От доста време в България срещу законното правителство тече пълзящ преврат. Това каза Спас Гърневски, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията за борба с корупцията в парламента, по повод дъжда от оставки във властта, предизвикан от "Апартаментгейт". Коренно противоположна позиция зае народният представител от БСП Георги Свиленски, според когото оттеглянето на няколко души от постовете им e глътка въздух за отиващото си правителство на Бойко Борисов.

Според Гърневски обаче причините се коренят в амбициите на БСП "да се върне във властта през задния вход против всички изисквания на демокрацията".

"За съжаление, и българският президент изцяло зае страната на партията, която го издигна за президент, и под крилото на лидера Корнелия Нинова", коментира Гърневски в тв предаването "Лице в лице". По думите му, когато държавата е икономически стабилна и външнополитически призната след успешното европредседателство, планът на силите, които искат тази власт да я няма и да бъде дестабилизирана България, е в ход. Според него "планът "Решетников" се изпълнява блестящо.

По думите му отговорът на ГЕРБ с оставки показва "изключително висок европейски стандарт на политически морал и поведение в управлението". "Вчера беше направен синхронизиран опит между Корнелия Нинова и президента антикорупционният закон да бъде ликвидиран и да бъде гласуван нов. Страх ги е за това, че най-накрая в България заработи антикорупционен орган и той дава резултати", изтъкна още Гърневски.

Вчера той не беше допуснат на Консултативния съвет по национална сигурност в президентството. Депутатът от обясни, че председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев не е можел да присъства заради ангажименти, поради което от комисията единодушно са избрали Гърневски да отиде.

"Беше изпратена покана нашата комисия да присъства, изработихме всички становища и това, което трябва да се представи. Получи се обаче писмо, подписано от главния секретар на президентството, в което се казва, че президентът Радев не желае аз да присъствам там. Би желал да види председателя и след като го няма, не желае да присъства представител на комисията", обясни Спас Гърневски. Той подчерта, че няма никакъв личен конфликт с Румен Радев.

"Ние сме канени там не като отделни личности, а като комисия", подчерта депутатът от ГЕРБ.

Секунди по-късно в ефира на същото предаване думата взе Георги Свиленски. "Делян Добрев подава оставка като депутат, тази оставка я искахме преди две години. Той тогава я подава два пъти, връща се, пак си отива - сега ли разбра, че трябва да си ходи. Тези оставки са глътка въздух за Борисов и оставането му на власт, те му купуват още малко политически живот, защото трябва всички заедно да си отидат", каза Свиленски.

Той отрече твърденията, че левицата и президентът Румен Радев подготвят "пълзящ преврат" на правителството. "Те сами си правят преврата. Българските граждани го виждат и сами ще ги изгонят. Тези оставки няма да решат проблема - ще си отиде Делян Добрев, ще дойде Добри Делянов. Сбъркан е моделът, по които се управлява държавата", каза народният представител от левицата.

Относно антикорупционния закон, който вчера беше обсъден на КСНС от партийнопредставените партии и президента Румен Радев, Свиленски заяви, че още от самото начало са били против председателят на КПКОНПИ да се назначава от Народното събрание.

"Гласували сме против състава на комисията, затова искаме оставките на директора и зам.-председателя. Те са си го направили, те ще го поправят. Откакто е излязла ПГ на БСП от Народното събрание, колко закона са приети в интерес на българските граждани - Закон за вероизповеданията, в който се опрощават едни милиони и поредица от такива закони. Пазарлък между ДПС и ГЕРБ, с цел - спасяване на живота на правителството", посочи Свиленски.

Според народния представител, трябва да се създаде нов антикорупционен закон, в който контролът да се извършва от власти, които не разпределят евросредства. "Искаме президентът да назначава председателя, органът да има разследващи функции, а не само констатиращи", допълни Свиленски.