Задържаният председател на Комисията по хазарта Александър Георгиев е направил пълни самопризнания, научи Dir.bg от свои източници.

При спецакция, провела се на 29 януари, в Държавната комисия по хазарта (ДКХ) бяха задържани осем души, сред които и вече бившия председател Александър Георгиев.

Междувременно прокуратурата съобщи, че в Специализирания наказателен съд е внесено искане за определяне на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на бившия председател на ДКХ. Очаква се насрочване на делото за определяне на мярката.

Александър Георгиев е привлечен като обвиняем по разследването срещу Васил Божков. Повдигнати са му обвинения за извършване на длъжностни престъпления по решение на организирана престъпна група, която е ръководена от Васил Божков, съобщи БНТ.

Пълните самопризнания Георгиев е направил след привличането му като обвиняем.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за постоянен арест и на Огнемир Митев, който е бивш председател на комисията по хазарта. Очаква се да се насрочи делото, на което да се прецени дали да остане постоянно зад решетките или да бъде освободен при по-лека мярка. Обвинението е същото като на Александър Георгиев.

От 20 години Комисията по хазарта е под контрол на бизнесмена Васил Божков, каза на 31 януари по bTV неговият дългогодишен съдружник Цветомир Найденов.

Депутатите от НФСБ/ОП внесоха на 30 януари искане до председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров да бъдат проверени имуществото и приходите на съставите и ръководствата на Държавната комисия по хазарта през последните пет години.

В същото време един от приближените на Васил Божков - Борис Бекяров, е бил задържан на летището във Виена и ще бъдат предприети всички действия по връщането му в България, съобщи източникът на Dir.bg. За Бекяров има издадена европейска заповед за арест. 

Арестуваният във Виена Борис Бекяров е участник в организираната престъпна група на Васил Божков. Това стана ясно от думите на главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг днес.

Самият Божков е задържан в Обединените арабски емирства, неофициално заяви снощи главният прокурор Иван Гешев. Той бе категоричен, че ще се направи всичко възможно поредният български олигарх, избягал от България, да бъде прибран у нас.

Ще свърши ли преходът

Развиват се хибридни атаки по отношение на прокуратурата и службите за сигурност, обяви на брифинг по-късно главният прокурор Иван Гешев.

"Ясно е, че зад обвиняемия Божков стоят милиарди, зад обвиняемия Цветан Василев седят милиарди, зад Арабаджиеви - около 300 милиона, Цветан Василев - запорирани са два милиарда от антикорупционната комисия, Миню Стайков - запорирани са 150 милиона. Това достатъчно основание ли е да бъдем атакувани", попита Гешев.

"Никой не е недосегаем пред закона, заяви главният прокурор. Ако е имало такъв период в българската история след 1989 г., той е в миналото. България се променя - който не го е видял и не го е разбрал, ако наруши закона, ще носи последствията, регламентирани в този закон, и ще бъде изправен пред българския съд. Няма значение дали става въпрос за човек, който живее тук наоколо и има проблем с образованието или е социално слаб, или за някой, който разполага с милиарди", отбеляза главният прокурор, цитиран от БТА.

"Ние ще продължим по този начин, добави Гешев. Знаем срещу какво се изправяме, знаем, че ще бъдем атакувани, знаем защо сме атакувани, знаем от кой сме атакувани, но ще продължим, защото го дължим на българските граждани. Прокуратурата и държавата го дължат на българските граждани. Дължат им това тези богати хора, които извършват престъпления, да си плащат данъците. Защото тези данъци са откраднати от българските граждани, тези данъци са техните пари, защото не стигат до тях под формата на пенсии, социални придобивки, пътища и всякаква друга социална и медицинска дейност", каза главният прокурор.

Време е преходът да свърши, заяви Гешев.

"Ние не можем да решим проблемите с образованието, не можем да решим проблемите с работата, които са едни от сериозните причини за битовата престъпност. Ние можем, след като е извършено престъпление, да сме безкомпромисни към всеки и ще го направим", каза още главният прокурор.