И президентът републиканец Доналд Тръмп, и съперникът му демократ Джо Байдън предприеха вчера настъпление в щати, в които се надяват да преобърнат нагласите на избирателите в своя полза, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп започна деня си в Невада с нетипично посещение в църква, преди да участва в проява за набиране на средства, а вечерта - в митинг в град Карсън. Невада, смятана преди време за оспорвана територия, не е подкрепяла кандидат-президент на републиканците от 2004 г.

Байдън, който е ревностен католик, присъства на литургия в Делауер, след което пристигна за предизборни прояви в Северна Каролина - щат, където демократ не е печелил надпреварата за Белия дом след Барак Обама през 2008 г.

И Тръмп, и Байдън призовават поддръжниците си да участват в предварителното гласуване, отбелязва Ройтерс.

И двамата кандидати се опитват да привлекат щати, които могат да им помогнат да си осигурят път към победа, но динамиката на надпреварата остава забележително стабилна. Байдън се радва на значителна преднина в националните допитвания, но тя е по-скромна в анкетите в оспорваните щати.

Освен социологическите проучвания, които показват преднина за Байдън, бившият вицепрезидент се ползва и с друго сериозно преимущество пред Тръмп - пари. През последните четири месеца кампанията му е събрала над 1 милиард долара, което му помогна да засенчи внушителното преди време финансово предимство на Тръмп.

По-големите финансови възможности на кампанията на Байдън личи и в предизборната агитация - той и съюзниците му демократи са на път да похарчат два пъти повече средства за политическа реклама от Тръмп и републиканците в заключителните дни на надпреварата, както показват данните на компания Кантар.

В Дърам, Северна Каролина, Байдън разкритикува Тръмп за изказването му през уикенда, че САЩ са "прескочили трапа" в пандемията от коронавируса, и изтъкна, че равнището на новите случаи в страната се е повишило до най-високата си степен от месеци. "Нещата се влошават, а той продължава да ни лъже за положението", каза Байдън.

Въпреки че наскоро се възстанови от собствения си сблъсък с вируса, в Невада Тръмп се подигра на Байдън са предпазливия му подход към пандемията. На митинг на открито на летището в Карсън социална дистанция почти не се спазваше. "Да слушам учените", каза подигравателно Тръмп. "Ако изцяло се вслушвах в учените, сега страната щеше да е в тежка депресия", допълни той.

Кампанията Байдън отвърна почти мигновено. "Новите случаи на коронавирус се умножават, а безработицата расте", каза нейният говорите Андрю Бейтс.

Очаква се Тръмп и Байдън да имат последен дебат в четвъртък в Нашвил, щата Тенеси. Вторите дебати, насрочени за 15 октомври, бяха отменени заради отказа на Тръмп от участие, след като организаторите обявиха, че те ще са виртуални, за да се намали риска от заразяване.