Началото на бунта преди 27 години: 10 януари 1997-а и щурмът на парламента

Протестът предпостави и връщането на мандата от БСП и номинирания за премиер Николай Добрев

Обратно в новината

Коментари - Началото на бунта преди 27 години: 10 януари 1997-а и щурмът на парламента | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато надеждата беше жива...

Ако имаше тогава интернет,щяхме да сме наясно какво става и какво искаме.Нямаше да продадеме България.

Не беше бунт. Беше организирано активно мероприятие, както всички "бунтове" и "революции".

Баба ми и дядо ми /сега покойници/ бяха на митингите. Комунягите са виновни и нагли. Тогавашният вицепремиер /РУМЕН ГЕЧЕВ/ сега е депутат!

Каква я мислехме, на този бунт, каква стана?! Костов още тогава, като взе властта, с т.нар. приватизация започна да съсипва държавата, а тия сегашните ще довършат неговото дело! Толкоз много имаше тогава за крадене, ама последните години почнаха да се ритат по кокалчетата, щото след 25 год. демокрация нищо не се създаде, само се краде и руши ..... В заключение: "И Господ отгоре през гъстия дим, гледаше на всичко тих невъзмутим" Заб.: в съвременната трактовка под "Господ" трябва да се разбира ПосолствоТО!

Народен съд

Това беше първата "цветна революция" в България, организирана от САЩ. И датата не беше случайно подбрана. Бомбардирането на София от англичани и американци.

Тия, които правихме "революции" остаряхме, и вече не ставаме. Младите.... те не стават за нищо друго, освен да си зяпат в телефоните. България умря. Ако сегашните политици бяха през 90те - щяхме да сме ги изнесли с парцалите много, много отдавна. Днешните млади обаче.... те спазват еврогейските ценности, и протестират във фейсбук.

Да напомня, че Луканов беше убит 3 месеца по-рано. Дори на захлупените като мен, слепите и глухите тогава стана ясно, че живеем в мафиотска държава. За щастие, аз като ученолюбиво момченце няколко месеца по-късно бях в чужбина на стипендия от университета. Яко крадене беше и преди тези събития и след тях, поне не останах да спонсорирам крадците.

Хипер-инфлация. 1 USD = 3000 лв. Официално, за времето си, най-голямата криза в мирни времена, непредизвикана от война или друг катаклизъм. Е, после Аржентина ни би анти-рекорда. Помня как на баща ми му се ревеше, защото заплатата изведнъж започна да стига за седмица. Парите в банка, събирани "за децата", за месец-два. Редяхме се пред Change бюрата да купим 10-20-30 долара, кой колкото има, на луд курс но знаеш, че е по-добре от левчетата с които утре можеш да си избършеш д-то. Това за "патриотите", които искат да бутат борда и да си върнем левчето "защото е яко". Тогава си мислех "Българинът никога повече няма да избере комунисти/социалисти". Още на следващите избори, БСП беше в управлението и Първанов стана президент.

....помня ,че държавните предприятия работеха и разполагаха с валута ,помня ,че всяка седмица получавахме заплати .... Разбрахме ,че кризата умишлено беше предизвикана ,за да се осъществи кражбата на държавните фирми .

А помниш ли, че започнаха да фалират когато се отворихме за света след 90та, не чак през 97ма. Когато трябваше да се конкурират. Я, помисли сега, защо това да държим Западна валута се представя като успех за предприятията? Нямат ли левове? От друга страна, защо западните фирми не държаха левове и рубли?

Мдаааа, демократи сър, демократи ... майдани, цветни революции, преврати ...

То сега управляват по лоши болшевики от тогава. само дето дъбъ в друго посолство козируват. ама иначе са си по леви от бекапе

Тогава беше последният път , когато нормалните Българи и Левскарите със сини шалове на най-първите редици., свалиха комунистите от власт. И всеки ден в София имаше по 100-200 хиляди души на улиците, които викаха кой не скача е червен! Никога преди или след това не е имало такова обединение. Ако не се лъжа после СДС спечели със 70% предсрочните избори. Оттогава насам се взеха мерки, това да не се повтаря. Измислиха ГЕРБ - комунистически подлоги, които да се водят "десни" а реално да си управляват като преди 1989 с наши хора, кръгове от фирми и богопомазани и разбиха агитката на Левски. Но все пак, остава в историята този звучен юмрук в комунистическата муцуна от 1997!

безработицата и защо Щото "приватизационните фондове" трябвало да лапнат залък който сега ще изпърдят

Реалната лихва е отрицателна и в днешно време Левонката ги чека кой ще мигне пръв с номиналната https://prikachi.net/image/eQeYa

Това беше мисленето на комунистите тогава: "Как така народът ще решава какво да става, да ни сваля от власт итн. Нали от москва се реши да задържим властта. Кога е било москва да каже нещо и да не стане! Кризата, гладуващите, икономиката -кучета ги яли. Важно е в москва да са доволни!" Обаче сметките им излязоха криви.

