От утре хората трябва да бъдат с маски и на открито, и на закрито. Не, няма да стане това с откритите пространства. Следващата седмица пускаме заведенията, но само тези, които имат градини или постройки, минаващи за такива. Театрите могат да работят, но не и кината. Фитнесите също остават затворени, но залите за йога и катерене са достъпни за желаещите да спортуват. В моловете е забранено да се ходи, освен ако не ви трябва хранителен магазин, аптека, оптика, химическо чистене и още 10 услуги, влизащи в графата изключения. Децата тръгват на училище. След седмица пак ги връщаме вкъщи, всички. После започват да ходят през няколко седмици, редуват се. А всъщност някой разбра ли, че фризьорските салони не са спирали да работят? И малките квартални магазинчета. Нищо че не са хранителни. Освен ако не са фалирали.

Спокойно, това не е най-новата извънредна обстановка, оформена в заповед на здравния министър. Така изглежда реалността, в която живеем през последните няколко месеца, минавайки през т.нар. втора и трета вълна от разпространението на COVID-19. Човек се обърква, дали може да влезе в сладкарницата и да седне да изяде парче торта, или трябва да си я вземе за из път. И през цялото време хората не получиха смислено обяснение за логиката на отделните порции от мерки, които и без това се сменяха през няколко дни, а понякога и през няколко часа.

Дали объркването и несигурността се дължат на най-важния през последната година управляващ орган, известен като НОЩ, или на правителството, на един човек в правителството или пък на хора извън управлението, едва ли някога ще разберем. Щабът продължава да работи, след като мнозинството от партии в новия парламент се възпротивиха неочаквано силно на разформироването му. 

И доколкото все още не е ясно кой ще ни управлява, от кога и на каква стратегия за борба с COVID ще заложи, не че повечето от партиите имат разписана и публично достъпна такава, поглеждаме към най-ярките личности с експертиза и отношение към темата в шестте парламентарни групи. Отношение, показано в медиите.

По-дълго с мерки, по-дълго ще се движи и COVID по хората 

В това изречение може да се събере философията за справяне с вируса на проф. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента "Имунология" в Института по микробиология на БАН. Той е депутат от "Има такъв народ" и член на здравната комисия. През изминалата година медийните изяви на проф. Чорбанов му изградиха образ на критик на мерките, даващ алтернативи на хората, уморени от страха, че трябва да спазват социалните ограничения, за да не заразят себе си и останалите. Ученият не отрича съществуването на вируса, но дава различна теория за разпространението и потенциалното му изчезване. Не отрича и ваксините. Самият той ръководи научен екип, разработващ български препарат срещу COVID. Но смята, че имунитетът на преболедувалите е по-силен от ваксиналния.

Снимка: ТВ Европа

Твърденията на проф. Чорбанов за мерките, въвеждани през няколко седмици или дни, от началото до днес, включват определението "безумни".

"Хората не могат да ходят в мола, но се събират в градския транспорт. Не могат да ходят на заведение, но се събират вкъщи. А в държавите, където са стриктни, дисциплинирани, това не им пречи да удрят рекорди по брой заразени", обясни в ефира на БНТ в началото на тази година имунологът. И припомни поддържаната от него теза, споделяна многократно през изминалите месеци:

"Вирусът ще изчезне от населението, когато се срещне с всички. Колкото по-дълго продължават мерките, толкова повече ще продължава движението на вируса и ще има болни хора".

Чорбанов продължава да твърди и, че смъртността от COVID е ниска. Но измерена като процент от установените случаи на зараза плюс скритата заболевамост от вируса.

Ученият от БАН стана популярен с демонстрирането на отношението си към носенето на защитна маска. В телевизионен ефир той се появи с дамско бельо върху лицето си, за да покаже убеждението си - маските не спират разпространението на заразата.

Колкото до масовата ваксинация срещу вируса, проф. Чорбанов стъпва на основно правило в имунологията - тя не се прави по време на пандемия. Според него масова ваксинация не се прави по време на епидемия и защото така се увеличава мутационният натиск и се стимулира появата на нови и нови щамове. Затова по неговите думи пред BTV през март тази година, това, което се случва, е "огромен експеримент".

За разрешената от здравното министерство реимунизация с РНК ваксина на хора, имунизирани с векторна ваксина, ученият попита в ефира на "7/8TV" чия е била смелостта да вземе това решение, при положение, че няма изследвания, които да показват страшно ли е това или не е страшно. И обеща като член на здравната комисия да поиска информация за него.

