Християните отбелязват днес един от най-големите празници през годината - Успение на Пресвета Богородица. Божията майка е почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Денят е популярен като Голяма Богородица и почитан заради многото именици.

Според Светото писание това е денят, в който Дева Мария завършва земния си път на 64-годишна възраст и отива при Сина си в небесата. Три дни по-рано Архангел Гавриил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното желание на Богородица е да види светите апостоли заедно и по чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос - в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата ѝ.

Св. Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените и защитница на семейното огнище. Празникът е честван от всички жени, затова в този ден не се подхваща женска работа.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Имен ден празнуват всички, които носят името Мария, Mариянa, Мариян, Mариo и техните производни.

С Богослужения и литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица Троянският манастир "Успение Богородично"  отбелязва храмовия си празник.Службите ще започнат на открита сцена в двора на светата обител, съобщи за БТА йеромонах Стефан от манастира.

Отец Стефан припомни историята на чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. "През 1600 г. тук, сред дебрите на Троянския Балкан, в руините на един древен манастир, разрушен от османските нашественици, се заселва неизвестен по име духовен старец заедно с единствения си ученик. По-късно при тях минава техен приятел от Света гора, който пренася със себе си чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Тя е била предназначена за подарък за българските градове оттатък Дунава, днешна Румъния. След като този монах останал няколко дни при своите духовни братя, решил да продължи пътя си. Света Богородица чрез препъване на коня, който пренася иконата, показва, че иска тази икона да остане на това място, за да благославя нашия народ. Така от 1600 г. по волята на пречистата Богородица, тази икона се намира в Троянския манастир и е биещото сърце на Северна България", разказа йеромонах Стефан.

Той добави, че за християните по целия свят Успението на Божията майка носи свое послание. За православните християни е празник на смъртта, която носи радост. "Ние знаем, вярваме и изповядваме, че смъртта на пречистата Богородица не е обикновена човешка смърт. Тя е успение, заспиване, защото нейната смърт е преславна и пречиста, както и целият ѝ живот. Тялото ѝ остава непорочно и нейният син го прибира в небесата, за да не бъде то осквернено. Успението на Божията майка е денят, в който пречистата се преселва в небесата и човешкият род придобива своята най-голяма застъпница и молитвеница пред престола на всевишния Господ Бог", добави духовникът.

По думите му всеки трябва да се моли за това, за което душата му копнее. Всички обаче можем да се обединим в молитва за здраве, за мир, разбирателство и единение.

Йеромонах Стефан каза още, че ако се молим, без да пречистим душата си, без да сме дарили и поискали прошка, молитвата ни трудно ще достигне до небесата, защото нашата душа е прикована за земята от тежестта на това неопрощение. Затова трябва да се опрощаваме винаги, да имаме любов в сърцата си, за прощаваме прегрешенията на другите спрямо себе си и ние да не се свеним да искаме прошка, за да може молитвата ни към Бога да бъде с чисто сърце и да бъде приета от Господ Бог и от пречистата му майка, каза още отец Стефан.

Той пожела на всички православни християни Божията майка да бъде винаги с тях и вярата им бъде пътеводна светлина, да не ги изоставя и да изпълва сърцата им. "Защото, където има вяра, надежда и любов, там живее Господ Бог, светлината и мирът".