Нова страница в политическото говорене беше открехната през изминалия уикенд. Навръх шестия месец от кабинета Денков-Габриел и точно три месеца преди очакваната ротация на премиерския пост двама представители от висшия ешелон на ГЕРБ - Даниел Митов и Радослав Чолаков, изведоха теза правителството да бъде оглавено от партийните лидери - Бойко Борисов, Делян Пеевски, Асен Василев и/или Кирил Петков. 24 часа по-късно коментари има само от последните двама. Петков определи идеята като добра, но Василев - като научна фантастика и дистопия.

Почти цялата дискусия протече в ефира на Нова телевизия. Въпросът беше сложен на масата първо от Даниел Митов. В събота сутринта в предаването "Събуди се" заместник-председателят на ГЕРБ посочи, че политическата легитимност се е изместила до такава степен в Народното събрание, че "никой не гледа към правителството, към изпълнителната власт, като към авторитет, който задава пътя, който задава тон".

За причина той назова "екзотиката" на управленската формула, заради която "партийните лидери, носителите на легитимността, са в парламента, те не са министри, не са министър-председател, заместник министър-председател, министри и т.н., а са в парламента".

"Затова всички гледат натам и всичко минава през верига, която налага непрекъснати консултации, а в същото време няма механизъм, който да официализира архитектурата на сглобката", каза още Митов и продължи: "Говори се непрекъснато за това, че трябва да приемем механизъм за координация, взимане на решение, но дори да се създаде, такъв механизъм отново ще продължава да ражда същите проблеми поради простата причина, че самото правителство няма да е съставено от лидерството на партиите, които имат тежест в парламента".

Без да споменава имена, Даниел Митов даде пример с развитите демокрации, които при съставяне на правителства "слагат лидерите си отпред, слагат ги като министри, като министър-председател, за да може да се пренесе тази легитимност и правителството да може да върши работа, министрите да могат да разчитат на подкрепите на парламентарните си групи, да могат те са отговорни пред парламентарните групи и в същия момент имат пряка връзка с тях, могат бързо и качествено да комуникират с депутатите в парламента".

В събота следобед тезата беше развита от съпартиеца му Радомир Чолаков. Отново в ефира на Нова телевизия, но този път в предаването "Офанзива", председателят на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание предложи за премиер Бойко Борисов, а за вицета един измежду лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, както и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"Моето мнение, като човек който наблюдава политическите процеси отвътре, е, че в момента изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерския съвет. Това положение трябва да бъде поправено. Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, в момента са в законодателната, а в изпълнителната са хора, които са изпратени там, за да за да пазят столовете", каза Чолаков в подкрепа на казаното от Даниел Митов часове по-рано.

А след това, подчертавайки, че изразява лично мнение, предложи:

"Министър-председател трябва да бъде г-н Бойко Борисов, вицепремиер трябва да бъде г-н Асен Василев или г-н Кирил Петков, както се разберат. Ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде г-н Делян Пеевски. Това е правителство на България в момента. Това са хора, които могат да взимат оперативни решения, и на които народът им делегирал да взимат оперативни решения. Понеже те са в момента в парламента, изпълнителната власт виждате как е трансферирана върху парламента и парламентът е изкушен да взима оперативни решения, докато правителство пише закони".

Темата беше продължена в новинарската емисия на Нова тв, в която беше излъчено кратко интервю с Кирил Петков. В него съпредседателят на "Продължаваме промяната" заяви, че идеята политически лидери да са в правителството, е добра.

"Това, което аз лично научих за състава на правителството, е, че по-добре да са политически лица с ясна политическа отговорност, отколкото експерти, които всъщност не знаеш дали нямат някаква скрита зависимост. Според мен ясната отговорност е по-честният начин".

Според него при ротацията на премиерите Денков-Габриел промени може да има, но при условието "зад всяка една смяна на всеки един министър, ако това правителство продължава, ще бъде функция на всички да се съгласят.

Ехото от новата карта на политическата масата продължи и на следващия ден. В предаването на БНР "Неделя 150" депутатът от ГЕРБ Тома Биков разграничи партийните органи от предложението на Радомир Чолаков, като го нарече "лична идея".

"Нямаме никакво колебание, че г-н Борисов е най-подходящият за министър-председател - и заради факта на своя политически опит, и заради факта на своята победа, като лидер на партия. Въпреки това не сме обсъждали този въпрос. Още по-малко сме обсъждали въпроса за г-н Пеевски, защото самият г-н Пеевски преди 2-3 седмици от името на ДПС заяви, че те нямат никакво желание да участват в изпълнителната власт".

След като му беше напомнен и друг цитат от Делян Пеевски, в който той каза, че ако сегашният премиер не може да се справи, е готов да заеме поста, Тома Биков отговори, че това е било "изказване в контекст" и не го не приема сериозно.

Надвечер в неделя дойде ред темата да коментира и Асен Василев. В предаването "На фокус" по Нова тв финансовият министър се изказа в по-доста по-различен дух от Кирил Петков и отсече, че хипотеза от ГЕРБ да пожелаят да бъде подкрепен някой друг за следващ премиер, освен Мария Габриел, "няма към момента".

"Честно да Ви кажа, това бих го сложил в категория научна фантастика", коментира Василев, като обясни, че вижда подобен сценарий като дистопия (бел.ред. - място, което не съществува).

"Всякакви неща всякакви хора говорят. Всеки си измисля някакви сценарии, в които животът е такъв, какъвто му харесва", продължи Асен Василев.

Той беше категоричен, че като лидер на "Продължаваме промяната", би призовал парламентарната група да подкрепи първоначалното решение - "ясна договорка март месец г-жа Габриел да стане премиер, а г-н Денков - вицепремиер".

В същата посока беше и единственият коментар от страна на "Демократична България". Лаконична по темата беше бившата министърка на правосъдието Надежда Йорданова. Отново пред Нова телевизия тя нарече предложенията "предколедни закачки":

"Това, което сме обсъждали, и за което нашата парламентарна група има позиция, е, че ротационният премиер е Мария Габриел. През март. Това е разбирането от наша гледна точка. Всичко друго аз приемам като предколедни закачки. Друг вариант извън ротационен премиер Мария Габриел не е обсъждан. В нито един вариант, включително във формат "Демократична България - Продължаваме промяната".

Въпреки че днес премиерът Николай Денков излезе пред журналисти, за да говори за Шенген и Конституцията, той се съгласи да коментира въпроса за ротацията

"Аз се съмнявам Кирил Петков да каже нещо различно от това, което аз казвам сега. Ние имаме договореност с ГЕРБ, която е публично известна. Това е, че Мария Габриел ще бъде следващият премиер, а аз ще стана следващият вицепремиер. Това е договорката и никой друг от нас не е обсъждал различни варианти", категоричен беше Денков. Той добави, че ако има промяна, "това означава, че някой нарушава договорката" и уточни, че няма да обсъжда други варианти "в момента".

Все още мнение по темата не са изразили другите двама лидери, чиито имена бяха засегнати в предложението Бойко Борисов и Делян Пеевски. Засега, в началото на тази седмица, тяхното внимание е съсредоточено върху извънредните заседания на Народното събрание за конституционните промени, както и към процедурата по приемане на бюджета за 2024 година.