Годишнината от държавния преврат в Турция на днешната дата преди 60 години, с който е свален от власт, а по-късно екзекутиран, премиерът Аднан Мендерес, е водеща тема на турските вестници днес. Това е първият от поредица преврати в историята на Република Турция. Извършен е от ген. Джемал Гюрсел, който след пуча става президент на републиката (1960-1966 г.).

"Все същата банда", пише в. "Милят", според който опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) продължава да има същия манталитет, "който аплодира превратите и призовава за преврат дори днес".

Превратът от 1960 г. е извършен срещу демократично избраното правителство на Дремократическата партия, която измества от властта НРП на изборите през 1950 г. и слага край на еднопартийното управление на Турция.

Според "Милят" именно НРП е проправила пътя към преврата от 1960 г. с "мръсните си игри" и съзнавайки, че и да отиде на избори, няма да ги спечели.

"От тогава досега НРП винаги, както и днес, е призовавала за преврат срещу всеки политик, който спечели сърцето на народа", пише още изданието.

В."Тюркие" посочва, че остров Ясъада, където Мендерес и неговите съратници са съдени в скалъпен процес след преврата, от днес се отваря като Остров на демокрацията и свободата. Лентата на откриването ще бъде прерязана от президента Реджеп Тайип Ердоган, а островът ще напомня за преживяната преди 60 години драма, допълва изданието.

"Нека онези, които си мечтаеха за 27 май, да не забравят 15 юли", пише в. "Йени шафак", напомняйки за неуспешния преврат от 2016 г. срещу президента Ердоган.

"На днешната дата преди 60 години Турция преживя един от най-мрачните си дни", посочва вестникът, като добавя, че превратът от 27 май 1960 г. е дал началото на "традиция на преврати и хунта, която спъва Турция".

"Но на 15 юли 2016 г. епичната съпротива на народа даде урок, който изпитващите носталгия по 27 май никога няма да забравят", коментира още "Йени шафак".

"60-а годишнина от престъплението", гласи заглавието на "Йени бирлик". Вестникът окачествява преврата от 60 г., който завършва с екзекуциите на премиера Аднан Мендерес, външния министър Фатин Рющю Зорлу и финансовия министър Хасан Полаткан, като "черно петно в историята на турската демокрация".

"Йени бирлик" цитира ръководителя на Дирекцията по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун, който в изявление по случай годишнината посочи, че подобно на преврата от 27 май "нашата независимост, демокрация и национална сигурност трябваше да се изправят пред още много преврати и меморандуми, терористични нападения и множество опити да се погуби демокрацията".

"Акшам" се спира върху предстоящото днес откриване на остров Ясъада като Остров на демокрацията и свободата след продължил пет години процес на възстановяване. На острова ще има музей, представящ документи и вещи, свързани с Аднан Мендерес и събитията от 1960 година, конферентна зала за 600 души и хотел с база от 125 легла, разкрива вестникът.