Частен самолет Embraer Legacy, изпълняващ полет от Москва за Санкт Петербург, се е разбил в Тверска област, на север от руската столица. На борда е имало десет души и всички са загинали, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации на Русия.

По неофициална информация сред пасажерите са регистрирани имената на Евгени Пригожин и Дмитрий Уткин - ръководителите на ЧВК "Вагнер".

"По последни данни частният самолет се е разбил близо до село Куженкино. На борда е имало седем пътници и тричленен екипаж", допълват от ведомството. 

Това е първото официално потвърждение за катастрофата, чийто видеозапис се появи малко след 20 часа в интернет.

Първо в канали в "Телеграм" се появи предположение, че самолетът може да принадлежи на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин - за това свидетелства номерът на полета, който се вижда на кадрите от мястото на катастрофата.

По данни на Flightradar24 полетният номер на разбилия се самолет е RA-02795, а според Baza той принадлежи на Евгений Пригожин.

Евгений Пригожин е бил сред пътниците в самолета, съобщава и ТАСС с позоваване на Росавиация.

В публикация от близкия до "Вагнер" канал Grey Zone в "Телеграм" около 21 часа се казва: "Къде в крайна сметка е бил самият Евгений Пригожин за момента няма точни данни".

Бизнес самолетът Embraer Legacy е летял от Москва за Санкт Петербург и се е разбил близо до село Куженкино в Бологовски район. 

Каналът Grey Zone, близък до "Вагнер", твърди, че е бил свален от руската система за противовъздушна отбрана. Според разкази на очевидци в "Телеграм" са се чули два взрива. Други докладват, че самолетът е бил без едно крило. 

По информация на ТАСС летателното средство е било във въздуха от половин час, когато е било ударено, при което се е запалило.

CNN съобщи, че са намерени телата на осем души

Втори самолет, собственост на Евгений Пригожин, пък бе забелязан да кръжи над руската столица, насочвайки се към летището, минути след като се разби Embraer Legacy.

Във връзка с катастрофата, която се случва точно два месеца след началото на бунта на Пригожин, е започнало разследване. 

Според Телеграм канала Mash една от версиите за разбиването на самолета е терористичен акт на борда.

Всички московски летища временно затворени за полети, съобщи представител на руската авиация, цитиран от ТАСС. 

През юни Евгений Пригожин оглави опит за метеж в Русия, като поведе стотици членове на "Вагнер" към Москва. Походът обаче спря на километри от Кремъл, по думите му, за да не се пролива руска кръв.