Преди 27 години започват протести, предизвикани от резкия скок на инфлацията. В нощта на 10 срещу 11 януари 1997 г. протестите ескалират и граждани щурмуват парламента. Протестиращите искат да предотвратят съставянето на ново правителство на БСП, след като парламентът приема оставката на министър-председателя Жан Виденов на 28 декември 1996 г. и по конституция БСП има право на нов опит за съставяне на правителство.

В 37-ото Народно събрание се провежда извънредно заседание за приемане на "Декларация за спасение на България", внесена в парламента на 19 декември 1996 г. от СДС. Парламентарната група на Демократичната левица отменя пет от шестте текста в декларацията на СДС и ги заменя със свои предложения. СДС настоява тя да се гласува изцяло, или да се приеме, или да се отхвърли. Демократичната левица, която има мнозинство, започва да гласува променената декларация абзац по абзац. Депутатите на СДС напускат парламента и се присъединяват към протестиращите пред сградата.

Председателят на СДС Иван Костов обявява пред храм-паметника "Св. Александър Невски" национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение до постигането на искането за предсрочни парламентарни избори. Сградата на парламента е нападната и окупирана от протестиращите, които около 4.00 ч. на 11 януари са разпръснати от полиция, спецчасти и вътрешни войски, а блокираните в сградата на парламента депутати са изведени.

Ето как изглеждат събитията в тази нощ през архивите на БТА:

София, 10 януари 1997 /БТА/ Опозицията обявява национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение до постигането на предсрочни парламентарни избори. Това съобщи лидерът на СДС Иван Костов на прерасналия в митинг многохиляден протест пред парламента.

Митингът започна точно в 22 часа и 10 минути, когато лидерите на опозицията напуснаха Народното събрание и заеха места на трибуната пред храм-паметника "Св. Александър Невски".

Какво стана днес? - запита Иван Костов от трибуната. Днес ние предложихме да бъде гласувана декларация за спасение на България, която по наше дълбоко убеждение е единственото спасение от тази страшна катастрофа, в която се намираме ние и нашата страна. Това беше една добра воля и никой не може да отрече това, каза г-н Костов.

В 9 часа започнаха едни дебати, по-скоро разкатавания на времето с цел ПГДЛ да отмени пет от шестте текста на нашата декларация и да ги замени с други. Те искаха да представят това нещо като национално съгласие. Оставаше само текстът, че сме съгласни да се въведе валутен борд. Ние настояхме те да гласуват нашата декларация изцяло. Или да я приемат, или да я отхвърлят. Те обаче със силата на мнозинството настояха и започнаха да гласуват текст по текст абзаците на собствената си декларация. С това нещо ние не се съгласихме и излязохме от залата, като ви призовахме да ни подкрепите.

Снимка: БТА//Мартин Георгиев/архив

Стражи на демокрацията и на свободата, борци за последните остатъци надежда, които има нашата страна, нарече Иван Костов хилядите привърженици на СДС и на останалите опозиционни сили пред Народното събрание, като им благодари за подкрепата.

Предложихме на ПГДЛ да се насрочи извънредно заседание, на което да се гласува нашата декларация за национално спасение. Предложихме им и друго - да си отидат. Те обаче не пожелаха нито едното, нито другото. След това при нас дойде избраният президент на България Петър Стоянов с едно добро желание - да накара БСП и нейната ПГ да приеме това, което те вътре в парламентарната зала не отричат - едно просто обстоятелство, че отиваме на предсрочни парламентарни избори.

Тогава Петър Стоянов излезе пред вас да ви предложи това - депутатите от БСП да напуснат парламента. Вие не го приехте, заяви г-н Костов пред множеството. В този момент несъгласувано с никого, по тяхно желание започна прегрупиране на бронираните джипки с цел да изведат народните представители от БСП извън парламента. Органите на реда се опитаха да се прегрупират срещу вас откъм задния вход на парламента. Бяха раздигани загражденията, но вместо те да отворят път, вие влязохте навътре. Ние считаме, че това беше една абсолютно несръчна провокация срещу дотогава съвсем мирно протестиращите отвън хора. Това накара ПГДЛ да приеме идеята за извънредно заседание. Тогава те започнаха отново да шикалкавят.