Задължителна ли да бъде ваксината срещу COVID? Не, разбира се. Но няма логика ваксинираните и преболедувалите да продължат да спазват социалните мерки, смята проф. Чорбанов. Според него версията, че тези хора разпространяват вируса, граничи със сюжет от "Междузвездни войни".

Протестиращи без маски - обвиняват кабинета за хаоса, предлагат общи решения

Основните критики към сегашното управление на ситуацията с COVID от страна на другата нова политическа формация "Изправи се! Мутри вън!" излизат от съпредседателите Мая Манолова и Николай Хаджигенов. Двамата са сред организаторите на антиправителствените протести от миналото лято, на които мерките като носене на маска и спазване на дистанция бяха въпрос на лична отговорност. И рядко се спазваха, макар и на открито.

Снимка: БТА

Бившият омбудсман Мая Манолова най-често обвинява сегашното правителство в оставка в хаотични действия, прехвърляне на отговорността между отделни институции, както и в липса на реална подкрепа за българския бизнес за справяне с икономическата криза. Манолова настоява за създаване на нов орган от доказани експерти, "готови да отстояват здравни решения".

Снимка: Официален профил във Facebook на Отровното трио

Членът на "Отровното трио" Николай Хаджигенов, макар и без медицинско образование, обясни в ефира на Nova, че жертвите на вируса щели да бъдат факт и с мерки, и без мерки. А лично той би отстранил от Щаба ръководителя, професор Венцислав Мутафчийски, и шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

В предизборната програма на коалицията са разписани 9 решения за управление на COVID кризата. Конкретика се вижда в предложенията за заплащане на тестовете за вируса с публични средства, преструктуриране на болниците, така че да не се отказва прием на тежко болни хора при наличие на незаети легла, приоритетно ваксиниране на уязвимите групи у нас.

COVID-19 - от международна филмова продукция до незабавни преговори за руска и китайска ваксина

COVID-19 може да се окаже филм с много режисьори, съвместно производство на няколко кино студии, като се започне от САЩ и се стигне до Ухан. Това казa в интервю за Дарик радио социологът и депутат от БСП професор Иво Христов, два месеца след началото на извънредното положение у нас. Още месец по-късно пред друга медия той говори за "операцията" с коронавируса и за манипулация в цифрите.

Снимка: bTV

Освен конспиративните размишления на проф. Христов, от левицата си позволяват да демонстрират липса на доверие в основните предпазни мерки. През октомври, малко преди да бъде регистрирана втората вълна на вируса у нас, депутати от БСП влизаха в пленарната зала без маски и отказваха да ги сложат, дори след настойчивата забележка на председателя Цвета Караянчева.

По същото време разпознаваемият лекар в партията, депутатът проф. Георги Михайлов започна да представя предложения за борба с пандемията, сред които безплатни тестове за COVID, създаване на специални пунктове за тестване, вместо хората да чакат на опашка пред фургони, сериозна разяснителна кампания за населението, която да намали паниката.

А като част от предизборната си кампания през март от БСП излязоха с програма за подобряване на здравеопазването, включително мерки за реорганизация на системата в полза на пациентите с COVID и с други заболявания. В нея е заложено отделянето на чисти от COVID болници и на такива само за пациенти с този вирус, гарантиране на базови заплати за медицинските кадри, започване на преговори за доставка на китайска и руска ваксина, за могат хората да избират между всички възможности.

Грешна комуникация предизвика недоверието във ваксините срещу COVID

Твърдението е на пулмолога д-р Александър Симидчиев, който беше член на Медицинския експертен съвет, създаден от правителството, за да се грижи за информираността на хората по отношение на вируса. Съветът просъществува само 2 седмици през миналата година и се саморазпусна. Продуктът от неговата работа беше един - създаване на наръчник за действие на медиците при COVID. А днес д-р Александър Симидчиев е депутат от Демократична България, председател на здравната комисия в парламента.

Според него основната задача на държавата на този етап от пандемията е да убеди възможно най-много хора, че е нужно да се ваксинират.

Снимка: БТА

"Ваксините спират тежкото боледуване и приемането в болница. Когато хората са ваксинирани, пандемичният процес започва да угасва, не се разпространява по същия начин. А мерките, докато бъдат ваксинирани повече хора, са носене на маски, миене на ръце и физическа дистанция между хората", обясняваше д-р Симидчиев във Фейсбук по време на предизборната кампания.

