Сватбената традиция повелява булката да носи нещо старо, нещо синьо и нещо назаем. Може да се каже, че булчинският ритуал е претворен в персоналния състав на новия служебен кабинет "Главчев", където виждаме за всекиго по нещо. Без да твърдим категорично че този или онзи кандидат за служебен министър е бил някога политически обвързан, то можем да проследим кариерата му при коя власт се е развила и е процъфтяла, или пък да отбележим, че е била константна величина, независимо кой е управлявал. 

Вероятно моделът "за всекиго по нещо", с акцент не върху политически фигури, а върху експерти, би могъл да е валиден в този случай, защото анализаторите веднага започнаха надпреварата да съзират представители на ГЕРБ, на Румен Радев, на ПП-ДБ, на ДПС, че дори и на БСП и ИТН, независимо какво мислят самите формации за кандидатите.

Преди шест дни Димитър Главчев направи заявката, че министрите ще бъдат "равноотдалечени политически". При попълването на състава обаче вероятно и самият номиниран за служебен премиер си е дал сметка, че профилът на хората в списъка не отговаря напълно на анонса му, защото днес, при представянето на имената, прозвуча друго обещание - за кабинет, който е "политически балансиран". А той изглежда такъв. Твърде рано е да му се лепят етикети от типа "кабинета Беров" или копи-пейст на кандидат-състава на кабинета "Габровски".

Това всъщност е кабинет на конституционните промени, защото е резултат именно от отнемането на правомощията на президента и възможността той да си назначи министрите. 

И без да звучи упрек, ясно е, че България е малка, а добрите държавни експерти се броят на пръсти. Затова се налага, ако са незаменими специалисти, да запазват мястото си при смяната на различни власти. При професионалната държавна администрация всъщност би следвало точно това да е правилото, но у нас винаги имаме едно наум заради партийните традиции за чистки.  

Кой кой е от служебните министри и на какъв политически фон се е развила кариерата му

Бившата следователка, прокурорка и сегашна заместничка на главния прокурор Борислав Сарафов Мария Павлова е предложена за правосъден министър. Първата реакция е, че това е нарушение на разделението на властите и тя ще трябва да напусне прокуратурата, за да премине в изпълнителната власт. Но това вече й се е случвало назад в годините на юристката с дълъг стаж, след като неколкократно е участвала в служебни кабинети на Румен Радев, идвайки и от Следствието.

Павлова е била вече служебен министър в кабинета с премиер Огнян Герджиков през 2017 г. В периода 17 май 2021 г. до 27 май 2022 г. е заместник-министър на правосъдието в две служебни правителства, излъчвани от Радев -  заместник-министър на правосъдието при Янаки Стоилов, а след като той става конституционен съдия, тя вече е заместник на Иван Демерджиев. Впоследствие, при управлението на ПП-ДБ се върна на работа като следовател, за да заеме отново зам. министерския пост при министър на правосъдието Крум Зарков през август 2022 г., в поредното служебно правителство на президента. Мария Павлова запази поста си до средата на юни 2023 г., когато изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов я взе в екипа си като своя заместничка. 

Снимка: БТА

Предложената за финансов министър и вицепремиер Людмила Петкова е популярна като експерт от висока класа и в изявите й до момента няма политически заигравaния. Безспорен капацитет в областта на финансите, с над 30 години опит в областта на данъчната политика и управлението на публичните финанси - така я представи Димитър Главчев пред партиите и президента. А политическите сили добре я познават, защото Петкова работи в МФ още от 2010 г., като директор на дирекция "Данъчна политика". И остава при всички смени на кабинети. Била е зам.-министър на финансите в кабинета Орешарски. Тогава финансов министър беше сегашният подуправител на БНБ Петър Чобанов. Петкова и вчера присъстваше на заседанието на бюджетната комисия, където редовно представя позицията на финансовото ведомство от години по темата данъци, основно по време на бюджетната процедура. Вчера обаче журналистите й бяха устроили клопка с въпроса дали тя ще става министър в служебния кабинет. Сдържаната Петкова, която не си е позволявала политически изявления, и сега отклони отговора. Няма да е пресилено да предположим, че има повече часове работно време, навъртени в Народното събрание, отколкото в МФ. 

Снимка: БТА

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов напуска НОИ, за да отговаря за цялата социална политика в изпълнителната власт. По време на управленията на НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ, Иванов е зам.-директор и изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. От юни 2016 г. до септември 2017 г. заема поста заместник-министър на труда и социалната политика, когато министър е Зорница Русинова от ГЕРБ. След като в новия мандат на ГЕРБ, вече в третия кабинет "Борисов", социален министър става шефът на НОИ Бисер Петков, Иванов е предложен за титуляр на неговото място. Така на 19 септември 2017 г. огромно мнозинство от 183 гласа от всички партии в НС го избра за управител на НОИ. Нямаше "против", а само един депутат се въздържа. Политическите сили го хвалеха, че е експерт в своята сфера и най-вече по пенсионната тематика. 