Народа решава на избори малоумнико...не така.. ония пред Белия дом дет искаха тръмп кво стана с тях знаеш ли!? ей го сега реши премиера да е Магнитски а кмета ви ДС издънка.. Дотам го докарахте умнокрасивите

Ония пред белия дом е трябвало да спечелят на избори, ако са повече. Аман от партизани.

Ъхъ...значи тия 97 пред парламента бяха добри..,а ония пред Беляи дом не!? Щизофрения...да!?

96 изборите ги спечели БСП...за твое сведение...да сте чакали следващите

Необходим е безпристрастен анализ за няколко неща - банковите фалити - мутрите, как се появиха и защо полицията бездействаше - хиперинфлацията - икономическата криза, хайде за нея имаше смислено обяснение - ориентация към СССР, които ни отрязаха ... а отрязаха ли ни наистина? Обикновено това е просто оправдания - приватизацията Целият период е особено интересен от чисто историко-фактологично-криминалистична гледна точка

За мен основната причина за хиперинфлацията беше опита на правителството за приватизацията чрез РМД. Веднага след вземането на властта от Костов (за когото никой не беше гласувал, хората гласуваха за Софиянски) се започна приватизация чрез продажби на чуждестранни инвеститори за по 1 долар. Което отговаря и на въпроса защо още на следващите избори БСП практически се върна във властта.

Съмнявам се да има безпристрастен анализ на събитията тогава а и за всичко, случило се сред 10 ноември 1989 г. Чака се, тези които могат да мислят и да сравняват да си отидат от този свят, за да пишетова, което трябва да знае стадото. Може би най- общо въпросите да се сведат до няколко. Какво имахме до 89 година в различните сфери и какво нямаше. Същите въпроси да се приложат и с днешна дата и да се анализира крайният резултат и заслужаваше ли да разваляме граденото. За тези, които въпросите са сложни давам готов отговор. Сега имаме банани, значи сме по-добре

Ами преди 89та нямаше нищо другарю смешник , дори свобода нямаше ! Сега имаме всичко , само тия като теб свикнали нищо да не правят и някой друг да ги носи на гръб докато взима колкото тях си спомнят с нега за соца !

Значи преди 89 имало само мрак, тъмнина и стоновете на днешните късносъбудени грантови антикомунисти. И изведнъж - да бъде светлина, О чудо свободата дойде на крилете на съветск... (пардон навик какво да се прави) на морската пехота. Това си е достойно за монументална живопис - Пешо коня посреща Хилари клинтън или Първанов се целува с Кондолиза Райс след като е подписал договора за американските бази или още по добре Желю с поклон доземи целува ръката на Ричард Ран. И като си спомня и сълзите на Мони Паси просто с умилявам. Благодарим Ви слугинаж и соросоидна паплач за ограбването, опростачването, оскотяването, затова, че няколко милиона от нас ги няма.

Документите остават обаче

Документите ги изгориха в партийният дом именно за да не станат всеобщо достояние и да се види как наистина нищо е нямало в тогавашният соц концлагер България !

От толкоз много "светнати" "спициалисти" дето всичко им било ясно, що ли го докарахме дотук? Майданите се правят от има няма 200 и кусур години (първия документиран е пред бастилията през 1789 година и се празнува като нац. празник на Франция), а до ден днешен работят безотказно навсякъде по света и винаги има шарани в масовката които мислят, че правят революции а после цял живот си "спомнят" каквото са им внушили да си спомнят. Просто помнете методологията на лъжата и не се поддавайте повече. Разпознавайте майданите когато ви ги представят в новините като протести, пърформанси, флашмобове или "революции" made in разни посолства. И може би следващия път предварително подготвените новинарски тв екипи няма да има какво да снимат освен няколко друсани малоумници с павета в ръка. Телевизионните "революции" много разчитат на обикновени хора- заблудени граждани в масовката. Ако няма такива, тогава и майданът няма да успее а следователно и подговеното марионетно правителство няма да бъде инсталирано. ПОУКА - МНОГО ВНИМАТЕЛНО ИЗБИРАЙТЕ ПРОТЕСТИТЕ КЪМ КОИТО ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИТЕ.