По думите му правителството е допуснало комуникационни грешки в информирането на хората от рисковите групи и е създало общо недоверие във ваксините чрез разнородна информация за тях. Как да се организира самият процес на имунизация - според д-р Симидчиев онлайн записването се доближава до нужния подход, но трябва да има няколко кандидати с разработени системи за записване, от които да бъде избрана най-ефективната.

Като лекар, д-р Симидчиев не подкрепи отварянето на заведенията в началото на март, които така или иначе бяха затворени 3 седмици по-късно, в очакване на пика на третата вълна.

Решенията трябва да се вземат от медицинските експерти

А на практика се вземат от правителството, често в разрез с вижданията на лекарите. Така описва управлението на кризата с вируса д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС и народен представител за пети път в настоящия парламент. Д-р Джафер е онколог и като депутат през последните няколко години работи за по-достъпна профилактика на рака на гърдата.

През октомври, непосредствено преди втората вълна у нас, д-р Нигяр Джафер заяви пред Dariknews, че правителството действа с нелогични решения за разхлабване на мерки, въпреки броя на заразените. Според нея няма място за паника, но няма и за отричане на проблема.

Месец след това в интервю за БНР здравният експерт постави въпроса с липсата на възможност за масово безплатно тестване на хората. Това според нея е една от най-мощните противоепидемични мерки. И отново наблегна върху нуждата от затягане на мерките.

В края на годината Джафер разкритикува управляващите, че закъсняват с информационната кампания за ваксините срещу вируса.

Информираме хората през няколко часа, нищо не е окончателно

Управлявалата за 1 път с пълен мандат партия ГЕРБ посрещна COVID кризата със здравен министър-финансист, засенчен от фигурата на ръководителя на Националния оперативен щаб - проф. Венцислав Мутафчийски, хирург и директор на ВМА. Той бързо влезе в ролята на безкомпромисен началник на голямо военно формирование, в което хората имат нужда от обучение как да мият ръцете си, и от значителен обем стряскаща информация за усложнения, страдания и смърт, за да си останат вкъщи.

Снимка: БТА

Мутафчийски пое публичната отговорност за затварянето на търговските обекти, на фризьорските салони, които все пак се оказаха незатворени през цялото време, за забранените разходки в парка и планината, за изграждането на КПП-та по изходните точки на големите градове, за зелените коридори, които първоначално ограничиха пенсионерите да пазаруват само сутринта, а след това ограничиха всички останали за въпросните два часа, в които и до днес в хранителните магазини няма почти никой, както и за други решения на правителството, променяни през няколко дни и понякога през часове.

През лятото управлението на кризата мина в ръцете на проф. Костадин Ангелов, хирург и магистър по здравен мениджмънт, директор на университетската Александровска болница. Той зае поста на здравен министър и измести или пък пое товара от плещите на ген. Мутафчийски в брифингите за информиране на българското население. Отличително за него е успокояващото, почти патетично говорене за мерките и последователните стъпки на управляващите в борбата с разпространението на вируса. Министър Ангелов не отказва да отговаря на въпроси, но и не дава исканите отговори. Като например: какъв е ефектът от зелените коридори за пазаруване на пенсионерите, година след въвеждането им?

Освен медицински и ограничаващи контактите мерки, от управляващата партия, заедно с коалиционните си партньори въведоха поредица от икономически и социални мерки. Тепърва ще се измерва техният ефект.

Всяко чудо за 3 дни

Само толкова успя да издържи премиерът в оставка на парламентарното говорене срещу закриването на Националния оперативен щаб. Разформирован в четвъртък вечерта, Щабът беше върнат на работа в неделя сутринта, със заявка от централата на ГЕРБ, направена лично от лидера на партията Бойко Борисов в края на по-миналата седмица.

А срещу разпускането му особено категорично се обявиха и от БСП, и от ДПС, и от Демократична България, и от коалицията "Изправи се! Мутри вън!". Единствено от партията на Слави Трифонов дадоха заявка, че ще сформират нов щаб, с "истински професионалисти", ако имат възможност да управляват. В понеделник стана ясно, че въпреки възможността, от "Има такъв народ" не искат да управляват в мандата на 45-тото Народно събрание.