"Отбиваме вдясно от магистралата за София, само на 15-ина минути с кола от Варна. Движим се по черен път. От едната страна се нижат микросметище след микросметище. Ясно личат следи от багер, явно разчиствал купищата боклук. От другата е кално трасе, представляващо писта за мотокрос. Стигаме до малка полянка с черни кръгове изгоряла трева и почти изпепелен ствол на дърво. По остатъците от боклук личи, че мястото е използвано за пикници. И как иначе? От тук се разкрива невероятна гледка. Пустинен пейзаж с каменни колони, извисяващи се до 7 метра над земята. Докъдето ти стига погледа. Тук-там по широкото песъчливо поле лилави камбанки са навели глава, придавайки магично изражение на цялата картина. Това са едни от най-красивите видове на съсънката. Тя цъфти през март и се среща в района на Побити камъни - групата "Слънчево Юг". Има и обширна група "Слънчево Север". Двете са най-представителни за природната забележителност, защото в най-голяма степен разкриват пустинния пейзаж на района. Тук са снимани филми със Силвестър Сталоун, "По следите на капитан Грант", "Конан Варварина"..."

Така започва материалът "Побити камъни - побита с отпадъци история в сегашно време" на Свилена Велчева от Ecovarna.info, който спечели специалната награда "Зелено перо" на Web Report - конкурсът за чиста журналистика на най-големия български интернет портал Dir.bg. Наградата връчи Георги Димитров от Delta.bg, който благодари за честта.

Победителката в категорията призна, че е изключително развълнувана. "В интерес на истината, когато получих покана, си казах колко хубаво би било да получа тази награда. Аз започнах професионалния си път преди 25 години, именно списвайки един екологичен вестник", сподели журналистката при връчването на наградата й.

В "Побити камъни - побита с отпадъци история в сегашно време" Свилена Велчева разказва за потресаващите гледки на микросметища в една от най-красивите природни забележителности у нас, разположени на територията на 4 общини - Аксаково, Девня, Суворово и Белослав.

А тези гледки датират от години, разказва Деян Кателиев от "Велоуикенд" пред Свилена Велчева.

"Многократно са били почиствани, но потокът от отпадъци не може да бъде възпрян. Като цяло сред хората в региона има установено разбиране, че ако трябва да изхвърлят нещо нелегално то е добре да отидат до Побити камъни", заключава Кателиев, който от години води битка срещу микросметищата там.

А "Побитите камъни" е и първата официално обявена в България природна забележителност, още в далечната 1937 г., през 80-те години на миналия век е предложен за включване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, но и до днес това не е факт.

Наричат "Побитите камъни" "уникална световна забележителност", "един от най-невероятните природни феномени в България" с най-големите в страната вътрешни пясъчни хабитати. Място, където са намерени единствените за България доказателства за живот на човека през мезолита. Първата официално обявена природна забележителност у нас в момента остава защитена от човешкото безхаберие само на хартия, завършва разказът на победителката в категория "Зелено перо" в конкурса за чиста журналистика на Dir.bg.

Свилена Велчева сред 13-те журналисти, отличени в седмото издание на Web Report. Победителите бяха избрани от 16 от водещите професионалисти от конкурентни български медии сред близо 200 участници, кандидатствали с над 700 материала.

"Цифрите не могат да кажат всичко, защото някъде зад тях стоят неща като талант, труд и много други, които не могат да се измерят. За поредна година потърсихме авторите, чиито труд остава неоценен, но които издигат качествената журналистика отново на първа линия". заяви пред журналисти при връчването на наградите оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков. Той е убеден, че "журналистиката сама по себе си, когато е истинска, тя е чиста. И обратното - когато е чиста, тя е истинска".

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".