Арест на действащ министър, скандали с внос на отпадъци от чужбина и водна криза, така в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще запомнят 2020 г.

Тя беше тежка за ведомството извън разразилата се след март коронавирусна пандемия, която ограничи в голяма степен живота в света.

Годината започна за МОСВ с арест на министъра

Още в първите работни дни на годината - на 9 януари, по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследващи влязоха в Министерството и отведоха за разпит в Националната следствена служба министъра на околната среда и водите Нено Димов. Часове по-късно се оказа, че той е задържан за 24 часа, а на следващия ден в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на Димов, който получи обвинение за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник. Едновременно с проверката за водната криза в МОСВ бе извършена проверка от служители на ДАНС и МВР за различните разрешителни режими за внос на боклук, основно от Италия, на територията на България.

Нено Димов престоя в ареста до средата на април, когато съдът промени мярката му за неотклонение в домашен арест. Според държавното обвинение той, като министър, е нарушил служебните си задължения в периода от началото на 2018 г. до 17 ноември 2019 г. и е издавал разрешителни за промишлено водоподаване на "Стомана" и "Топлофикация" Перник, въпреки, че е бил предупреждаван за ниското ниво на яз. "Студена".

Темите с водната криза и проблемите с отпадъците останаха водещи за МОСВ през цялата година.

Продължителното безводие доведе до дълъг воден режим в Перник, а в решаването на проблема се включиха освен МОСВ и МРРБ, и Столична община. Изграден беше довеждащ водопровод от язовир "Бели Искър", което облекчи недостига на вода на перничани. С ограничаване на водоползването и увеличаване на дъждовете през годината към декември 2020 г. язовир "Студена" е с наличен завирен обем от 83,20 процента.

Арестът на министър Нено Димов, който беше в правителството като част от квотата на Обединените патриоти, предизвика напрежение сред партньорите в управляващата коалиция. На специален коалиционен съвет в Министерски съвет на 14 януари е предложено овакантеният пост да бъде зает от депутата Емил Димитров, който по времето на кабинета "Сакскобургготски" беше шеф на митниците. При представянето на кандидатурата пред журналистите вицепремиерът Красимир Каракачанов отбелязва, че основната задача на Димитров ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да се заеме с "тотални проверки - ревизии, на цялата система, която води, не само Перник, но и други градове, към опасността от създаване на подобно положение като в Перник". Същевременно от малката коалиция изразиха недоволството си от публичния арест на Димов, който Каракачанов определи като "показно убийство". Ние изразихме нашата позиция, че ние не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са правени години назад, отбеляза Каракачанов.

Едно от първите действия на министър Димитров беше да посети Перник и да участва в проверка на ТЕЦ "Бобов дол" заедно с разследващите във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горенето им без комплексно разрешително от РИОСВ. При направени прегледи на видеосистемата на предприятието е констатирано, че са горени отпадъци. Дни по-късно министър Димитров разпореди ТЕЦ "Бобов дол" да преустанови изгарянето на отпадъци, докато не въведе в ред изискванията от комплексното си разрешително.

Едно от нововъведенията в МОСВ е контролът на вноса на отпадъци да се извършва по механизма, по който се контролира движението на рискови акцизни стоки. Така отпадъците влизат в страната само през определени гранични пунктове, а чрез специални системи в МОСВ проследяват движението им през страната, като информацията се събира в оперативен център за контрол на трансграничния превоз на отпадъците.

Паралелно с това започна проверка на депа за отпадъци и връщане на боклуци в Италия. След прокурорско разпореждане през годината над 500 тона стари пестициди и други опасни отпадъци бяха събрани и изнесени за обезвреждане във Франция.