Решиха да печелят време, за да се изчерпи вашето недоволство. Решиха да хвърлят подкрепления срещу вашия протест. Независимо от тяхното печелене на време вашият протест ги накара да започнат заседание. Ние отново им предложихме да се насрочи ново заседание, на което да се гласува нашата декларация.

Насилието, което ние ви предупреждавахме да не се допуска, вече в стълкновението, стана факт. Тогава въпреки всичко те гласуваха да не се насрочва извънредно заседание. След новите атаки ние предложихме на ПГДЛ да направи едностранна декларация, че е съгласна да се насрочат предсрочни избори. Ако не искат - да се насрочи още едно извънредно заседание, на което да се гласува или не нашата декларация.

Снимка: БТА//Мартин Георгиев/архив

Ние решихме да бъдем гаранти на парламента и му дадем възможност да изпита нашия протест. Да се стигне до съгласие по декларацията. Ние сме тук пред вас, за да обявим общата воля на Обединените демократични сили. Повече в този парламент не може да има никакво съгласие. Ние напускаме този парламент. И едновременно с това го напускаме физически, защото считаме, че рискът за вас навън е по-голям, отколкото за тези, които са вътре.

Решени сме да организираме национална политическа стачка и да ви призовем към гражданско неподчинение. Едновременно с това ние гарантираме пред вас, че органите по сигурността няма да използват сила. Защото след 22 часа те имат едно формално основание да го направят. Ние сме тук като ваши гаранти, завърши лидерът на СДС.

*****

София,10 януари 1997 г. /БТА/ Предсрочните парламентарни избори са единственият почтен и спасителен за България изход, каза тази вечер новоизбраният президент на България Петър Стоянов пред многохилядния митинг пред Народното събрание.

От нас се иска да бъдем твърди. От нас очакват да извършим нещо, което би могло да се окачестви като провокация, но няма да го направим, каза новоизбраният държавен глава. Той благодари на младите хора и особено на студентите за изразената подкрепа на искането на опозицията за предсрочни парламентарни избори.

Нямам глас, с вас съм, каза накрая Петър Стоянов.

След него пред митинга говори лидерът на ПГ на СДС Йордан Соколов. Той заяви, че днес благодарение на хората пред парламента демокрацията у нас е постигнала една победа. Хората видяха какво иска голяма част от българския народ. Следващите дни ще са дни на протест и на засилващ се натиск на обикновените хора срещу БСП, обобщи Йордан Соколов... След него пред митинга говори Анастасия Мозер, както и други лидери на опозицията.

Малко след полунощ на 10 срещу 11 януари БТА публикува обръщение на действащия президент Желю Желев:

София, 10 януари 1997 г. /БТА/ Бях пред парламента, влизах също и в парламента, пред парламента има насъбрани много млади хора, които искат предсрочни избори и промяна. Аз предупреждавах в продължение на втора година, че така, както отиват нещата, в България събитията могат да излязат извън контрол. Това вече стана, това вече е факт. Цялата вина за това носи парламентарната група на БСП и парламентарното управление у нас. Аз поддържам протестите на гражданите, които излизат по улиците на големите градове, след като са докарани до това свръхмизерно и унизително положение, че трябва да протестират. С това те доказват, че са граждани и хора с достойнство. Не одобрявам насилието и рушенето, то не служи на демокрацията. Призовавам към ред и законност.

При тази обстановка аз утре няма да връча мандат за съставяне на ново правителство.

Свиквам Консултативния съвет за национална сигурност.

Някои протестиращи опитваха да нахлуят през прозорците на първия етаж на Народното събрание

Снимка: БТА//Мартин Георгиев/архив

Това бе тазвечершното обръщение към нацията на президента Желю Желев по повод днешните протести в столицата и страната.

Как са изведени депутатите от парламента:

София, 11 януари 1997 г. /БТА/ В два часа след полунощ започна операцията по извеждането на депутатите от ПГДЛ от сградата на Народното събрание. Близо двеста военнослужещи от СОБТ и от "Вътрешни войски" обградиха народните представители и започнаха да ги извеждат към северния вход на парламента, когато се появи шефът на СДВР полк. Красимир Петров и заповяда отстъпление заради струпаните от тази страна на сградата демонстранти.

