Ако това наистина стане, руснаците ще се окажат изправени срещу САЩ и водената от тях коалиция срещу "Ислямска държава".

Докато Европа е заета с проблема за сирийските бежанци, Русия явно засилва военното си присъствие в Сирия, а президентът Путин не изключи дори възможността да изпрати свои войски в страната. Според информации на "Ню Йорк Таймс" през последните седмици Русия е изпратила в Сирия допълнителни бойни самолети и противотанкови установки, както и свой преден отряд, който да проучи условията на място. В близост до едно летище край Латакия са били доставени походни квартири за до 1000 военнослужещи, както и радарна инсталация за въздушен контрол.

САЩ се опитват да разгадаят намеренията на Москва

Летището би могло да послужи на руснаците като база за военни доставки и за бойни полети в подкрепа на сирийската армия и режима на Асад. Вестникът се позова на анализи на американските тайни служби. За месец септември Русия е поискала и права за прелитането на нейни военни самолети над сирийска територия, твърди изданието, което цитира източници от американското правителство. Те заявяват, че не са били уведомени за намеренията на Москва.

САЩ са загрижени от информациите за засилващата се военна подкрепа, която Русия явно оказва на сирийския диктатор Башар Асад. Ако Москва наистина изпрати свои войски в региона, ще настъпи нова ескалация на напрежението, предупреди външният министър Джон Кери. В телефонен разговор с руския си колега Лавров, Кери е заявил, че евентуалната военна намеса на Русия в сирийския конфликт ще има единствено неблагоприятни последици - увеличаване на броя на жертвите в гражданската война и ново засилване на бежанските потоци.

 Израелски медии информираха преди това, че Русия е готова да изпрати свой бойни самолети в Сирия, с които да атакува позиции на т.нар. Ислямска държава. В редица социални медии се появиха и снимки, за които се твърди, че са руски бойни самолети и дрони, разположени в Сирия. Президентът Путин обаче заяви, че е "прекалено рано" да се говори за намеса на руската армия в борбата срещу ислямистите.

Конфронтация между САЩ и Русия?

Русия отдавна оказва дипломатическа и военна поддръжка на Сирия. Москва иска да накара САЩ да включат сирийския режим на Асад в коалицията, бореща се срещу терористите от ИД. Вашингтон обаче се колебае. САЩ, както и преобладаващата част от сирийската опозиция, смятат, че Асад трябва да предаде властта и че той повече не бива да играе никаква роля в бъдещата сирийска политика. Ако Русия изпрати свои войски в Сирия, борещи се на страната на Асад, техните действия ще се окажат насочени тъкмо срещу умерената сирийска опозиция, която е съюзник на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава”. А това неминуемо ще изправи американците и руснаците едни срещу други.