Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият съперник демократ Джо Байдън се срещнаха в университета Белмонт в град Нашвил, щата Тенеси за последния си дебат, 12 дни преди изборния ден на 3 ноември. Тогава освен президент и вицепрезидент, ще се избират 435 членове на камарата на представителите и една трета от сенаторите, както и губернатори на 13 щати и територии.

Водеща на дебата бе журналистката Кристен Уелкър от NBC, която след неговия край го определи като енергичен и фантастичен. За разлика от предишната им среща, този път Тръмп и Байдън запазиха по-уравновесен тон. Обикновено недоволният от медийното отразяване Тръмп дори отдели време, за да похвали Кристен Уелкър, като каза, че се отнася с дълбоко уважение към работата й.

В последния момент преди дебата организаторите решиха да премахнат прозрачната пластмасова преграда, която трябваше да стои между кандидатите. Двете страни се съгласиха на това, след като преди това Тръмп си направи тест и той е отрицателен. Плексигласова преграда имаше на 7 октомври по време на дебата между кандидатите за вицепрезидент - републиканеца Майк Пенс и демократката Камала Харис, в Кингсбъри хол в Солт Лейк Сити.

Републиканецът Тръмп с червена вратовръзка, и Байдън - със синя, се поздравиха с малък жест при излизането си на сцената, запазвайки дистанция един от друг. Тръмп излезе се появи без маска, а Байдън свали своята и помаха на привържениците си в залата. Последва 90-минутен сблъсък на 6 предварително зададени теми.

На фона на критиките за разпространението на коронавируса президентът Доналд Тръмп обяви, че до няколко седмици САЩ имат готова ваксина срещу коронавируса, която до няколко седмици ще бъде официално представена. Във външнополитически план той се похвали, че установеният диалог със Северна Корея е предотвратил ядрена война.

Джо Байдън пък акцентира на готовността си да накара "Русия, Китай и Иран да си платят за намесата в американските президентски избори" и защити сина си Хънтър Байдън от обвиненията за участие в икономическа афера в Украйна чрез участието си в управителния съвет на енергийната компания "Бурисма".

Кандидатите отвориха въпроса и за финансовите приходи, като Байдън заяви, че никога не е получавал пари от "чуждестранен източник", а Тръмп - от Русия.  

Снимка: БТА/АП

Позициите на двамата се сблъскаха и по темата за расизма в САЩ и имиграцията. Байдън нарече опонента си "най-расисткия президент в историята" на страната, а в отговор получи категоричното: "Аз съм най-малко расисткият президент в историята".

На обвиненията за издигането на стената с Мексико пък Тръмп припомни, че президентът Барак Обама, е вкарвал имигрантите в клетки, а през всичките 8 години от управлението му вицепрезидент е бил именно Байдън.

Данни от CNN сочат, че по време на дебата Тръмп е успял да говори 3,5 минути повече от опонента си. Изказванията на президента са били общо 41 минути и 16 секунди ефирно време, а Байдън е изложил позициите си в 37 минути и 53 секунди.

Веднага след края на сцената при Тръмп и Байдън отидоха съпругите им. Джил Байдън прегърна мъжа си, а Мелания Тръмп размени няколко думи с президента. Двете двойки постояха няколко секунди на сцената и след това се оттеглиха зад кулисите, в противоположни посоки.

Двамата претенденти слязоха от сцената на конферентната зала без да си кажат довиждане.

Ето и горещите точки на сблъсъка:

Коронавируса

В началото на дебата Байдън заяви, че Тръмп не трябва да остава американски президент, защото е "отговорен" за повече от 200 000 смъртни случаи в пандемията от COVID-19. Той обвини Тръмп, че няма всеобхватен план за борба с пандемията. Демократът предупреди, че страната върви към "тъмна зима" заради коронавируса.

Тръмп отхвърли обвинението и каза, че според него въобще няма опасност от тъмна зима и че страната отново се отваря. Тръмп обвини Байдън, че си е позволил да не излиза по време на пандемията и не е вършил работа. "Не можем да се заключим в мазето като Джо Байдън", каза Тръмп.

Той хвърли вината за пандемията върху Китай, но посочи, че поема пълна отговорност за реакцията на коронавируса. "Не е моя вината, че (вирусът) се появи. Вината е на Китай", каза Тръмп.

Президентът обяви, че до няколко седмици САЩ ще обявят, че имат готова ваксина срещу коронавируса. Имаме ваксина, която скоро ще се появи. Тя е готова. За това ще бъде съобщено до няколко седмици и тя ще бъде разпространена, увери Тръмп.

Президентът каза, че САЩ се учат да "живеят с вируса", а Байдън репликира, че хората се учат "да умират с него".

