Полският президент Анджей Дуда одобри встъпване в длъжност на новото правителство, оглавявано от министър-председателя Матеуш Моравецки - чийто мандат вероятно ще бъде само максимум 14 дни, пише "Политико".

Това е така, защото Моравецки и неговата партия "Право и справедливост" загубиха парламентарните избори на 15 октомври от коалиция от опозиционни партии. Въпреки че ПиС е най-голямата формация в новия парламент със 191 депутати, трите опозиционни партии, които обещаха да съставят правителство, ръководено от бившия премиер Доналд Туск, имат 248 места - достатъчно за солидно мнозинство в 460-членния парламент.

Въпреки това Дуда настоява Моравецки да получи първия шанс да се опита да състави правителство. "Изпълняваме конституционен обичай, като назначаваме правителство, което представлява партията, спечелила парламентарните избори", заяви Дуда по време на церемонията в понеделник.

Въпреки няколкоседмичните опити за разговори с опозиционните депутати обаче Моравецки не успя да покаже, че някоя друга партия е готова да работи с него.

"Потвърдихме декларацията си, че няма шанс за коалиционно правителство", заяви Кшищоф Босак от крайнодясната партия "Конфедерация" - считана за единствената формация, която би могла да има интерес да се присъедини към ПиС.

Но Дуда настояваше да премине през процедурата, полагайки клетва в кабинет, в който има някои стари лица като министъра на отбраната Мариуш Блашчак, но липсват тежки фигури като Збигнев Зиобро, бившият министър на правосъдието и главен прокурор, който беше водещата сила в конфликта с ЕС относно върховенството на закона в Полша.

За първи път в кабинета, ръководен от ПиС, мнозинството от министри са жени.

"Гледам министър-председателя и дамите и господата министри с радост", каза Дуда.

Въпреки това, в знак на истинското значение на церемонията, председателите на парламента и на горната камара на Сената не си направиха труда да се появят.

Сега Моравецки има две седмици, за да представи програмата си пред парламента и да се опита да спечели вот на доверие. Ако - както е почти сигурно - това не се получи, тогава парламентът ще трябва да избере кандидат за министър-председател, което ще позволи на Туск да се върне на поста, който напусна през 2014 г.

"Правителството на министър-председателя Доналд Туск, що се отнася до структурата на министрите, е завършено на 100 процента", заяви пред полското радио Zet Марчин Кервински, високопоставен член на партията на Туск "Гражданска коалиция".

Ярослав Качински, лидерът на ПиС, който беше фактически управляващ Полша от 2015 г. до изборите, заяви, че идеята на Моравецки е била да се опита да състави технократско правителство. "Това предложение е и нашият протест срещу всякакви обвинения срещу "Право и справедливост", за които се твърди, че са разрушили Полша", каза Качински.

Ефимерният характер на новия кабинет на Моравецки обаче предизвика много подигравки от страна на опозицията, която иска да вземе властта след осем години на правителства, ръководени от ПиС.

"Това е едно голямо меме. ... От него ти се иска да се смееш и да плачеш", каза депутатът от Гражданската коалиция Михал Колоджейчак.

Лешек Милер, който беше министър-председател от 2001 до 2004 г., а сега е член на Европейския парламент, сравни продължителността на мандата на кабинета на Моравецки с 28-дневния живот на домашната муха. "Правителството на Моравецки няма да има време дори да се окукли, камо ли да снесе яйца", каза той.