Китайските институти за съвременни международни отношения (CICIR) са една от най-влиятелните организации за геополитически изследвания и анализи в Китай. Наричани от ЦРУ "потаен тинк-танк с дълбоки връзки в разузнавателната общност", историята на Институтите датира от кървавите години на гражданската война в Китай. Организацията е и единственият център за изследване на международните отношения, преживял Културната революция без да бъде засегнат. Днес CICIR е под прекия контрол на китайското Министерство на националната сигурност, а изводите на организацията влияят и оформят външната политика на Пекин.

Всичко това прави последния доклад на организацията относно войната в Украйна повече от интересен.

Кризата в Украйна демонстрира няколко важи характеристики, пише CICIR.

На първо място, това е война на изтощение със значителни загуби за всяка страна. За две години Киев и Москва са инвестирали значителни човешки, материални и финансови ресурси в конфликта.

Нито Русия, нито Украйна могат да започнат решителна офанзива, за да обърнат хода на войната. Същевременно нито една от страните не иска да приеме резултата от фронта за окончателен. Дипломатичното решение става трудно осъществимо, като пред намирането му има две сериозни пречки.

Първата е, че позициите на Русия и Украйна са диаметрално противоположни. Русия не може да загуби войната, тя не може да си позволи да се откаже от анексираните територии и ще продължи настъпателните си операции. Междувременно, Украйна отказва да признае реалностите от фронта и се стреми да възстанови напълно територията си. Участващите в конфликта страни не могат да спечелят, но и не могат да си позволят да загубят. Поради това войната ще продължи. Според CICIR бойното поле ще остане относително статично в краткосрочен план, което затруднява осъществяването на дълбоки настъпления. В Пекин отчитат нарастване на броя ударите в тила на Русия и на Украйна.

Другата пречка за по-бързия път към дипломатическо регулиране на конфликта идва от Съединените щати и Европа. Те ще продължат да помагат на Украйна. Умората им обаче става очевидна. По данни на CICIR в началото на украинската криза 72% от американците активно подкрепят помощта за Киев, но този брой спада до приблизително 63% към октомври 2023 г. През април 2022 г. 33% от респондентите в ЕС силно подкрепят доставката на оръжия и помощи за Украйна. Този процент е спаднал с 10 пункта през 2023 година.

Според CICIR подкрепата за пращане на нови оръжия в Украйна е двойно по-ниска в Европа, спрямо тази в САЩ.

Китайският мозъчен тръст отделя значително място и на последствията от войната в Украйна. Ето какво гласят изводите на организацията:

  • Виждаме прекрояване на установения световен ред след края на Студената война. Русия и Съединените щати отново са в сблъсък. Те виждат промяната на международния ред възможна именно чрез развръзката на ситуацията в Украйна.
  • Войната обаче доведе до укрепването на западния лагер. САЩ силно преувеличиха "руската заплаха" и допълнително активираха многостранни механизми за сигурност с Япония и Южна Корея, Обединеното кралство и Австралия.
  • Стратегическият буфер между НАТО и Русия изчезна. Това създаде ясно геополитическо разделение и потопи Европа в нова Студена война.

Кризата в Украйна извади войната отново на дневен ред, като средство за постигане на национални цели. Освен, че повиши вероятността за пряк сблъсък между големите сили, генерирайки серия от регионални горещи точки. През септември 2023 г. Азербайджан започна антитерористична операция в района на Нагорни Карабах, като постигна пълна победа. САЩ и Западът накараха Япония и Южна Корея да увеличат значително военните си бюджети. Това вероятно ще доведе до все по-ожесточена игра на великите сили около Корейския полуостров. Войната в Украйна подейства като индиректен стимул за възобновяване на израелско-палестинския конфликт.

Можете да прочетете целия доклад на английски език ТУК >>>

Поглед от Европа

Изводите на CICIR се споделят и от други китайски анализатори, а Европейският съвет за външни отношения обобщи преди време протичащия в Китай дебат.

"Раздухването на така наречената агресивна роля на Русия и подкрепата към Украйна, спечели на администрацията на Джо Байдън политически капитал. Освен това конфликтът се оказа доходоносен за множество американски енергийни компании, както и за военно-промишления комплекс на страната. А това са същите субекти, на които американските политици се опитват да угодят", заяви преди време Уанг Джън, експерт по външна политика от Шанхайската академия за социални науки, цитиран от Европейски съвет за външни отношения.

В очите на повечето китайски анализатори Вашингтон се облагодетелства от войната в Украйна, а Европа е тази, която ще плати сметката от конфликта. Като доказателство за това те дават санкциите над Русия, чийто пряк ефект бе нарастването на вноса на енергоносители от САЩ в ЕС. Анализирайки войната, китайските мозъчни тръстове виждат свидетелство за провала на възможностите за възпиране на САЩ.

Според Пекин, за разлика от Студената война, Западът не успя да мобилизира развиващите се страни за своята кауза. В резултат на това китайската дипломация е превърнала в свой приоритет спечелването на тези "необвързани" страни в Африка и Южна Америка.

От Европейски съвет за външни отношения изтъкват, че в Китай са разочаровани от неспособността на Русия да приключи войната бързо и бавната ѝ реакция на реалностите през 2022 година. Въпреки това те са почти единодушни, че Москва е способна да издържи "битката на изтощение".

Освен това случващото се в Украйна влияе на плановете на Пекин за Тайван.

"Ако основният аргумент на администрацията на САЩ да не се намеси пряко в Украйна е избягването на война с ядрена суперсила, защо същата логика да не се прилага за Тайван?", питат китайските анализатори.

Въпреки това те отчитат, че ако предприеме подобни стъпки, Пекин трябва да се подготви за значителни международни санкции.

"Ситуацията с Германия е може би най-големият урок от войната за нас. Енергийната зависимост на Берлин от Русия в крайна сметка нямаше никакъв ефект върху външнополитическите решения. Ако Китай се окаже в подобна ситуация заради Тайван, то не трябва да очакваме икономическите интереси да надделеят над геополитическите за американски съюзници като Германия", заявяват анализатори от Пекин.

В икономическата сфера войната в Украйна даде допълнителен тласък на собствените усилия на Китай да стане по-малко зависим от чуждестранните си партньори. В дипломатичен - Пекин търси да се представи като единствената неутрална страна, за да спечели Глобалния юг. А във военно отношение, Китай започва да се подготвя за ремилитаризирането на Япония, Южна Корея и Австралия и потенциалната им намеса в Тайван, считат от Европейски съвет за външни отношения.