Да обучиш неопитни войници как да управляват танк на фронтовата линия само за шест седмици никога не е било лесно. Но когато германски, холандски и датски офицери се събират в северната част на Германия, за да обучават украински военни, те не очакват липсата на компетентни преводачи да бъде основният проблем, пише в. "Файненшъл Таймс".

"Преводачите са предизвикателство номер едно", казва Мартин Бон, холандски бригаден генерал, който е заместник-ръководител на многонационалната мисия на ЕС за обучение, стартирала през ноември миналата година, за да обучи украинците на боравенето с редица оръжия и тактики. Киев и западните столици осигуряват преводачи, които често се затрудняват с необходимата лексика.

До края на годината 10 000 украински войници ще преминат обучение в Германия, което е част от стремежа на Запада да снабди украинските въоръжени сили с танкове, артилерия и системи за противовъздушна отбрана. В рамките тези планове Киев е изпратил 63 000 новобранци в тренировъчни лагери в Европа и САЩ.

"Голямото предизвикателство е преводът на думи, използвани във военен или технически контекст. Думи, които никой не използва в ежедневието", заяви Бон, след като украински войници участваха в учение по стрелба с танк във военна база край Клиц в Североизточна Германия.

Европейските инструктори отбелязват "огромната мотивация" на новобранците, въпреки стреса от жестоката война, в която се сражават, и ежедневните опасности за приятелите и семействата им у дома.

Снимка: БТА/AP

Но те също така казват, че възрастта и способностите на изпращаните войници варират в широки граници, тъй като украинските командири на фронтовата линия често не желаят да се лишават най-добрите си мъже. Един от доброволците, който се е явил в Германия, е бил на 71 години.

Украинските военни са изразили задоволство от наученото в Клиц за танка Leopard 1 A5 - по-стара и по-малко усъвършенствана версия на Leopard 2. Те обаче са подчертали, че по-новите оръжия винаги са за предпочитане пред по-старите.

Украинските военни и техните западни инструктори са наясно, че Киев не е успял да постигне очаквания напредък в дългоочакваната контраофанзива срещу силите на руския президент Владимир Путин, която започна през юни.

Трудният терен, усъвършенстваната електронна война на Русия и използването на безпилотни летателни апарати са три от проблемите, с които се сблъскват украинските войски на терен, казва холандският бригаден генерал Бон.

"Това е много трудно", каза той. "Търсим начини да подготвим украинците да действат при такива обстоятелства".

Снимка: БТА/AP

През последните седмици официални представители на други западни държави са изразили разочарованието си от различията в мненията относно стратегията и тактиката за противодействие на Русия. Това мнение е било подкрепено от един от германските инструктори в Клиц, предпочел анонимност. Той казва, че понякога изпитва търкания с по-възрастните украински командири, които са били обучавани по съветско време и понякога "си мислят, че знаят по-добре".

Но западните военни - чийто най-нов боен опит в Ирак и Афганистан се различава значително от по-традиционната война, която се води в Украйна - също казват, че се учат от украинските въоръжени сили.

Германия не е единствената страна, която има трудности с превода по време на програмите за обучение. Подобен проблем има и в Дания, където във военновъздушната база Скридструп се обучават около осем украински пилоти и десетки души от помощния персонал да летят на изтребители F-16.

Датски военни са заявили, че обучението, което е станало още по-наложително, след като Копенхаген пое ангажимент заедно с Нидерландия да предаде свои изтребители на Украйна, се бави заради разрешението за достъп до класифицирана информация за пилотите. Други причини за забавянето са езиковите умения и здравните проверки, заявиха официалните лица.

Европейските командири твърдят, че са в тесен контакт с украинските си колеги и се стремят да реагират бързо на обратната връзка и променящите се изисквания, докато Киев се опитва да поддържа затихващата си контраофанзива.

Снимка: БТА/AP

Все пак според военния експерт Ник Рейнолдс често е трудно западното обучение да отговори на очакванията и на двете страни.

Киев се стреми към повече тренировки с комбинирано въоръжение, които включват учения с танкове, бронирани машини, артилерия, пехота и дронове, за да се възпроизведат по-точно условията, които съществуват на бойното поле, но такива учения могат да бъдат рисковани. Според Рейнолдс западните държави разбираемо имат ниска толерантност към инциденти и техният подход "не се съчетава добре с изискванията на [Киев] към обучаемите".

Съществува и разочарование от самите оръжия, които западните държави доставят.

Германия се превърна в един от най-големите доставчици на оръжия за Украйна в абсолютно изражение, но канцлерът Олаф Шолц е изправен пред постоянни обвинения в бавене на доставките. Най-голямата европейска държава в крайна сметка се подчини на исканията да достави на Киев танкове "Леопард" - през януари. Сега тя води дебат дали да се съгласи с искането на Киев за крилати ракети "Таурус", като Шолц се опасява от риска от ескалация на отношенията с Москва.

Leopard 1, който Берлин се съгласи да достави заедно с Leopard 2, се смята за по-лош от двата модела, въпреки че се модернизира, преди да бъде изпратен на Украйна. Танкът има тънка броня, която може да го направи уязвим в райони с малко прикритие, като например равния терен в Източна и Югоизточна Украйна, където се водят някои от най-интензивните боеве.