Полша сключи договор с британската отбранителна компания Ем Би Ди Ей за закупуването на система за ПВО на стойност 4 милиарда британски лири (4,92 милиарда евро), съобщи правителството на Обединеното кралство, цитирано от Ройтерс.

Британското министерство на отбраната заяви, че партньорството между Варшава и Лондон ще помогне за повишаването на европейската сигурност на фона на конфликта в Украйна.

Споразумението е част от нова фаза на бъдещата полска система за противовъздушна отбрана Narew.

"Британската фирма MBDA сключи подизпълнител с полската отбранителна компания PGZ като част от програма да предостави на полските въоръжени сили усъвършенствана наземна система за противовъздушна отбрана, способна да изстрелва ракети за борба със заплахи във въздушното пространство като крилати ракети и изтребители с обсег на действие над 40 км. Тази програма включва създаването на повече от хиляда ракетите CAMM-ER и повече от 100 пускови установки iLauncher", се казва в изявлението на Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Британската отбранителна компания Ем Би Ди Ей представя свои ракети на изложение в Париж през юни тази година

Снимка: АР/БТА

Отбелязва се, че това е "най-голямото търговско споразумение, сключвано някога между Обединеното кралство и Полша". В доклада се казва, че Великобритания също ще окаже помощ на Полша в производството на ракети на територията на републиката през следващите години.

"Това е още една решаваща стъпка за историческите връзки, които имаме с Полша в сферата на отбраната. Ще ѝ предоставим отбранителни способности от ново поколение, които да действат като ясен фактор за възпиране на нашите противници", заяви британският военен министър Грант Шапс.

Полша иска да се превърне във водеща военна сила в Европа. След като през 2018 г. започна програмата за въздушна отбрана със среден обсег "Висла", сега Варшава харчи астрономични суми за нови оръжия и военна техника (WME).

През април т. г. стана известно, че Обединеното кралство ще разположи в Полша системи за противовъздушна отбрана със зенитни управляеми ракети CAMM с обсег от 25 км. Стойността на договора беше 1,9 милиарда британски лири (2,3 милиарда долара по текущи курсове). Британските въоръжени сили са оборудвани с ракети CAMM на системите за противовъздушна отбрана Sky Sabre, които влязоха на въоръжение през декември 2021 г. в унифициран модулен дизайн. През 2022 г. Обединеното кралство разположи първата система за противовъздушна отбрана Sky Sabre в Полша.

Наскоро сключи договори за доставка от САЩ на сухопътните сили на Полша на 366 танка Abrams, няколкостотин противотанкови ракети Javelin и еднократни противотанкови гранатомети M72. Тази есен полският военен министър Мариуш Блашчак одобри договора за втората фаза на системата "Пейтриът", която е част от програмата "Висла".

Многостепенната система за противовъздушна отбрана на Полша ще се състои от ракети със среден обсег на действие, произведени в САЩ, ракети с малък обсег на действие "Narew" и ракетни платформи с много малък обсег на действие "Poprad" и "Pilica".