Нови прокурорски проверки в МОСВ

Привидното спокойствие в МОСВ продължи само няколко месеца и в края на май, на 28-ми, последва ново прокурорско посещение на ведомството. Този път да "съдейства на разседлаващите", както сам той се изрази, бе изведен от сградата заместник-министър Красимир Живков. Часове по-късно от прокуратурата обявиха, че Живков е задържан за 24 часа. Заедно с него в ареста се оказват още девет души, сред които и известните бизнесмени братя Атанас и Пламен Бобокови. Според прокуратурата арестите са в рамките на разследване срещу организирана престъпна група. От обвинението обясниха, че са събрали доказателства, че Живков е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия, както и индиректно оказвал натиск върху служители от дирекции в МОСВ за съгласуване на тези нотификации на дружества, въпреки че не отговаряли на изискванията.

След второто влизане на прокуратурата в МОСВ се оказва, че липсва и служебният компютър на министър Димитров. "Цялото министерство са в коридора, чакат да ги арестуват", коментира още той по повод акцията във ведомството.

В началото на юни на овакантения заместник-министерски пост беше назначена Славея Стоянова, която към този момент е директор на дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите". Двайсетина дни по-късно тя подава оставка от поста на заместник-министър с лични мотиви.

Летни строителни неволи

Лятото се оказа не по-малко горещо от предходните пролетни месеци. Ваканционните дни неизменно насочват интересите на обществото към морето и не рядко поставят на дневен ред темата със застрояването на Черноморието. В средата на юни избухна скандал със защитно брегоукрепително съоръжение в местността "Алепу" край Созопол, което по думите на екоминистъра много приличало на хотел, а според тези на премиера щяло да бъде прекрасно местообитание на птици. Министър Димитров беше извикан да дава обяснения за случая в парламента, където обясни, че ще изчакат действията на прокуратурата по случая.

В края на юни друг еко казус предизвика напрежение в обществото - разпространени бяха снимки на тежка строителна техника, която е била качена в защитена зона в района на седемте рилски езера, за да "проправя" пътеки. Веднага след разпространението на фотосите министър Димитров разпореди на Оперативна програма "Околна среда" да спре дейностите по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза" и да бъде извършена проверка на изпълнението му. А Димитров беше привикан в парламентарната комисия по околна среда и води да даде обяснения за случая. Пред депутатите Димитров отбеляза, че изобщо по проект там не е трябвало да бъде допускана тежка машинна техника. По думите му такава е имало еднократно.

И летни водни неволи

Темата с водните запаси продължи и през горещото лято, въпреки заявлението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова от началото на годината, че "воден апокалипсис" в България не се задава.

В средата на юли се наложи да се прехвърлят 5 млн. куб. м. вода от язовир "Копринка" към язовир "Жребчево" заради необходимия минимален екологичен отток към река Тунджа. Допълнително отпусканите водни количества са за оводняването на река Тунджа след язовир "Жребчево" и за сондажите на Сливен, за да могат да се подхранят кладенците, от които се черпят води за питейно-битови нужди. Прехвърлянето на водни количества от единия язовир към другия става посредством сложна система от съоръжения. Отпускането на вода по този начин не беше еднократно действие, а продължи няколко месеца. Обемът в язовир "Жребчево" към средата на юли е 138,71 млн. куб. м. Ако се запази сегашната ситуация, и през годината липсват дъждове, би била застрашена обезпечеността на напоителния сезон през 2021 г., съобщи тогава министърът.

В края на юли на извънреден брифинг министрите на околната среда Емил Димитров и на земеделието Десислава Танева обявиха официално, че водата за напояване за земеделски сезон 2020 г., който приключва през септември, ще бъде осигурена. Димитров отчете, че от всичките осем проблемни язовира при поемането на поста му, е останал само един - "Ястребино". По думите му до догодина водите за питейно-битови нужди са осигурени. Димитров посочи, че в момента яз. "Камчия", който е запълнен на 40 процента от обема си, захранва цялото Черноморие. Има вода за лятото и за зимата, но се обмисля резервно захранване, ако има повече сушави години, поясни министърът. Има планове два язовира "Ахелой" и "Порой", които са на много близко разстояние от водопровода за Бургас - първият на 3 км, а вторият на 7 км, да бъдат включени в системата чрез изграждане на довеждаш водопровод от 10 км. и две помпени станции. Включването им ще даде още около 60 млн. куб. м вода за Бургас. Ако това стане градът, дори да не ползва друга вода, ще има дебит за две години. Като се включи и наличният яз. "Ясна поляна" дори да не разчита на яз "Камчия" Южното Черноморие ще има вода за две години без проблем, констатира Димитров в средата на летния туристически сезон.