Хората тогава си представяха едно бъдеще и протестираха, а сега получиха Борисов, Пеевски и Подмяната

Мълчат колко пенсионери,стари хора и деца в приютите тогава УМРЯХА ОТ ГЛАД.А СЕГА ПЛЕЩЯТ ИДИОТЩИНИ ЗА НАИВНИЦИ КОЛКО ХУБАВО БИЛО ТОГАВА И ТИКАТ бЪЛГАРИЯ В СЪЩАТА ПРОПАСТ ПОСРЕДСТВОМ ЛЕТЧИКА-ПРЕЗИДЕНТ. СЕГА ГОЛЯМАТА ЦЕЛ Е ДА ПРИЛАПАТ ВАЛУТНИЯ РЕЗЕРВ ЗА ВАЛУТНИЯ БОРД И ДА СТАНЕМ РУСКА ГУБЕРНИЯ.

Защо мълчат колко умряха при ковид идиотизма в България? Към 70 хиляди човека повече по обща смъртност. Тук 2021г умират давани 148995. В Туркменистан където било забранено да се говори за ковида умират 41700+ при 6.2-6.3 милиона население тогава - малко по-малко от нашето, но 107+ хиляди по-малко умрели. Вярно не са застаряваща нация като нас и номер 1 по смъртност преди ковида. И за 70 хиляди умрели не разследват! Без значение в какво вярваш. Сириус казал, че е от ковида. Плюс другите очевидни престъпления. И сега на коалицията на предателите, дето трябва да лежат по 5-15 години в затвора по НК. Опре ли се до политика, 0 правосъдие!

Още 10 години и пак ще викаме 45 години Стига

Всичко е един цирк, 27 г . след това децата и внуците на същите червени кратуни управляват страната, разбира се преоблечени в демократии и не сме направили и една крачка напред.....!!!!!

Сега, като знаем, че всичко е било подготвено за да изгорят документи в партийния дом, някак си ентусиазмът на хората от снимките е смешен до наивност.

сега като знаем е така. Ама тогава не знаехме. А бяхме и млади, и наивни. Смятахме, че за 5-10 г. ще се оправим или поне ще тръгнем по правилния път. Ентусиазмут беше голям, а опитът малко. А в това време тези които са се подготвяли от правоверни комунисти да станат "доблестни" капиталисти си плетяха кошницата.

това изобщо не е повод за радостни спомени при положение , че днес държавата ни е тотално разбита .

И как е "разбита" другарю смешник при положение , че е милион пъти по-добре от тогава ? Дай поне един пример ?

всъщност някой тогава зададе ли си въпроса /пък и сега/, защо лева падна в пъти за толкова кратко време. Козлодуй ли гръмна, ТЕЦове ли спряха, национална стачка ли имаше, тотално изпразване на банките ли. Как така при постоянно работеща някаква икономика, една сутрин се събуждаш и долара 3 бона, а след няколко дена /падането на Виденов/ долара пак слезе надолу. Какво ни се промени в държавата за тия 2-3 месеца, че се случи това с лева?

Всъщност това бе първият майдан в България. Министър председателят се противопостави на разграбването на държавната собственост. Помогнаха за тези размирици външни сили. Единственият честен политик тогава беше Жан Виденов.

Колко бързо се забравя историята.

Шило

Последният истински бунт на народното недоволството,овладяно от користни политици!

Снимките са черно-бели? Античност ли се внушава!? Това бше съвсем скоро. Да не би да има страх да не се случи отново!? И този път много по-сериозно!? Кумунизмът продулжава да вилнее под извратената си форма и не може да се насити на власт - прости хора с титли раздадени от "свои" хора.

къде сте сега, бе? мръсни скапани боклуци? дано сте измрели в чужбина

На Посолството. Млади бяхме, много неща не знаехме

Беше станало непоносимо. Мизерия, мутри и мърсотия. Пропуснахме да се разправим окончателно с болшевишките отрепки и днес отново се опитват да ни назидават и да ни плашат с кремълските смрадливци.

90% от тия на снимката които щурмуваха парламента бяха от агитките и банда пандизчии организирани от каракачанов. 10% да си били студенти.

тогава как не влезна народа да ги изтреби тия комунистически отпадъци, които ни докараха до 10 долара заплата и 5 долара пенсия

всички българи участвали и помогнали да се отървем от руския ботуш. Благодарение на вас България изпълзя от руската клоака и пое по нов път в посока запад. Заминавам командировка за Англия нещо ,което би било немислимо , ако не бяха всички тези българи тогава. Българи юнаци.

Държава вече нямаме, наистина ли не е очевидно?

Започнахме тогава, но още не сме го довършили. Всичко трябва да се измете до край

Сега трябва да направим същшият бунт срещу новите либерални комунисти, които иската да ни напълнят с ислямски терористи.

Лично участвах в събитията тогава. Бутнахме комунистите, ама не до край. Комуниста с кръв взема власт и с кръв я дава. Това бе целта, но народа прояви разум, някои от политиците също. Жан Виденов заради своето високомерие се оказа най-глупавия премиер в нова България - единствен излезе от политиката /бе изритан/ без да се облагодетелства почти с нищо, но за сметка пък другарите му от партията компенсираха... Жалко, че това ново начало не изчегърта докрай болшевишко-мутренската сган, която и сега с последни напъни се опитва да отклонява България от европейския й път. И накрая една грешка на Костов - още тогава заедно с мавзолея трябваше да бутне и МОЧА за са няма сегашните трагедии...

