Какво се случи до този час?

Седем партии влизат в парламента, сред тях не е "Има такъв народ". "Възраждане" изпревари БСП. Лидерите на левицата и на ГЕРБ Бойко Борисов и Корнелия Нинова засега мълчат, докато Стефан Янев от "Български възход", които са седми, и Мустафа Карадайъ (трети) обявиха готовност за почти всякакви коалиции.

Българинът Никола Цолов е шампион в испанската Формула 4, предаде "Корнер". Родният талант в автомобилните спортове осигури своята титла кръг преди края с едно трето и две втори места в рамките на състезателния уикенд на пистата "Навара" в Испания. Цолов, който е пилот на отбора "Кампос Рейсинг" има 331 точки, като без значение от класирането му в трите старта в Каталуния през ноември, той няма да как да бъде достигнат от основния си конкурент Хю Бартър от Австралия, който има 223 пункта. Бартър успя да спечели и трите старта на "Навара" този уикенд, но това няма да се окаже достатъчно за него заради доминацията, която Никола Цолов имаше в средата на сезона със спечелените осем поредни състезания. Титлата е огромен успех за българския спорт, а подобно постижение безспорно увеличава шансовете на 15-годишния Цолов да бъде пилот от Формула 3 съвсем скоро, каквито са и очакванията за неговото развитие. 

В Стокхолм започва Нобеловата седмица, през която ще бъдат обявени носителите на престижните награди, съобщиха от Нобеловата фондация. По традиция Нобеловата награда за физиология или медицина открива обявяването на престижните отличия днес. В следващите дни - на 4 и 5 октомври, ще станат ясни лауреатите за физика и за химия. Нобеловата награда за литература ще бъде оповестена на 6 октомври, а за мир - на 7 октомври в Осло. Отличието за икономика, което не е сред оригиналните награди, е на 10 октомври.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Отново 2/3 от българските граждани обърнаха гръб на парламента. Партията на негласуващите победи гласуващите. Партиите са в такава криза, че дори победителят изглежда ще е под 600 000 гласа. Едно време с толкова едва се влизаше в парламента. Вървим към къси парламенти и дълги президентски управления - това само част от изводите, които политикът и анализатор Георги Марков прави след третите предсрочни парламентарни избори. Повече чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това? 

Засега преброяването на ЦИК показва някои размествания на партиите, спрямо резултатите обявени снощи от Екзит Пол. Поредността на първите три партии е ГЕРБ-СДС - с 25,43 на сто от гласовете, "Продължаваме Промяната" с само с пет процента по-малко, и ДПС - с 13,28 на сто от вота. Според резултатите обаче "Възраждане" изпревара БСП с - 10.17% на 9.34% за левицата. Другата новост в това преброяване е, че "Български възход" влиза в парламента с 4.65% от вота, за сметка на "Има такъв народ", които са получили подкрепа от едва 3,84 на сто от избирателите. 

Ето защо ви питаме:

 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.