Снимка: БТА/АП

Външната намеса

Джо Байдън обеща, че ако бъде избран за държавен глава на САЩ, Русия, Китай и Иран ще си платят за намесата си в американските президентски избори. Байдън каза, че "те се намесват в американския суверенитет". Демократът обеща, че ще накара Китай да играе по международните правила и каза, че ще разчита повече на традиционните партньори за заздравяването на подкрепата за международни правила и обвини Тръмп, че дразни партньорите от НАТО.

Тръмп заяви в отговор на обвинения на съперника си, че никога не е получавал никакви пари от Русия. Президентът изтъкна, че никой не е бил по-твърд към Русия от него, тъй като е налагал санкции и е настоявал за по-големи разходи за отбрана в НАТО.

Снимка: БТА/АП

Корупция и неплатени данъци

Поканен от Доналд Тръмп да "даде обяснение" на дебата им по обвиненията в корупция, Джо Байдън заяви, че никога не е получавал пари от "чуждестранен източник". Той посочи още, че синът му Хънтър Байдън в контактите си зад граница "не е вършил нищо неетично". Що се отнася до Украйна, задават се въпроси за това, че той (Хънтър Байдън) е бил в състава на ръководството на компанията "Бурисма", с която аз съм бил действал неправомерно, каза Байдън. Между другото, всички свидетели в процеса за импийчмънт (на Тръмп) заявиха, че безупречно съм изпълнявал задълженията си и в нищо не съм се отклонявал от правилата, припомни Байдън.

Демократът атакува Тръмп, като каза, че получавал средства от други държави. "Плаща Ви Русия, плаща Ви Китай", заяви Байдън. Той каза още, че кандидатът на републиканците трябва да последва примера му и да публикува данъчната си декларация и обърна внимание на медийната информация, че Тръмп има банкова сметка в Китай.

Тръмп каза, че ще обяви данъчните си декларации, веднага щом това е възможно и повтори извинението си, че в момента е обект на одит. Той подчерта, че през 2017 г. е платил само 750 долара данъци, защото е бил уведомен, че преди това е надплатил десетки милиони долара.

Байдън обаче настоя за доказателство. "Покажете ни и спрете да увъртате", настоя демократът.

Снимка: БТА/АП

Северна Корея

Доналд Тръмп се похвали, че установяването на работни отношения с лидера на КНДР Ким Чен-ун е помогнало да се избегне ядрена война между Вашингтон и Пхенян. Тръмп разкри, че преди встъпването му в длъжност бившият президент Барак Обама му казал, че ситуацията около КНДР е най-големият проблем на САЩ и изразил опасения, че между двете държави може да избухне ядрена война. В момента имам много добри отношения с него (Ким Чен-ун), имаме много добри отношения, а не война, каза Тръмп.

Байдън обвини президента, че е легитимирал Северна Корея и говори за добрия си приятел (Ким Чен-ун), който е бандит, бандит. И че казва колко са добре нещата, когато Северна Корея има много по-голям капацитет да изстреля ракета, която може да достигне американска територия.

На твърдението на Тръмп, че "имаме добри отношения" с КНДР, Байдън отговори, че "имахме добри отношения и Хитлер преди той да нахлуе в Европа. Хайде стига!".

Снимка: БТА/АП

Имиграцията

Байдън обеща, че още през първите си 100 дни ще очертае път за получаване на американско гражданство за 11 милиона нелегални имигранти, които са в САЩ. Той каза, че ще изпрати плана си за имиграцията в Конгреса на САЩ и се зарече непълнолетните нелегални имигранти ще могат да останат в страната.

Байдън обвини Тръмп в престъпна политика към децата имигранти, които са били разделени от родителите си на границата. Тези деца са сами, няма къде да отидат, това е престъпно, подчерта кандидатът на демократите.

Тръмп отвърна, че докато 8 години е бил вицепрезидент Байдън е "строил клетки" и не е направил нищо за имиграционна реформа. Той настоя, че тези деца са довеждани в САЩ от лоши хора и картели. Президентът подчерта, че чужденците трябва да идват в САЩ легално.

Снимка: БТА/АП

Най-(малко) расисткият президент на САЩ

В разгорещена размяна на реплики по расовия въпрос кандидатът на демократите обвини държания глава, че "налива бензин във всеки расистки пожар". Байдън каза още, че Тръмп е сред най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната история.

Президентът Тръмп отвърна, че е човекът, който е най-малко расист в залата на дебата.

Тръмп повдигна въпроса и за това, че в миналото Байдън е подкрепял закони, довели до по-високи нива на лишаване от свобода, особено сред чернокожите мъже.

Байдън призна, че е направил грешка като е подкрепял такива законопроекти и обеща да отмени ефективните присъди за ненасилствени престъпления, свързани с наркотици, като се наблегне на рехабилитацията.

Тръмп изтъкна, че неговата администрация е постигнала успехи в областта на расовото равноправие. От времето на Ейбрахам Линкълн никой не е правил толкова, колкото мен, за чернокожите, заяви президентът.

Снимка: БТА/АП