Снимка: БТА

Бъдещият външен министър Ивайло Ценов е дипломат от кариерата с 15 години зад гърба си като консул във Виена. Той е избраникът заради много добрите си връзки с австрийското правителство. "Ръководел съм се от това, тъй като, знаете, това е единствената държава, която е против приемането ни в Шенген и по земя", аргументира избора си Димитър Главчев. Ивайло Ценов е съветник, завеждащ Консулската служба в посолството на България в Австрия.

Служебният министър на отбраната - ген.-лейт. Атанас Запрянов, също идва от кабинети на ГЕРБ, но най-вече от досегашния - на ПП-ДБ, където от миналия юни до сега е заместник на Тодор Тагарев и отговаря за модернизацията на армията. О.р. ген.-лейт. Запрянов е офицер от кариерата, завършил Военната академия "Будьони" в Ленинград, днес Петербург, през 1982 г. След промените изкарва курс във Военната академия във Вашингтон. Заемал е ръководни длъжности в Генералния щаб, а след като минава в резерва, става съветник на министъра на отбраната Аню Ангелов в първия кабинет на Бойко Борисов. След това Запрянов е бил заместник-министър на отбраната в две правителства на ГЕРБ - от юли 2016 г. до януари 2017 г. и от май 2017 г. до април 2021 г. В миналото заема различни командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. Бивш началник на Военна академия "Г. С. Раковски". Представител на Началника на Генералния щаб на Българската армия във военните комитети на НАТО и ЕС.

Снимка: БТА

Председателят на Надзорния съвет на ББР Росен Карадимов е предложен за министър на иновациите и растежа. Бившият социалист и социалдемократ е преминал като депутат в миналия век последователно през БСП, Евролевицата и ПД "Социалдемократи". Като народен избраник, още във ВНС, юристът е участвал в изработването и гласуването на новата Конституция. Заместник-председател е на Столичния общински съвет в периода 1999-2003 г. Беше премиерски съветник по време на Тройната коалиция на Сергей Станишев. Години по-късно се оказа нещатен съветник и на сегашната лидерка Корнелия Нинова, докато от две години насам е в ръководството на Българската банка за развитие. Юристът беше назначен през ноември 2022 г. за председател на Надзорния съвет на ББР при служебния кабинет на Гълъб Донев от служебния министър на иновациите тогава Александър Пулев. 

Снимка: bTV

Служебен министър на икономиката и индустрията ще бъде дългогодишният шеф на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Цели 13 години финансистът с юридическо образование ръководи антимонополния орган - от 2003 до 2016 при различни правителства. Не е помръднат нито по време на управлението на НДСВ с ДПС, нито при Тройната коалиция, нито при ГЕРБ. Остава на мястото си и при служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки.

Когато Симеон Сакскобургготски идва на власт и сменя Иван Костов и СДС през 2001 г., Николов е назначен за председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Бил е председател на Патентното ведомство и на Национална компания "Индустриални зони". В "Зоните" беше назначен в края на март 2022 г. от Корнелия Нинова в качеството й на министър на икономиката в кабинета "Петков". Николов обаче остана на поста само пет месеца, тъй като служебният министър на икономиката Николай Стоянов в кабинета на Гълъб Донев, сменил Нинова след падането на кабинета, върна старото ръководство.

Снимка: НКИЗ/БТА

Служебен министър на енергетиката става изпълнителният директор на националния газопреносен оператор "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Малинов застава начело на "Булгартрансгаз" по времето на третия кабинет на ГЕРБ през 2018 г., но и преди това е работил в компанията като юрист. Председател е на Съвета на директорите на "Газов хъб Балкан" и е член на Борда на директорите на Gastrade S.A. - проектната компания, която изгражда терминала за втечнен газ край Александруполис. Член е и на Борда на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ - ENTSOG.

Снимка: БТА

Хематологът д-р Галя Кондева е номинирана за министър на здравеопазването в служебния кабинет с кандидат за премиер Димитър Главчев. В момента тя е изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София. В периода от 2003 г. до 2008 г. е началник отдел към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Оглавявала е Столичната здравна каса. През 2009 г. участва в конкурса за директор на НЗОК, но парламентът избират Румяна Тодорова. Кондева над 30-годишен опит като лекар. Работила е в болниците "Пирогов", "Вита", "Токуда".

Снимка: БТА/Супердок
 

Номинираната за регионален министър инж. Виолета Коритарова е оглавявала Агенцията по геодезия, картография и кадастър по времето на ГЕРБ - от 2018 до юни 2023 г. На поста е била назначена от министъра на регионалното развитие в кабинета "Борисов" - Николай Нанков. Експерт с опит в областта на геодезията и геоинформационните системи, инвестиционното планиране, поземлените имоти и регистри, е записано на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Тя е дългогодишен служител на Агенцията, а преди това е работила в Министерството на земеделието и горите и в Министерството на образованието и науката.

