прави собствената партия на Шолц?

Левият представител на СДПГ Ралф Щегнер говори за "надпревара във въоръжаването". Изглежда "сякаш човечеството иска да докаже, че е по-вероятно да успее да унищожи нашата планета, отколкото да остави траен мир и просперитет на нашите деца и внуци".

Това може да се превърне в проблем за Шолц. Някога Хелмут Шмидт е имал труден период като канцлер, защото партията му в определен момент е отказала да го последва. По онова време въпросът е планираното разполагане на американски ракети със среден обсег на действие.

Но Шолц изглежда много решителен във Вашингтон. Тези дни той има нова роля.

Президентът на САЩ Джо Байдън се бори с възрастта си, а президентът на Франция Еманюел Макрон е политически болен и ще трябва да се справи с бъдещото правителство, което все още не е създадено. А новият министър-председател на Великобритания Киър Стармър е встъпил в длъжност съвсем наскоро. Въпреки всички проблеми у дома, германският канцлер изведнъж изглежда като опора на стабилността.

Изглежда, че той наистина се наслаждава на това. "Германия е най-голямата страна в Европа в рамките на алианса на НАТО", казва той пред Капитолия. Това поражда една много специална отговорност.

"И аз мога да кажа тук много ясно и недвусмислено: ние ще, аз ще изпълня тази отговорност."

Един от хората, които особено се надяват на това, е украинският президент Володимир Зеленски. Шолц се срещна с него в сряда и Зеленски благодари на Германия за инициативата ѝ да мобилизира допълнителни спешно необходими системи за противовъздушна отбрана Patriot за Украйна. През април Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от поне седем системи за отбранителната си кампания срещу Русия. Сега той е получил поне четири от тях. Бундесверът предаде три - въпреки че разполагаше само с дванадесет системи Patriot.

"Когато казваш "да", наистина имаш предвид "да" - казва Зеленски на Шолц, - "когато казваш "не", имаш предвид "не".

Това изглежда радва Канцлера, пише в заключение "Шпигел".