СДС излезе с декларация за годишнината от събитията на 10 януари 1997 г.  От синята партия обвиниха, че бивши седесари днес са се съюзили със социалистите, срещу които тогава са протестирали. Визирани бяха днешните членове на ДСБ, които участват в управляващата коалиция заедно с БСП.

"Четвърт век по-късно ни управлява четворна коалиция, в която хора, напуснали СДС и създали ДСБ, се съюзиха със същата БСП, която срина България през 1996 -1997 г. Четвърт век по-късно цените отново летят нагоре, инфлацията расте, токът и газът са непосилни за бизнеса и за повечето домакинства", коментират от партията. "Четвърт век по-късно се питаме: дали правителството на "Промяната" няма да ни доведе до крах, подобен на този от Виденовата зима", се посочва в декларацията на СДС.

"Преди 25 години на днешния ден - 10 януари, гражданите обсадиха Народното събрание, за да не допуснат ново червено правителство да досъсипе България, след управлението на кабинета "Виденов". Резултатите от това управление бяха чудовищна инфлация, зърнена криза, тотална политическа и икономическа катастрофа. Те доведоха до най-големите протести в новата ни история, до национална стачка и блокиране на държавата", припомнят от синята централа.

И допълват, че на проведените тогава предсрочни парламентарни избори СДС е спечелил пълно мнозинство и е извел България от кризата.

"Не виждаме потенциал и политическа воля днешното управление да се справи с връхлитащата криза", констатират от синята централа, която днес е коалиционен партньор на ГЕРБ.

Това е не политическо злорадство, а призив към кабинета да се събуди от еуфорията си от овладяването на властта и да се захване с истинските проблеми на България, заявяват от СДС.