Снимка: МРРБ

Инж. Петър Димитров е предложен за министър на околната среда и водите. Той е зам.-министър в кабинета на ПП-ДБ в оставка и в момента. Вече е бил член на служебен кабинет - заемал е зам.министерски пост в МОСВ в последните две служебни правителства, назначавани от президента Румен Радев. Той е магистър е по хидромелиоративно строителство, със специализации в България, Япония, Германия и Италия, докторант е в Университета по архитектура, строителство и геодезия - Хидротехнически факултет. В продължение на 20 години работи в най-голямата по териториален обхват Басейнова дирекция в България - Дунавски район. Заемал е различни експертни и ръководни длъжности, като над пет години е бил директор на БДДР. В периода 2003 - 2020 г. участва активно в разработването, актуализацията и прилагането на плановете за управление на водите и за управление на риска от наводнения на Дунавски район и на Международен басейн на река Дунав.

Снимка: БТА

Вероятно като реверанс към президента и неговото служебно правителство изглежда завръщането на министъра на културата Найден Тодоров, който вече беше служебен министър в кабинета на Гълъб Донев. Около диригента няма спекулации за близост с една или друга партия. По време на управлението си до юни 2023 г. начело на МК той не предизвика скандали. "Найден Тодоров е много добре познат. Бил е диригент и в Пловдивската опера и филхармония, в Русенската опера и филхармония, от 2017 г. е диригент на Софийската опера и филхармония", каза Димитър Главчев в президентството при представянето му.

Източник: Софийска филхармония

Слави Трифонов и екипът му в ръководството на ИТН бяха неприятно сюрпризирани от избора на Главчев на бившия им съратник Евтим Милошев за министър на туризма. Туристическият бранш е в потрес от предложението на служебния премиер продуцентът Евтим Милошев да стане служебен министър на туризма. Браншовиците са недоволни, че му липсва опит в тази сфера. Слави Трифонов пък припомни, че махнал Евтим Милошев от "Шоуто на Слави" "по обективни причини". Реакцията сред представителите на ИТН при президента също беше показателна. Те избухнаха в смях, когато Главчев каза: "Евтим Милошев е доказан експерт и мениджър. Лично го познавам от много години и навсякъде, където е работил, се е справил добре. Мисля, че всички сте свидетели, има и други хора, които го познават добре". Тошко Йорданов отбеляза, че ако закачката е свързана с Евтим Милошев, то те отдавна са се разделили с него. "Мога много неща да кажа за него, но ще се въздържа, защото няма да ви хареса", каза Йорданов.

Снимка: Булфото

Легендарният български баскетболист Георги Глушков е предложен за служебен министър на младежта и спорта. При него партийното минало е чисто. Шефът на Баскетболната федерация е безспорен авторитет в спортните среди. Първият българин, играл в американската НБА. Член на борда на Европейската централа - ФИБА Европа. Досега никога не е заемал пост в което и да е от служебните правителства през годините.

Снимка: БТА

Четири министерски фигури и двама зам.-министри идват от досегашния кабинет на сглобката в оставка

Четирима министри от кабинета "Денков" и двама зам.-министри са поканени да останат и в правителството на Димитър Главчев. Тяхното присъствие в него вече предизвика бурната реакция на ПП-ДБ, но докато министрите на образованието и земеделието са експерти, които нямат партийна обвързаност, от "Продължаваме промяната" предупредиха транспортния министър Георги Гвоздейков, който е партиен член, че ще бъде изключен от партията.

Още една фигура би трябвало да е знак за приемственост между стария кабинет на ПП-ДБ и новия служебен - зам.-министърът на електронното управление Валентин Мундров, който ще смени досегашния Александър Йоловски, нежелан от коалицията на Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Мундров беше и в папката на Мария Габриел, когато прочете проектосписъка за ротацията, неодобрен от ПП-ДБ. Вероятно затова би трябвало да го броим квота на ГЕРБ. Петър Димитров е другият зам.-министър - на околната среда, който ще остане в министерството, но вече като титуляр.

Твърдото място в кабинета на Главчев на МВР-министъра Калин Стоянов предизвика "взривяването" на ПП-ДБ. От коалицията приписват този министър на ГЕРБ и ДПС, докато самият той непрестанно повтаря, че е бил поканен лично от Кирил Петков. Това е обида, реагира Петков при назоваването на името му и лидерите на коалицията напуснаха консултациите при Радев. Така се получи парадоксът, че обещанието за приемственост от страна на посочения за служебен премиер предизвика тъкмо обратното - не подкрепа, а възмущение. Но това едва ли ще разколебае съставителя на списъка от служебни министри.