Министърът напомни още един проблем - ползването за питейно-битови нужди на напоителни язовири като "Тича", който захранва с вода в момента Шумен, Велики Преслав и Търговище. Ако в следващите две години се работи пестеливо, ако се задействат кладенците в трите града - Шумен, Търговище и Велики Преслав, проблем с водата няма да има, обясни Димитров. Това време ще е необходимо да се изгради до Шумен системата от канали "Дунав", посочи министърът.

Въздухът на Русе

Есента дойде с нов проблем - нощните миризми на изгорял бакелит над Русе. Ситуацията е от няколко години, но до този момент все още не може да се установи с точност, който е източникът на проблемните миризми. Многократно са извършвани проверки във българо-френското дружество "Монтюпе" и са налагани административни наказания. В началото на септември русенци излязоха на протест, а между министър Емил Димитров и кмета на града бившият червен депутат Пенчо Милков бяха разменени остри реплики. "Преди няколко дена Русе реши да прави кампания на гърба на МОСВ, в частност на мен", коментира екоминистърът. По думите му, има много неясноти, неточности и откровени лъжи, които се тиражират. На практика нямаме скандал, а изкуствено си създаваме такъв, коментира той. Според министъра

има един град, който има проблем с въздуха, а председателят на общинския съвет и кметът не са направили нищо, за да си купят собствена станция. Попитан от журналисти в парламента за възможно решение на въпроса с въздуха в Русе, Емил Димитров призна, че първо не се знае какъв е проблемът. Според кмета на Русе Пенчо Милков общината не може да се справи сама с този проблем, който е от осем години. По думите му през деня не мирише, а вечер се изпуска залпово.

Разменените реплики между кмет и министър за проблема с въздуха в Русе предизвикаха напрежение в кабинета и остра реакция от страна на вицепремиера Красимир Каракачанов, който заяви, че Димитров трябва да дойде в Русе и да се извини на русенци. Не е нормален подобен арогантен тон - така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в Русе изказванията на министър Емил Димитров по повод на проблемите с въздуха в крайдунавския град.

Емил Димитров не отиде до Русе, но изпрати там двама от заместниците си навръх първия учебен ден. Заместник-министрите Атанаска Николова, с ресор "Опазване чистотата на въздуха", и Николай Кънчев, който отговаря за регионалните инспекции по околната среда и водите, трябваше да извършат проверка за установяване качеството на въздуха в Русе. Съгласно министерската заповед, при наличие на замърсяване, заместник-министрите трябва да установят причинителите на замърсяването и въз основа на констатациите, заедно с компетентните органи да предложат конкретни действия.

"Русе има пълната подкрепа на МОСВ за решаване на проблема с въздуха в града. Ще има засилен контрол и проверки на предприятия", декларира на следващия ден в крайдунавския град заместник-министър Атанаска Николова, която пристигна заедно с екип от МОСВ и представители от Изпълнителната агенция по околна среда.

Николова обясни, че мерките ще бъдат насочени към трайно и устойчиво решаване на проблема, като ще има засилен контрол. На територията на Русе има 92 предприятия, които са потенциални замърсители. От тях 17 са потенциални замърсители на интензивно миришещи вещества. Николова съобщи, че ще бъде изградена и оптична система, която ще дава непрекъснато информация в реално време при всяко неорганизирано изпускане на вещества. Тогава контролният орган ще може да влезе в даденото предприятие и да предприеме мерки, защото неорганизираните емисии са нарушение на комплексното разрешително.

