Мечтата на българина... и мечтите на политика.... Толкова ли са различни? Явно, да. Те са толкова различни, че между тях направо няма нищо общо. А защо е така, ще разберете накрая.

Скоро ме впечатли една дама, която се казва Медине Ислям. Знаете ли коя е? Не, нали. И нея, досущ като политиците, я дават "по телевизора". В най-гледаното време. И тя е известна. Нищо, че е от село Обретеник.

А него знаете ли... Къде се намира, с какво е известно? И това не знаете... Селото е в община Борово, област Русе.

Но знаете имената на политиците, на фирмите, дето продават на политиците.

Мечтата на българина

Коя е Медине Ислям?

Медине е обикновена жена от село Обретеник, която спечели 100 000 лева от лотарията. Честито, ще кажете. ОК. Честито. Всеки ден гледаме хора, спечелили от игрите на късмета. И какво чуваме от тях, когато ги попитат гениалния въпрос: "За какво мечтаете?". Отговорите са повече от банални - ще си изплатя кредита, ще си купя собствен АПАРТАМЕНТ(това е особено важно - да е апартамент и да е собствен, щото и по-надолу в текста ще стане въпрос за апартаменти), ще дам на децата, ще отида на екскурзия, ще инвестирам в образованието на децата, на внуците, ще си купя кола, ще си купя дънки, чорапи, гащи и т.н. Ще си купя... Всеки ще КУПУВА, демек ще инвестира.

Мечтите на политика

Като цяло, мечтите на политика са едно стъпало нагоре от тези на обикновения българин, щото единият вече управлява другия. Демек, издигнал се е политикът и "работи" за благото на обикновения. По-красив е, по-умен, по ги разбира нещата - бе политик е станал.

Политикът мечтае да работи така, че вечно да е във властта. Защото, като е във властта, може всичко. Политикът мечтае да печели избори, мечтае да го карат с кола, мечтае да работи от сряда до петък (б.р. - в парламента в понеделник и вторник работят само комисии и няма заседания в пленарна зала), мечтае да почива на станциите на МС на морето. Мечти, та дрънка. Мечтае, то всъщност не е мечта, щото заплатата му е около 5000 лева, но и пари да има. И така, като има пари, почва да се чуди какво да ги прави. И какво да ги прави, ами по български купува имоти, разбирай апартаменти. Един апартамент, втори, трети, пети, десети - както дойде. Може после да продаде 1-2 апартамента, че да купи по-голям. Може и да ги замени. Пак става. Законът го позволява. Понеже двата били по 100 квадрата и на различни места, няма как да ги обедини. И затова ги заменя за един от 200 квадрата, ама на едно място. Да му е по-широко. Лошо няма. Имоти да има, и за децата да има, разбирай и апартаменти.

Именно тази дума апартамент е гадна и мръсна, когато се споменава между българи. Това е фиксидеята на българина - да има АПАРТАМЕНТ. Това, че се прибират милиони от сделки, че милиони се крадат на пълно основание - не е проблем. Проблемът идва, когато някой каже, че еди кой си си е взел апартамент по-тънко. Направо българинът откача.

Та така - апартаментът ни бърка по-дълбоко от всяка обида. Апартаментът е мечта, пардон, не просто мечта - фикс идея, цел в живота, цел на живота на поколения. Страшно е, когато в България кажеш имам апартамент. Но както и да е. Такива са мечтите на политиците.

И защо, всъщност, написах всичко това? Заради Медине. Защото тя е спечелила 100 000 лева, но, о Боже, тя не мечтае като българин. Какво чудо? Тя не мечтае за апартамент! Това възможно ли е?

Възможно е. В клипа, който са заснели за Медине, тя казва, че мечтае да помогне на болен човек. Не иска коли, апартаменти, имоти - ИСКА ДА ПОМОГНЕ НА БОЛЕН ЧОВЕК. Един нормален, ама напълно нормален човек иска да помогне на друг нормален човек. И това е мечтата й.

Поклон пред Медине.

PS: Ей, това българите сме странна порода и няма да изчезнем току-така, защото още има и добри хора сред нас. Нищо, че част от тях стават политици.