Двайсет минути по-късно на баретите бе наредено да изведат в плътен кордон депутатите от югозападния вход на сградата и да ги натоварят на автобуса, паркиран наблизо. Демонстрантите, които започнаха да хвърлят камъни и снежни топки по групата, излизаща от Народното събрание, бяха разпръснати от служителите на СОБТ с палки и ритници. Три от баретите бяха ранени от хвърлените предмети. Според очевидци сред митингуващите също има пострадали.

Един час по-късно, когато демонстрантите бяха напълно разпръснати, от парламентарната сграда бяха изведени председателят на Народното събрание Благовест Сендов, лидерът на ПГДЛ Красимир Премянов, вътрешният министър в оставка Николай Добрев, Нора Ананиева и ген. Димитър Владимиров.

Пространството около парламента призори бе напълно опразнено от митингуващите. Плътни кордони полиция останаха с палки, щитове и шлемове около Народното събрание. Всички подстъпи към него от околните улици са блокирани с железни заграждения.

Сутринта на 11 януари 1997 г. от МВР разпространяват съобщение за събитията:

София, 11 януари 1997 г. /БТА/ В резултат на продължаващите протестни действия и опити за проникване в сградата на Народното събрание към 22:00 часа вчера силите на реда са предприели действия за изтласкване на протестиращите с цел осигуряване на кордон за извеждане на депутатите, се казва в съобщение на пресцентъра на МВР, предоставено тази сутрин на БТА.

Посочва се, че в резултат на възникнали инциденти между полицейски служители и демонстранти наранявания в различна степен до този час са получили 22-ма граждани, петима от които са оставени на лечение в "Пирогов". Четирима служители от Националната служба за охрана са постъпили на лечение във ВВМИ, а осем полицейски служители, повечето от които обгазени, са били приети в болницата на МВР.

Около 2 часа тази нощ няколко депутати от ПГДЛ излезли от югозападния вход на Народното събрание и се опитали да преминат през охраняваната от полицията зона по посока на СУ "Св. Климент Охридски", където на бул. "Васил Левски" са били паркирани няколко автобуса за тях. Тогава около 300 участници в митинга се опитали да пробият кордона от полицейски служители и да осуетят извеждането на народните представители.

По депутатите и по полицейския кордон е изсипан град от камъни, павета и бутилки. Тълпа от полупияни протестиращи изпочупили стъклата на автобусите, в които се опитвали да влязат депутатите, се казва в съобщението на пресцентъра на МВР. За защита на народните представители и автобусите са били насочени полицейски сили, които също били нападнати. При така създалата се ситуация на органите на реда се е наложило да използват щитове за защита, а при пряко съприкосновение - и полицейски палки. В резултат на тези действия тълпата е разпръсната по посока на бул. "Цар Освободител".

Към 3:15 часа протестиращите са разпръснати и в резултат на тези стълкновения са наранени 50 души, в това число и шестима полицаи. На всички пострадали е оказана медицинска помощ, се посочва в съобщението на пресцентъра на МВР.

София, 11 януари /БТА/ "Гневът от жестоката икономическа криза в страната прерасна в петък в най-голямата проява на политическо насилие в България от свалянето на еднопартийния режим през 1989 година. То стана, след като социалистите решиха да съставят ново правителство, пренебрегвайки призивите на опозицията за насрочване на общи избори". Такъв е коментарът на агенция Ройтер за събитията вчера и през изминалата нощ около сградата на Народното събрание. В информация от тази сутрин агенцията съобщава и за започналия днес нов митинг на привърженици на опозицията на площада пред катедралата "Александър Невски". Подробни информации за събитията около парламента през вчерашния ден и през изминалата нощ предадоха и агенциите Асошиейтед прес и Франс прес.

На 4 февруари 1997 г. номинираният от Демократичната левица за министър-председател Николай Добрев, връща връчения му на 28 януари 1997 г. от новоизбрания президент Петър Стоянов мандат за съставяне на правителство и Консултативният съвет по национална сигурност при президента постига споразумение за запазване на социалния мир и за провеждане на предсрочни парламентарни избори.