В края на септември Емил Димитров разпореди предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени под непрекъснат видеоконтрол в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите. Видеонаблюдението трябва да обхване "Монтюпе", ТЕЦ-Русе и други оператори, потенциални замърсители. Същевременно по време на изслушване по проблема в парламентарната комисия по околна среда и води, извършено в началото на октомври, от думите на министър Димитров стана ясно, че Русе ще е единственият град извън София с четири станции за контрол на атмосферния въздух. По проект LIFE ще получат още две освен тези, които вече съществуват от години.

Състоянието на язовирите - темата "пътеводна светлина" през 2020 г.

На извънредно заседание в края на септември Висшият консултативен съвет по водите обсъди състоянието на комплексните и значими язовири и осигуряването на вода в условията на дълготрайно засушаване. Дискутирани бяха предприемането на мерки за включване на допълнителни водоизточници за обезпечаване с вода за питейно-битово водоснабдяване на населението, на земеделието и енергетиката през следващата 2021 г. Министър Димитров заяви пред участниците, че годината е била трудна, наложило се е да се ограничава потреблението от някои язовири, особено за тези, които трета поредна година са засегнати от сушата.

"Успяхме тази година да задоволим всички ползватели, макар и с намалени количества - питейно-битовото водоснабдяване, земеделието и енергетиката. В крайна сметка състоянието на язовирите е добро, но отсега трябва да се мисли за догодина къде има резерви и къде ще трябва да се редуцират количествата", отбеляза той.

И посочи, че с критично ниски нива са язовирите "Копринка", "Жребчево", "Камчия", "Тича", "Ястребино" и "Асеновец".

Министърът увери, че през следващата година в язовирите "Тича", "Ястребино" и "Асеновец", след предприетите тази година мерки, ще има вода за питейно-битово водоснабдяване. Критично остава състоянието и на язовир "Камчия", чийто полезен обем към края на септември е около 46 млн. куб. м, като нивото не е било толкова ниско от 15 години. "От февруари започнахме ограничения за ВиК операторите на Варна и Бургас, но при сегашното състояние, ако няма достатъчно валежи, до май язовирът ще стигне мъртвия си обем", е посочил министърът. Според него докато Варна има възможност за снабдяване от сондажи и от язовир "Цонево", то за Бургас решението е да се осигури резервно питейно-битово водоснабдяване на Южното Черноморие от язовирите "Ахелой" и "Порой".

Друг голям проблем е, че заради приоритетно питейно-битово водоснабдяване част от земеделските язовири не могат да се ползват за напояване, въпреки че са създавани като напоителни. Такъв е казусът с "Ястребино", който е създаден като земеделски язовир, но преди 15 години към него е "закачен" един град, който ползва 20 000 кубика месечно, според министъра на околната среда. По думите на Димитров, ако се ползва само за питейно-битови нужди запасите в него ще стигнат за 50 години. Проблемът е, че той е напоителен и не се дават необходимите количества за земеделците, отбелязва Димитров.

"Тича" е друг напоителен язовир, който обаче се ползва за водоснабдяване на Шумен и още няколко града. В хранилището има водни наличности за 20 месеца, но там също има въведени ограничения за ползване на водите, защото трябва да се осигурят количества и за напояване. По време на парламентарен контрол Димитров отново отбеляза, че най-проблемна е ситуацията с язовир "Камчия" заради засушаването, което продължава четвърта година. Водата в него ще стигне за осем до 10 месеца.

Изненадващо в началото на септември от НФСБ, единия от партньорите в управляващата коалиция, обявиха, че министърът на околната среда и водите Емил Димитров е имал работна среща с ръководството на партията в Добрич. На нея са обсъдени сериозните рискове, свързани с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието, както и с критичните нива на яз. "Камчия" - основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места, както и е обявено, че съвместно министър и политическите лица от НФСБ ще търсят решение на проблемите. В съобщението още е отбелязано, че спешни мерки ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от Валери Симеонов с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина.