Някои хора порастват и поумняват, други нямат такава умствена възможност.

https://www.youtube.com/watch?v=7EBGsOMqABg

това беше Българския майдан, организиран ор Сорос и сащ

така да е трябва ръка да му целуваме и паметник да му вдигнем, че ни отърва от тия руски боклуци.

Майдан срещу Жан, който ни докара до 300% инфлация и заплати по 10 долара

малоумен идиот

С изключение на бай Тошо и предишните не бяха стока , но тези които дойдоха след тях превърнаха България в развалина !

"Началото" на бунта и подготовката му бяха под ръководството и с видимата логистична поддръжка на посолствоТО. По кръстовища в София спираха коли с дипломатически номера на краварите, отваряха багажниците, изваждаха се няколко кашона пиене, салами, суджуци, хляб, после джипката хукваше към другото кръстовище, а тъпунгерите на кръстовището рупаха като невидели. Това го наблюдавах лично на няколко места. Бунт ли? Ала.бала, балами и будали. Превратче, тихо и кротко превратче се спретна.

Както винаги, пълно с коментари на един безработен съветски трол, представящ се за различни хора.

Искаш да кажеш, че ти си работещ трол за пари, ли? По принцип хората пишат тук без пари.

Съветските тролове се почувстваха засегнати от истината и веднага ме репликираха.

безработен. Сега станаха много.

Още от същото

Понеже така и не успяхме да се откачим от мъртвешката хватка на Москва, очакваме РФ да колабира, за да се освободим най-после и ние.

Много добра постановка. Отлично измислено! Честито на милионерите, за останалите идва нов тираж.

е ЖАН ВИДЕНОВ

Абе,умните и красивите и нам кви си още, защо вашия пишман сапунжия не се вижда на снимките от штурма на Парламента?Поне Роско Тапета се хвалеше ,че е писал позиви ли беше,лозунги ли беше като студент и комсомолски активист.

Жан Виденов е единствения български политик отказал неуговорено посещение на Сорос и оставил го да си чака пред кабинета. Жан Виденов също е единствения български политик, хванал се на работа още на следващия ден, за да си изкарва хляба. Респект!

Ето заради такива като вас ще си останем клоаката на Европа

Поне два милиарда долара минаха през куфарчетата. Това бяха парите от валутния резерв. На някой чувствително се напълниха джобовете", каза пред bTV бившият министър-председател Димитър Попов. "От март до декември 1990 година, това прави осем месеца, от валутния резерв изчезнаха 2 млрд долара", спомни си той. Според него имало списък за тези пари, който навремето бил държан от Андрей Луканов и е ясно кой ги е получил. Попов смята, че много малко от тези пари са се върнали обратно в страната. "Този процес е доста мъчителен", каза още бившият премиер.

След 34 години България няма икономика, здравеопазване, образование,съдебна система. Останахме 6 милиона. Най-бедни сме в ЕС, а вие тука хвалебствия леете за 10.11. пълни идиоти диражии.

Абе, защо всички снимки са черно-бели. Събитията са от 1997-ма, не от 1947-ма.

такива беха телефоните тогава. чернобели

Отказа НАТО Отказа да продаде без пари Нефтохим на Тема Вяхирев. Западът блокира сметките на България Вяхирев чрез марионетката си Кюлев, шеф на Руско Българската банка раздаваше по 70 ДМ на студент да крещи Кой не скача е червен ВИС и СИК също раздаваха по толкова. Доган в Попското изкара Костов начело. Добрев и Първанов продадоха мандата на БСП на СДС Дойде Костов ,продаде Нефтохим на Вяхирев без пари Издигна жената на Добрев за шеф в просветата и пусна сина му Киро хванат с 300000 ДМ на Калотина. Даде коридор на американците срещу Сърбия, въпреки че Турция и Гърция им отказаха. Това бе условието на Клинтън за влизането ни в НАТО. Въведе престъпният закон за ликвидацията който нито една държава в света не е създавала Така започна срутването на България и Българите

"...Кюлев, шеф на Руско Българската банка раздаваше по 70 ДМ на студент да крещи Кой не скача е червен ВИС и СИК също раздаваха по толкова...." Оказа се че повечето пари са откраднати от организаторите на шпиц командите. Повечето студенти тогава не получиха никакви пари.

аз три пъти

Вяхирев е по Газа "бизмесмен"

Вяхирев беше по всичко.

Прочети повече ако въобще можел да четеш Вяхирев ръководеше делегациите