По темата последва затишие, продължило повече от два месеца и в края на ноември министър Емил Димитров отиде в парламента с искане народните представители да го изслушат заради ситуация, свързана с форсмажорни обстоятелства. Пред депутатите в повече от 30-минутно емоционално изказване министърът обяви, че Бургас може да остане без вода, а след шест месеца предстои водна криза. "Идвам с добри намерения, не смятам да се конфронтирам било с някой от вас, било в политически план, това е мое лично изказване и не ангажирам никой от политическа сила", заяви тогава той.

Според Димитров "МЗХГ и МРРБ воюват помежду си, земеделците не си дават язовира, за да може те да обявят обществена поръчка. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерския съвет, подписано от премиера, някакъв си началник на кабинет и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството, цензурират премиера", каза от парламентарната трибуна екоминистърът.

Димитров отбеляза още, че ще се допусне Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, а кметът на Бургас има роля на зрител в тази ситуация. "Ще се случи Перник 2", алармира министърът и обяви още, че проблемът му е, че "политически решения съсипват язовирите". "Универсалното извинение - това е политическо решение. Идват избори, знаем че е незаконно, знаем, че е празен, ще си мълчим, после ще намерим виновен. Е, добре, загубиха ги. Цял град знае как им източиха язовира, знае че ги излъгаха, и после държавата направи подвиг с тази тръба, но те пиха два месеца вода от София и ругаха властта, защото ги излъгахме преди това. Да ви прилича на Бургас?", попита Димитров. Той предупреди още, че догодина ще има водна криза в земеделието. "Ще имате трети път избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата", заяви той пред депутатите.

Изявлението на екоминистъра стана причина от опозицията да поискат оставката на кабинета. А няколко министри да се обясняват за ситуацията с водата в страната от парламентарната трибуна. Регионалният министър Петя Аврамова обясни, че не приема изявлението на колегата си като обвинение, а като хвърлени в публичното пространство хаотични разсъждения. Някои се упражняват в театрални постановки, докато ние работим хората да имат вода, коментира тя.

Министър Десислава Танева също от парламентарната трибуна определи като безпочвени обвиненията на колегата си Емил Димитров. Тя обясни, че като колеги с Димитров винаги са имали пряка комуникация, "понякога малко затруднена". Земеделският министър заяви, че за първи път чува за война между нейното министерство и МРРБ. По принцип МЗХГ винаги има по-скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ, според Танева. След като всички засегнати в изказването на Емил Димитров министри говориха пред парламента, от БСП няколко пъти настояха в пленарна зала да дойде и премиерът Бойко Борисов и да даде обяснение по проблема с язовирите и комуникацията между министерствата.

Вместо това премиерът се срещна първо с екоминистъра Димитров, а по-късно направи и разширено заседание, в което включи и Петя Аврамова, и Десислава Танева. На срещата Емил Димитров е докладвал на премиера, че водна криза няма да има, и че се предприемат мерки. Освен това екоминистърът е поискал заместникът му в министерството Атанаска Николова /от квотата на ГЕРБ/ да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията.

"Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите", се обърнал премиерът Борисов към министрите си. В изпълнение на заръката на министър-председателя в първия ден на декември екоминистърът Емил Димитров и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков дадоха пресконференция в Бургас, където заявиха, че проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен. Министър Димитров отбеляза, че взетото решение за недопускане на водна криза в Бургаско трябва да бъде приведено в изпълнение максимално бързо. Той допълни, че МОСВ има амбиции да се осигури на 100 процента водата за земеделските производители догодина и да няма водна криза и за тях.

Така цялата ноемврийска сага с водната криза на Бургас и земеделците приключи за по-малко от седмица, а резултатът от нея е оставката на заместник-министър Атанаска Николова, която преди назначението й на този пост беше заместник-кмет на Бургас, и назначаването на двама нови заместник-министри в МОСВ.